Régió

A stresszbe halhatott bele az apa, aki az autóban felejtette a kislányát

Nyitra | A kardiológus szerint lehetséges, hogy a hosszan tartó stressz miatt megszakadt a szíve bánatában.
Vrabec Mária

2016. december 8. 18:12

Nagy valószínűséggel infarktust kapott az az 58 éves férfi, aki tavaly nyáron az autóban felejtette a kislányát. A gyerek meghalt, az apát két héttel ezelőtt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Jozef Kurákot tegnap holtan találták a Pográny és Malánta közti út mellett.

A férfin tornaruha és edzőcipő volt, nagy valószínűséggel futni indult. Holttestét az út szélén látták meg arra közlekedő autósok, és hívták a gyorsmentőket. „Az orvos megállapította a halál beálltát, és előzetesen kizárta az idegenkezűséget. Mivel azonban a pontos okot csak a boncolás során tudják megállapítani, a rendőrség halált okozó testi sértés ügyében indított eljárást” – mondta lapunknak Renáta Čuháková nyitrai rendőrségi szóvivő.

„A rettenet nem múlik el”

Jozef Kurákot december elején halált okozó gondatlanság miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a járásbíróság, de fellebbezett. Azt mondta, a kislányt nem azért felejtette az autóban, mert gondatlan apa volt, hanem mert megfeledkezett róla. A gyereket nem ő szokta óvodába vinni, aznap sok gondja volt, útközben is telefonált és automatikusan a munkahelye felé vette az irányt. Még akkor sem vette észtre, hogy Kristínka a gyermekülésben alszik, amikor leparkolt. Csak délután háromkor jutott eszébe a kislány, amikor a felesége felhívta az óvodából, hogy nincs ott a gyerek. Azonnal rohant a parkolóba, de Kristínkán már nem lehetett segíteni, a felforrósodott autóban hőgutát kapott.

Az ügyvéd felmentést kért

Az apa ellen halált okozó gondatlanság miatt emelt vádat a nyomozó, pere idén júliusban kezdődött. Ügyvédje, Daniel Lipšic arra építette a védelmet, bárkivel, a leggondosabb szülővel is megtörténhet, hogy megfeledkezik a gyerekéről. A pszichológus szakértő ugyancsak igazolta, hogy a férfiak többsége nem képes a megosztott figyelemre, ha Jozef Kurák a munkahelyi problémáira összpontosított, könnyen megfeledkezhetett a kislányról. Lipšic felmentést kért védencének, de a bíró arra hivatkozott, hogy az apának elsősorban az autóban ülő gyerekére, nem pedig a munkájára kellett volna gondolnia. Az ítélethirdetéskor Jozef Kurák azt mondta: „A törvényes büntetés előbb-utóbb letelik, de ez a rettenet soha”. A tárgyalás során többször is könnyeivel küszködött, láthatóan nagyon megviselték a történtek. Felesége végig kitartott mellette, minden tárgyalásra elkísérte, és a meghallgatáson is azt mondta, férje szerető, gondos apa volt. A férfinak ez volt a második házassága, amelyből van még egy hétéves kislánya. Az első házasságából származó gyerekei már felnőttek.

A stresszbe bele lehet halni

Peter Hrivnák kardiológus szerint lehetséges, hogy a nagy bánat miatt kapott infarktust Jozef Kurák. „A megszakad a szíve bánatában nem csak szófordulat. A bánat ugyanis hatalmas stresszt jelent. Egy 58 éves férfinél ez már komoly tényező. Az intenzív stresszbe bele is lehet halni, ilyenkor a szív a hatalmas adrenalinlöket miatt kitágul, szívelégtelenség alakul ki, még az EKG-görbe is olyan, mintha a beteg infarktust szenvedett volna el. A stressz elmúltával ez normalizálódhat, de ha túl sokáig tart, és a beteget nem kezelik, szó szerint megszakad a szíve. Számtalanszor találkoztam ezzel a jelenséggel, halálesetek, tragédiák után” – mondta a kardiológus.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Nagymegyer

Mentőöv kell a nagymegyeri strandfürdőnek

*

Tényleg olcsóbbak lesznek a repülőjegyek a járvány után?  

koronavírus

Egy új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

Trianon

A parlament vezetése is megemlékezett Trianon 100. évfordulójáról

Szenc

Zökkenőmentesen indultak újra az óvodák

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.