Régió

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

Királyhelmec | Az újabb országos tesztelés sikeres lebonyolítása érdekében kedden reggel mintegy 40 tőketerebesi járásbeli polgármester vett részt azon a tájékoztató tanácskozáson, melyen a helyi önkormányzat, a járási hivatal és a királyhelmeci kórház vezetői tájékoztattak a válságstáb terveiről. A tesztelőpontok gyors engedélyeztetésében a királyhelmeci kórház segíti az önkormányzatokat.
Németi Róbert

2021. január 19. 19:30

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést
A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést - Németi Róbert felvételei

A tanácskozáson megjelent polgármestereket Gore Gejza járási hivatalvezető, Pataky Károly (Híd), Királyhelmec polgármestere, megyei alelnök, illetve Hencel Klára, a királyhelmeci kórház és rendelőintézet igazgatója tájékoztatta. Rengeteg kérdés merült fel az újabb tesztelés kapcsán. A polgármesterek többségét elsősorban az érdekelte, pontosan milyen lépések szükségesek egy új tesztelőpont regisztrálásához, de égető kérdés volt a költségek fedezése, illetve az egészségügyi dolgozók és az önkéntesek bérezése is.

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

 

Tesztek és regisztráció

„A Tőketerebesi Járási Hivatal válságstábjának hétfői ülésén az újabb országos tesztelés részleteit egyeztettük. Mivel a kormány vasárnap döntött a tesztelésről, január 27-ig kilenc napunk van a tesztelés lebonyolítására. Időközben azonban kiderült, hogy ha a szűrést az előírásoknak megfelelően szeretnénk lebonyolítani, legkorábban pénteken kezdhetjük el a mintavételt, mert az antigénteszteket csütörtökön kézbesítik a járási hivatalokba. A központilag kiadott tájékoztatás szerint a településeknek a regionális közegészségügyi hivatalban (RÚVZ) kell regisztrálniuk, hogy kialakíthassák a szükséges mobil tesztelőpontokat (MOM). A regisztráció tudomásom szerint három-négy napig is eltarthat, ezért az önkormányzatoknak azonnal cselekedniük kellˮ – közölte lapunkkal Pataky Károly (Híd), Királyhelmec polgármestere. 

Segítség a kórháztól

A regisztrációs folyamat felgyorsítása érdekében a Tőketerebesi Járási Hivatal és a királyhelmeci kórház úgy döntöttek, hogy a már korábban beregisztrált és jóváhagyott mintavételi pontok mellett újabb kirendeltségi pontokat hozhatnak létre a saját nyilvántartásuk keretében. „Mivel a már létező tesztelőpontoknak saját azonosítószámuk van és a tesztelési adatok feldogozásához szükséges Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) nyilvántartásában is szerepelnek, igénylés esetén az RÚVZ illetékesei új tesztelőpontokat rendelhetnek ki alájuk. Ha az RÚVZ alkalmazottai mindent rendben találnak, a szükséges ellenőrzések után általában egy napon belül engedélyezik a kirendelt tesztelőpont megnyitásátˮ – tette hozzá Pataky Károly. Mivel a tesztelés nemcsak a mintavételből áll, hanem a begyűjtött adatokat, köztük a fertőzöttek és nem fertőzöttek listáját is különféle alkalmazások segítségével kell feltölteni egy központi adatbázisba, a kórházi alkalmazottak közbenjárásával óriási terhet vehetnek le az önkormányzatok válláról.

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

 

Hatalmas fejetlenség

Pataky meglátása szerint az országos tesztelés első felvonását sikeresen és az elvárásoknak megfelelően hajtották végre, de az állandóan változó helyzet miatt most némi bizonytalanságot lát a rendszerben. „A szigorított kijárási tilalom január 27-én lép életbe, de ha részletesen elolvassuk a rendeletet, egyértelmű, hogy megint csak részleges szigorításról van szó. Az igaz, hogy munkába vagy a természetbe nem mehetünk, de üzletbe, gyógyszertárba, orvoshoz továbbra is járhatunk. A rendszer ismét tele van kivételekkel, a tesztelés most elvileg kilenc napig tart, kész fejetlenség az egész. Ettől függetlenül a szakemberek oldalán állok, én is azt szeretném, hogy mielőbb elkezdjék a lakosok beoltását, de attól tartok, ez még távolabb vanˮ – jegyezte meg a polgármester. Hencel Klára kórházigazgató a járási hivatallal kötött egyezség alapján a kórház által korábban létrehozott tesztelőpontján keresztül újabb, a falvak által igényelt tesztelőpontok létrehozását tervezi.

„Mivel szombatig már csak néhány nap van hátra, felajánlottuk a polgármestereknek, hogy rajtunk keresztül igényeljék a tesztelőpontok kialakítását. Megkönnyítjük a munkájukat, hiszen mi végeznénk az adminisztratív feladatok nagy részét, mi állítanánk fel a mintavételt végző csapatokat és az adatokat is mi egyeztetnénk az NCZI szakembereivel. Ettől függetlenül továbbra is az adott községnek kell megszólítani az önkénteseket és az egészségügyi dolgozókat, de a munkaszerződéseket már mi intézzük, sőt, az elvégzett munkáért is mi vállaljuk a felelősséget. Tudni kell, hogy az önkormányzatok minden letesztelt lakos után öt eurót kapnak az államtól. Ha saját maguk intézik a tesztelőpontok regisztrálását és működtetését, akkor a teljes összeg az önkormányzat kasszájában marad, ha viszont rajtunk keresztül intézik a dolgot, akkor a megkötött szerződés értelmében minden egyes elvégzett tesztért négy eurót fizetnek a kórháznak, nekik pedig egy euró marad. Így a mi költségeink is fedezve vannak és az önkormányzatoknak is marad valami a fennmaradó kiadások fedezéséreˮ – közölte lapunkkal a királyhelmeci kórház igazgatója. 

<p></p>

 

Nem a pénzért csinálják

Mivel a tanácskozáson többször is elhangzott, hogy a tesztelés újabb kiadásokkal terheli az önkormányzatokat, az igazgatónő szerint tisztában kell lenni azzal, hogy a tesztelés nem a pénzről szól. „Sajnos ezen mi sem tudunk változtatni, azt viszont hangsúlyoznom kell, hogy nekünk is rengeteg kiadásunk van, és szinte biztos, hogy mi is veszteségesek leszünk emiatt, de most nem ez a fontos. A lényeg, hogy elvégezzük a feladatot és minél előbb véget vessünk ennek az áldatlan állapotnakˮ – tette hozzá az igazgató. A gyűlés végén a mintegy negyven megjelent polgármester közül 18-an fejezték ki érdeklődésüket a kórház felajánlása iránt. Az, hogy pontosan melyik településeken, mikor és melyik napokon, hány tesztelőponton lehet majd elvégeztetni az antigéntesztet, csak a következő 24–48 órában derül ki. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
"Nem az vagyok, aki voltam” - két hónappal a covid-diagnózis után

„Nem az vagyok, aki voltam” – két hónappal a Covid-diagnózis után

utazás k

Kérdések és válaszok a vakcinaútlevélről

Érsekújvár

Hat érsekújvári alapiskolában lesz hétvégi szűrővizsgálat

Monika Jankovská
Frissítve

Szabadlábra helyezték Jankovskát, de nem tarthatott sokáig az öröme

Komárom

Új típusú tesztek az AGEL mintavételi pontjain

koronavírus-vakcina AstraZeneca

Franciaország 15 ezer vakcinát ajándékoz Szlovákiának

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.