Régió

A lakosok is beleszólhattak a részvételi költségvetési programba

Nagyszombat/ Galánta/ Dunaszerdahely | Nagyszombat megyében a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásból is 11 pályázatot támogatnak a részvételi költségvetési programban. A lakosok szavazással dönthettek arról, hogy a megye milyen projekteket finanszírozzon a participatív költségvetésből.
Bartalos Éva

2019. május 29. 17:30

A Pósfa zenekar táncházaira is jut pénz

A programba összesen 89 pályázat érkezett a megyéből, a sikeres résztvevők között 250 ezer eurót osztanak szét.

A részvételi költségvetés elosztásáról a lakosok - akik szavazataikkal 3 kiválasztott tervet támogathattak – csak részben dönthettek. A közösségi szavazás az értékelés egyik része, a másik felét egy megyei képviselőkből, hivatalnokokból és a közösség képviselőiből álló ún. deliberalizációs fórum adta meg. Ők többféle szempont alapján értékelték a terveket, amelyekkel a tavaszi fórumokon a nyilvánosság is megismerkedhetett. Az internetes szavazás és az értékelő fórum összesített eredménye alapján állt össze a sikeres projektek listája, amelyek legfeljebb 5 ezer euró támogatást kapnak a megyétől a megvalósításra. A Galántai járásban 15 projektre szavazhattak a lakosok. A napokban nyilvánosságra hozott eredmények alapján 11 pályázó között osztják szét az 55 ezer euró támogatást. Jut pénz egyebek mellett az illegális hulladéklerakatok felszámolására, kerékpáros projektek finanszírozására a járás több községében, Szeredben modern és zöld közösségi tér kialakítására, a galántai Hanza park revitalizációjára, a taksonyi sportoló ifjúságra, valamint nyugdíjasok kézműves foglalkozásainak megszervezésére.

A Dunaszerdahelyi járásban 54 ezer euró jut a tervek megvalósítására. A  kritériumokat teljesítő 11 pályázó azonban nem merítette ki a teljes összeget. Az értékelő fórumtól a nagymegyeri Sermo Popula Polgári Társulás népművészetet fejlesztő terve, a Somorjai Madách Ferenc Gimnázium kerékpáros projektje és a dunaszerdahelyi Mačičky Polgári Társulás egészséges macskapopuláció kialakítására irányuló terve kapta a legmagasabb pontszámot. Ezeken kívül egyebek mellett az egészséges életmód és a mozgás népszerűsítését célzó projektekre, a Pósfa zenekar táncházai, valamint a somorjai honismereti séták szervezésére és a csölösztői park revitalizációjára is jut támogatás a költségvetésből.

A részvételi költségvetésből támogatott programokat november végéig kell megvalósítani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„A pénz is számít, de az egészség fontosabb”

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?