Régió

A rimaszombati múzeumban egy branyiszkói csatából származó csokor a hónap tárgya

Rimaszombat | A Szepesség és a Sáros régió határán fekvő Branyiszkóért vívott csatából származó győzelmi csokor a hónap tárgya a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. Erről a múzeum történésze, Kerényi Éva tájékoztatta a TASR hírügynökséget hétfőn.
TASR

2019. február 11. 17:50

- Képarchívum, illusztráció

„A császári seregek 1849. február 5-én ütköztek meg a magyar seregekkel a Branyiszkói-hágónál, az Úristen-hegyen (Chvalabohu). Ez az ütközet az 1848/49-es szabadságharc téli hadjáratának egyik stratégiailag fontos eseménye” – magyarázta Kerényi.

Elmondása szerint az osztrákok el akarták zárni a magyar honvédek útját Eperjes felé. Az egyedüli út a Branyiszkói-hágón keresztül vezetett. A császáriak Deym tábornok vezetése alatt elfoglalták a behavazott hegyi hágót. A 18 ágyúval rendelkező, jól képzett katonák, beleértve egy Hurban-egységet is, védekező állást vettek fel.

 

2019. január 30. 14:15

Csökkent a lakosok száma Rimaszombatban

A másik oldalon Guyon Richárd honvéd ezredes csapatai túlerőben voltak. Guyon rendelkezésére álltak a besztercebányai, nógrádi és zempléni honvédek, rajtuk kívül lövészek, huszárok, valamint 11 ágyú is.

„Rettenetesen nehéz harcot vívtak a hóban, közvetlenül az osztrákok ágyúi előtt kellett megostromolniuk a hegyoldalt. A csata néhány óráig tartott, végül a császári seregek visszavonulót fújtak, így kitűzhették a magyar zászlót a branyiszkói magaslatra. Másnap a magyar seregek Eperjesre értek, ahol megünnepelték a győzelmet” – ismertette az esemény részleteit a történész.

Martina Oštrom Mareková, a GMM PR menedzsere hozzátette: a hónap tárgyával a csata 170. évfordulójáról emlékeznek meg. „A csokrot gondosan becsomagolták egy papírdobozba. A nagyrőcei Pétermann Jánostól származó tárgy a helyi állatorvosnak, Palma Nándornak köszönhetően 1906. március 27-én került adományként a múzeumba” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

Kisiklott egy vonat Korompa közelében

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?