Régió

A Limes Romanus az UNESCO ajtaján kopogtat

Izsa | Izsa iparművészeti műhellyel, Almásfüzítő interaktív bemutatótérrel gazdagodik.
V. Krasznica Melitta

2017. szeptember 8. 11:20

A Limes Romanus kopogtat az UNESCO ajtaján – ezzel a címmel nyújtott be közös pályázatot az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Programhoz Izsa és Almásfüzítő. A terv megvalósítására 1,7 millió eurót sikerült lehívniuk. Domin István, Izsa és Beró László, Almásfüzítő polgármestere a sajtó képviselői előtt írta alá a támogatási szerződést. A pályázatnak köszönhetően Izsán iparművészeti műhelyeknek helyet adó új épülettel bővül a 2013-ban átadott Római Kori Múzeum és Tájház, a falu két végére a római kort idéző őrtornyokat helyeznek ki, Almásfüzítőn interaktív bemutatóteret, konyhát, négy korhű lakóházat, fűzlabirintust és római kori játszóteret létesítenek. A szlovákiai részre 850 ezer, a magyarországira 520 ezer euró jut, a költségek 10 százalékát az egyes államok, 5 százalékát az önkormányzatok állják. A mostani pályázat kötődik a két testvértelepülés korábbi közös projektjéhez, amelynek során nálunk a múzeum, a Duna túlpartján pedig az Azaum tábor készült el. Beró László tájékoztatása szerint az egész évben zajló foglalkozások, bemutatók mellett évente három alkalommal rendeznek a római kort idéző nagyobb ünnepséget, a legközelebbi ezen a hétvégén, a szőlő- és borünnep lesz.

„Tájházunk és múzeumunk udvarán már eddig is tartottunk foglalkozásokat, nyári táborokat, sok diákcsoportot fogadunk, az iparművészeti műhelyek elkészültével viszont magasabb szintre léphetnek ezek a foglalkozások” – mondta Domin István. Az épület terveit, ahogyan annak idején a múzeumét is, Litomericzky Nándor építész készítette.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a németekkel és az osztrákokkal együtt a magyar kormány 2018. január 31-ig benyújtja a Limes Romanus (a római birodalom védelmét szolgáló határvonal) nevezését az UNESCO-világörökség listára, ehhez a beadványhoz csatlakozik az izsai Leányvár (Kelementia) és a másik szlovákiai tábor, az oroszvári Gerulata is, második körben pedig Románia és Bulgária. „Ha az UNESCO világörökséggé nyilvánítja a Limest, az a turizmus jelentős fellendülését jelentheti térségükben is” – tette hozzá Domin István.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
összefogás mkp híd

Közös pártba egyesülne a Híd, az MKP és az Összefogás

sertéspestis

Minden disznót leölnek Jánokon a sertéspestis miatt

dddd

Nagypolitika és rock and roll

Szőgyén és Kürt határában van Ciglédke

Mária jelenések nyomában és gyógyerejű forrásokból merítve

koronavírus

Két idős beteg halt bele a koronavírus-fertőzésbe

kenyér

Az idei aratás után sem lesz olcsóbb a kenyér

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.