A kassaiak leghamarabb 2025-ben csobbanhatnak az új olimpiai uszodában

A kassai városi uszoda épületére már igencsak rászorul a teljeskörű felújítás
Kassa |

Az ország második legnagyobb városának jelenlegi fedett uszodája jelenleg nem sportolókkal, hanem munkásokkal és munkagépekkel van tele. A szocializmus idejéből származó, mára már igencsak leroskadt állapotban lévő uszodát a Kassai Nemzeti Olimpiai Úszó Sportközpont (NOCKE) nevű sportlétesítménnyé alakítják át, amely a város vezetése szerint a vízilabda, az úszás és a szinkronúszás hazai és nemzetközi versenyeinek helyszíne lesz. Az első nagy sportesemény a tervek szerint 2025-ben a 23 éven aluliak Európa-bajnoksága lesz, amelyre a Szlovák Úszószövetség már alá is írta a szerződést. A teljes körű átalakítást a kormány nem kevesebb mint 8,3 millió euróval támogatja.

A kormány a Sporttámogatási Alap (FNPŠ) forrásából összesen 8 340 148,06 euróval támogatja az új uszoda létrehozását. Ahogy azt Dušan Tokarčík, a kassai önkormányzat szóvivője is megerősítette, azalap június végén döntött a hozzájárulás biztosításáról. Kassa városa tavasszal sikeresen szerepelt az FNPŠ által kiírt INFRA 3 pályázaton. Összesen 199 pályázat közül választottak. A 85 jóváhagyott projekt közül a város az eddigi legmagasabb pénzügyi támogatásban részesült, melyet a kormányhatározat szerint legkésőbb 2024. december 31-ig át is utalnak a városnak. Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere szerint a városiak valóban egy olyan minőségi paraméterekkel rendelkező uszodát érdemelnek, amely után nem kell utazniuk más városokba. „Az új kormány nem hezitált, és amikor egy sikeres projektet kaptak az asztalukra, amelyhez partnereink több támogató véleményt is csatoltak, három heten belül jóváhagyták a beruházás finanszírozását. A projekten egyébként három éven át keményen dolgoztunk. Nehéz út volt, hiszen az uszodát először meg kellett vásárolnunk a Kassa-Óváros városrésztől. Ezt követően a Vörös Csillag uszoda vízilabda medencéjének befedése, az országos jelentőségű sportinfrastruktúra státusz megszerzése, majd végezetül a projektdokumentáció komplex előkészítése következett. Ma már bátran kijelenthetjük, hogy semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy Szlovákia legmodernebb uszodakomplexumát építsük meg, amelyet nemcsak a profi sportolók, hanem a nagyközönség is igénybe vehet” – tolmácsolta a főpolgármester szavait a szóvivő.

kassa uszoda

Többmilliós hitel

A NOCKE fő beruházója a kassai TEHO önkormányzati vállalat lesz, amely 2021 óta működtette a városi fedett uszodát. A létesítményt a varannói Betpres vállalat építi, amely a versenypályázaton egy 16,68 millió eurós áfa nélküli árajánlattal lett az első az összes többi közül. Az önkormányzati képviselők határozata szerint az építkezés megkezdésének feltétele volt, hogy a város legalább 50 százalékos külső finanszírozást szerezzen hozzá. Ez a feltétel a kormány döntéshozatala után teljesült. A városi önkormányzat tájékoztatása szerint a városi tanács tagjai tavaly jóváhagytak egy legfeljebb 18 millió eurós hitelt a TEHO számára, amely nemcsak ezt a beruházást, hanem a NOCKE számára történő eszközbeszerzést is finanszírozza. A hitel a tervek szerint 2045 végén jár le. A TEHO gazdasági igazgatóhelyettese, Stefan Ferencz szerint az uszoda elmúlt 35 éves működése során a beruházások hiánya az uszoda nem kielégítő műszaki állapotában is megmutatkozott. Ha nem kezdték volna el a NOCKE építését, a statikai-műszaki felmérés következtetései szerint legkésőbb három éven belül be kellett volna zárni az egészet.

uszoda

Korszerű technológia

Az átalakítás során az eredeti vasbeton medencetestet egy új, rozsdamentes acélból készült medencére cserélik, amely megfelel a (FINA) követelményeknek. Legfeljebb 10 úszósáv lesz, a kisebb medencében az átalakítás után 3 úszósáv marad. A két medencét mostantól szilárd fal választja majd el egymástól. Ez lehetővé teszi majd a közönség és a sportklubok edzőterületeinek elkülönítését. Ezzel egyidejűleg az uszodai csarnok lelátóit is átalakítják, a meglévő fapadokat műanyag ülésekre cserélik, amelyek összesen 590 ülőhelyet biztosítanak. A látogatók számára öltözőket alakítanak ki a földszinten, a recepció mögött. Az emeleten a sportolók és a klubok számára kialakított helyiségek lesznek. Összesen 4 klub számára létesítenek öltözőket, valamint egészségügyi helyiségeket, továbbá létesítményeket a bírók, a média és a klubtevékenységek számára. A tervek szerint modern fitnesz-, wellness- és masszázslétesítményeket is kialakítanak az új komplexumban. A NOCKE ezen pihenőrészeit az uszodarésszel is összekötik, így egy multifunkcionális egység jön létre, amely összekapcsolja az épület összes funkcióját. A NOCKE építése során a Vörös Csillag fedett vízilabda medence, valamint a kassai általános iskolák épületeiben található egyéb medencék szeptembertől egész évben használhatóak lesznek. Az új tanévtől a KSK fennhatósága alá tartozó, a sacai szakközépiskola 25 méteres medencéje a korszerűsítés után ismét üzemelni fog.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?