A malmok és a malomipar története

rima2
Rimaszombat |

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum új kiadványt jelentetett meg “A malmok és a malomipar történetéről Gömör-Kishontban” címmel. A könyv közelebb hozza a térség malomipari mesterségének kérdését, és több mint tízéves kutatáson alapul legalább harminc helyszínről.

A kiadvány Ján Aláč és Ľudmila Pulišová tudományos és kutatói tevékenységének eredménye, akik 2008 és 2019 között néprajzi és történeti kutatások is végeztek a témában. A levéltári források és múzeumi gyűjtemények mellett még élő molnárokkal, azok leszármazottaival és családtagjaival is dolgoztak. A kutatást a régió több mint harminc helyszínén végezték, a Rima, Balog, Suchá és Murány folyók kiválasztott malmaira összpontosítva.

A terület nagysága és egyenetlensége befolyásolta a vízimalmok különbségét és sokféleségét. A hegyvidéki északon, ahol a kisebb patakok meredekebbek voltak, kis malmok működtek fejvízhajtással. Délen, a nagyobb patakokkal és nyugodtabb vízzel rendelkező területeken fenékvízhajtású malmok voltak, gyakran több vízkerékkel egymás után” – mondta Ľudmila Pulišová a múzeum etnológusa.

A könyv a molnárok társadalmi státuszát és családi hátterét is közelebb hozza, hiszen a térségben egész molnár dinasztiák alakultak ki. Említésre kerülnek azok a társadalmi, társadalmi-gazdasági és gazdasági változások is, amelyek a hagyományos malomipar fokozatos átalakulásához, majd eltűnéséhez vezettek. A kiadványban helyet kapott több mint 270 fénykép a malmokról és környezetükről, a molnárokról, a malmok újjáépítésének terveiről, valamint feldolgozták a tanoncok és a vándorok leveleit is. A projektet a Művészeti Alap támogatta.

(tasr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?