Régió

A stresszbe halhatott bele az apa, aki az autóban felejtette a kislányát

Nyitra | A kardiológus szerint lehetséges, hogy a hosszan tartó stressz miatt megszakadt a szíve bánatában.
Vrabec Mária

2016. december 8. 18:12

Nagy valószínűséggel infarktust kapott az az 58 éves férfi, aki tavaly nyáron az autóban felejtette a kislányát. A gyerek meghalt, az apát két héttel ezelőtt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Jozef Kurákot tegnap holtan találták a Pográny és Malánta közti út mellett.

A férfin tornaruha és edzőcipő volt, nagy valószínűséggel futni indult. Holttestét az út szélén látták meg arra közlekedő autósok, és hívták a gyorsmentőket. „Az orvos megállapította a halál beálltát, és előzetesen kizárta az idegenkezűséget. Mivel azonban a pontos okot csak a boncolás során tudják megállapítani, a rendőrség halált okozó testi sértés ügyében indított eljárást” – mondta lapunknak Renáta Čuháková nyitrai rendőrségi szóvivő.

„A rettenet nem múlik el”

Jozef Kurákot december elején halált okozó gondatlanság miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a járásbíróság, de fellebbezett. Azt mondta, a kislányt nem azért felejtette az autóban, mert gondatlan apa volt, hanem mert megfeledkezett róla. A gyereket nem ő szokta óvodába vinni, aznap sok gondja volt, útközben is telefonált és automatikusan a munkahelye felé vette az irányt. Még akkor sem vette észtre, hogy Kristínka a gyermekülésben alszik, amikor leparkolt. Csak délután háromkor jutott eszébe a kislány, amikor a felesége felhívta az óvodából, hogy nincs ott a gyerek. Azonnal rohant a parkolóba, de Kristínkán már nem lehetett segíteni, a felforrósodott autóban hőgutát kapott.

Az ügyvéd felmentést kért

Az apa ellen halált okozó gondatlanság miatt emelt vádat a nyomozó, pere idén júliusban kezdődött. Ügyvédje, Daniel Lipšic arra építette a védelmet, bárkivel, a leggondosabb szülővel is megtörténhet, hogy megfeledkezik a gyerekéről. A pszichológus szakértő ugyancsak igazolta, hogy a férfiak többsége nem képes a megosztott figyelemre, ha Jozef Kurák a munkahelyi problémáira összpontosított, könnyen megfeledkezhetett a kislányról. Lipšic felmentést kért védencének, de a bíró arra hivatkozott, hogy az apának elsősorban az autóban ülő gyerekére, nem pedig a munkájára kellett volna gondolnia. Az ítélethirdetéskor Jozef Kurák azt mondta: „A törvényes büntetés előbb-utóbb letelik, de ez a rettenet soha”. A tárgyalás során többször is könnyeivel küszködött, láthatóan nagyon megviselték a történtek. Felesége végig kitartott mellette, minden tárgyalásra elkísérte, és a meghallgatáson is azt mondta, férje szerető, gondos apa volt. A férfinak ez volt a második házassága, amelyből van még egy hétéves kislánya. Az első házasságából származó gyerekei már felnőttek.

A stresszbe bele lehet halni

Peter Hrivnák kardiológus szerint lehetséges, hogy a nagy bánat miatt kapott infarktust Jozef Kurák. „A megszakad a szíve bánatában nem csak szófordulat. A bánat ugyanis hatalmas stresszt jelent. Egy 58 éves férfinél ez már komoly tényező. Az intenzív stresszbe bele is lehet halni, ilyenkor a szív a hatalmas adrenalinlöket miatt kitágul, szívelégtelenség alakul ki, még az EKG-görbe is olyan, mintha a beteg infarktust szenvedett volna el. A stressz elmúltával ez normalizálódhat, de ha túl sokáig tart, és a beteget nem kezelik, szó szerint megszakad a szíve. Számtalanszor találkoztam ezzel a jelenséggel, halálesetek, tragédiák után” – mondta a kardiológus.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ipolyság0101

A magyar kormány titokban vásárolt szlovákiai ingatlanokat

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

Gyimesi György

Elnapolják a Csemadokról szóló törvényt?

megemlékezés

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Dunaszerdahelyen

Eduard Heger

Heger: Szlovákia segíteni fog Litvániának a határvédelemben

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.