A lévai Dúha (Szivárvány) Irodalmi Klub teljes állásfoglalása a merénylettel kapcsolatban

Juraj Cintula versei
Léva |

Állásfoglalást tett közzé a Szivárvány Irodalmi Klub, amely a közösségi oldalon és a levice.online honlapon jelent meg. „Egyelőre meg nem erősített hivatalos jelentések szerint Robert Fico szlovák miniszterelnök merénylője Juraj Cintula. Ezt a hírt teljes felháborodással vettük tudomásul, és megalkuvás nélkül elítéltük az ilyen magatartást."

"A Szivárvány Irodalmi Klubot Andrej Chudoba eszméinek folytatására alapítottuk, aki az igazság, a jóság, az emberség és a humánum nagy szószólója volt, és büszkén állunk az ő öröksége mellett. Az egyik alapelv, amelyet szigorúan betartunk, az apolitikus magatartás. Ezért határozottan elítéljük, hogy friss információk szerint a támadó politikai okból cselekedett, és ezért a Szivárvány Irodalmi Klub vezetősége egyhangúlag úgy döntött, hogy a mai naptól kezdve azonnali hatállyal visszavonja klubunkban való tagságát. Egy személy személyes frusztrációja (a mentális instabilitás nem kizárt) a legembertelenebb módon érintette miniszterelnökünket, az egész országot és bizonyos értelemben a világot. A tudomány óriási fejlődése ellenére a hétköznapi ember számára lehetetlen, hogy egy másik ember rövidzárlatos cselekedeteit megjósolja, így mindig fennáll a kockázata annak, hogy patológiás egyénnel találkozunk. Nagy tragédia, hogy Juraj Cintula nem tudta feldolgozni frusztrációját a politikai színtéren történtek kapcsán, de határozottan elutasítjuk, hogy az ilyen viselkedést a Szivárvány Irodalmi Klubban való részvételével hozzák összefüggésbe. Klubunk csak és kizárólag az irodalomról szól, amit nemcsak kiadványaink, hanem a tevékenységeink is bizonyítanak, melyek a szlovák és a világirodalom, a szerzők, hazánk történelmének megismerésére összpontosítanak. A politika és minden ami ezzel kapcsolatos, mindenkinek szigorúan személyes ügye, és nincs helye a klubtalálkozókon. Minden tagunknak lehet más véleménye (végül is erről szól a demokrácia), de a mi szabadságunk soha nem avatkozhat bele más szabadságába. Tiszteletben tartjuk mások véleményét - beleértve a társadalom többsége által, például a választásokon kifejtett véleményt is -, és elhatárolódunk az erőszak minden formájától.” A Szivárvány Irodalmi Klub kategorikusan elhatárolódik Juraj Cintula viselkedésétől, véleményétől és tetteitől, felháborít minket brutális tette és a klubunk tevékenységével való kapcsolata. A Szlovák Köztársaság miniszterelnökének mielőbbi felépülést és mielőbbi visszatérést kívánunk. Aláírás: Mária Cibulová, a lévai Dúha Irodalmi Klub elnöke. Léva, 2024. május 16.
Utóirat: Bár Juraj Cintula de jure a mai napig tagjaink közé tartozott, de facto 2019 óta nem vesz részt találkozóinkon és az általunk szervezett rendezvényeken, sőt, még a legutóbbi, tavaly megjelent „Itt élünk 8” című almanachunkban sincs publikált műve. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?