A korai tavasz felgyorsította a méhészek munkáját

Nagy Péter és neje, Darinka
Érsekújvár/Muzsla |

A megszokottnál csaknem három-négy héttel korábban indultak virágzásnak a fák. Az első virágokat a nyírfafélék családjába tartozó mogyoró hozta, ez adja az első virágport a méheknek. De virágzásnak indultak a fűzfák is, ezek a molyhokkal borított rügyek a megújuló természet hírnökei. Az Érsekújvárban élő, Muzslán méhészkedő Nagy Pétertől megtudtuk, innentől kezdve figyelmük a méhekre összpontosul, a felgyorsult folyamatok miatt a nejével, Darinkával e hét elején este hét óráig megállás nélkül serénykedtek a kaptáraik körül.

Már most ég a méhészek keze alatt a munka, holott néhány évvel ezelőtt egyik méhészeti dendrológiai cikkében Lászka István Attila még azt írta, hogy a fűzfa virágai lombfakadáskor, azaz márciusban, áprilisban, olykor májusban nyílnak. Megporzásukat nem a szél, hanem a rovarok, elsősorban a méhek végzik. Idén nagyon korán kitavaszodott, a mogyoró már március 21-e táján elvirágzott, mint ahogy a mandula, a sárfűz, vagy a korai szilva. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület is arról tájékoztatta méhészeit, hogy a fehérfűz a virágzása végén van, virágzik a sárgabarack, kökény, nyír, illetve a barack és a korai alma. 

Február végi virágzás

Idén már február végén hozzájutottak a méhek az első virágporhoz. Nagy Péter, akit sokan Érsekújvár alpolgármestereként, vagy az Ister – Granum EGTC polgármesteri parlamentje igazgatójaként ismernek, még 1993-ban alapította családi méhészetét Muzslán, Happy Bee néven és elmondása szerint jelenleg 80 méhcsaládjuk van. Emiatt a szükséges méhészeti munkálatokat is legalább egy hónappal korábban kezdték meg.

A természet ilyen korai ébredésénél mindig ott a rizikó, hogy bármi lefagyhat, ha hamarabb pattan a rügy. Ez megmutatkozhat az éves hozamokon. A megszokott idő előtti virágzás gyakori téma a különféle méhész fórumokon, például a repcéé. Itt is van legalább 14-15 napos eltolódás. Rendszerint májusban van a méhész idény, de már most estig dolgozunk, mert ellenőrizni kell a méhek fejlettségét és az anyabölcsőket. Azok ugyanis a fejlettségük csúcspontját elért méhcsaládok első jelei, mikor a méheknél felébred a rajzási, szaporodási ösztön” 

tudtuk meg Nagy Pétertől. Vállalkozó méhészként elvégezte a termelői méhészet tanfolyamát és rendszeresen részt vesz a Szlovákiai Méhész Szervezet által szervezett, méhbetegségekre, anyanevelésre, méhtermékek használatára irányuló képzéseken, szakmai kiállításokon. Állatorvosi méhész-segéd szakvizsgája is van. 

Muzsla

Repce nektár ébresztő

Mi nem félünk attól, hogy a mesterséges intelligencia felválthat bennünket, mert minden munkafolyamatnál jelen kell lennünk személyesen. A méhésznek alkalmazkodni kell az időjárás viszontagságaihoz, és mindent meg kell tennie a méhcsaládok védelmében. A mi méheink is megkapták az első, rendkívül tápláló és tartalmas repce nektárt, hogy jó erőben kezdhessék meg a munkát. A rajzás ideje rendkívül intenzív számunkra, a kaptárok átnézésével, megfelelő módon való elhelyezésével, az anya megkeresésével jár, aki rendszerint elbújik. Van látvány kaptárunk is, így később, június folyamán ismeretterjesztő előadásokat tartunk az iskolákban. A gyerekek kipróbálhatják a méhész öltözetet, méhviaszból különféle dísztárgyakat készíthetnek. Iskolai csoportok fogadására is fel vagyunk készülve a nyári szünetet megelőző időszakban” 

mondta Nagy Péter. A természet adta folyékony aranyból akácméz, mentaméz, mézontófű méz készül, de ízesített csokis, áfonyás, chillis, gránátalmás, fehérmákos, fahéjas, gyömbéres mézek készítésével és méhtermékek előállításával is foglalkoznak. Ilyenek a propolisz, a méhviasz, a jázmin és a levendula szappanok, vagy a viaszból készített kenyérzsákok. Apiterápiás kezelésre alkalmas méh szaunájuk van. A látvány méhészet kertjében hamarabb indultak virágzásnak a gyógynövények, nem csoda hogy fel kell venniük a természet és a korai tavasz diktálta tempót a méhészeknek. Nagy Péter elmondta, mese nincs, a tavaszi munkálatokat a kaptárok, illetve a méhek körül időben kell elvégezni, ezek nem tűrnek halasztást. Ma már a gyermekeik is részt vesznek a családi méhészet munkafolyamatában. A Happy Bee honlapján a látványméhészetről, közösségi oldalán az aktuális tennivalókról tájékoztatják a méhészet iránt érdeklődőket, ugyanakkor arra kérik a kerttulajdonosokat, hagyják az ugyancsak aktuális permetezést a késő esti órákra, amikor a méhek már hazatértek a kaptáraikba. A korai tavasz egyik ajándéka a méhpollen. A virágpor a propolisz és méhpempő mellett természetes gyógymódként használják, mivel vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, antioxidánsokat, enzimeket és aminosavakat tartalmaz. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?