Régió

A hónap végére felújítják a Koronát

Somorja | A végéhez közelít a somorjai Korona felújítása, a tervek szerint a hónap végén átadhatják a határon átnyúló együttműködés keretében restaurált épületet. A közeljövőben a város kulturális életének szerves része lehet az egykori kolostor.
author
Kiss Bartalos Éva

2020. október 15. 20:00

Somorja
- Képarchívum

Somorján 2018-ban az Arrabona EGTC által szerzett támogatásból láttak hozzá a Korona, az egykori pálos kolostor felújításához. A Modern kolostorok projekt keretében párhuzamosan Győrben is dolgoztak, ott a Széchenyi téren álló bencés kolostort újítják fel a támogatásból. A Korona homlokzata már elkészült. A városi hivatal tájékoztatása szerint a héten a padlóburkolatot és a térköveket is lerakták az épületben és az udvaron, emellett a restaurátori munkákkal is a befejezéshez közelednek, épülnek a szociális helyiségek.

„Heteken belül elkészül a Korona. Műemlékről van szó, így a megyei műemlékvédelmi hivatal koordinálta a felújítást, és mivel sokszor átértékeltek bizonyos terveket, például, hogy milyen anyagot mivel lehessen helyettesíteni, ez pluszköltséggel és idővel is járt”

– tájékoztatott Orosz Csaba, Somorja polgármestere.

Az elsődleges tervek szerint tavaly októberben befejezték volna a rekonstrukciót, de még a felújítás megkezdése előtt is hátráltató tényezők nehezítették a határidők betartását. Legutóbb az épület statikai hibáira utaló repedések jelentek meg a falakon, amelyek miatt tovább tolódott az átadás, ugyanis a hibák kijavításához is szükség volt a Nagyszombati Műemlékvédelmi Hivatal jóváhagyására. Orosz Csaba szerint október végére befejezik a munkát.

A polgármester korábban elmondta, hogy többször meg kellett hosz-szabbítaniuk a projektet, majd a koronavírus-járvány is hátráltatta a befejezést. Az önkormányzat az év eleji nehéz gazdasági helyzet ellenére nem állíttatta le az épület rekonstrukcióját, pedig nőtt a felújításra fordított keret. „Az önrész összege most eléri a 150 ezer eurót, ezzel ugyan számoltunk, de nem tudtuk, hogy mennyi lesz a végső összeg” – folytatta Orosz Csaba.

Somorja
A jelenleg érvényes járványügyi szabályozások miatt a tervezett megnyitót is átszervezik. „Most nehéz méltó módon megnyitni a Koronát” – jegyezte meg a polgármester. Ha a megnyitó nem is alakul a tervek szerint, az épület később szerves része lehet Somorja kulturális és közösségi életének. A projekt keretében az épület földszintjét restaurálták – itt egy dísztermet alakítottak ki, van zárható folyosó, amely például kiállítások megszervezésére is alkalmas, workshopokat is tarthatnak a Koronában, valamint turisztikai információs iroda is helyet kap a régi falak között. Nemcsak az épület belterét, hanem az udvarát is rendbe tették a támogatásból.

„A díszterem ünnepi eseményeknek adhat helyet, itt a biztonsági vitrinekben egyházi ereklyéket is kiállítunk majd. A folyosón kiállításokat szerveznénk, például a Szigetközről, vagy a helyi művészek alkotásaiból. A workshop helyiségben fiatalok, iskolások is szervezhetnek találkozókat”

– sorolta a lehetőségeket Orosz Csaba. A Korona udvarán nemcsak a zenei napokon csendülhetne fel a muzsika, hanem hangversenyeket, a hely szellemiségéhez illő zenei programokat is szervezhetnének, és a polgármester szerint kültéri kiállítócsarnokként is működhet, ahol egyebek mellett a régi Somorját bemutató fényképek egy részét is bemutathatják. 

„Számos elképzelésünk van. Ezek egyike egy karácsonyi vásár megszervezése, amire már régóta vágyunk” – közölte Orosz Csaba polgármester.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Újabb menekülthullám? Az illegális határátlépésekről tárgyaltak Prágában, Pozsonyban és Budapesten is

baleset

ÖSSZEFOGLALÓ: Magyar áldozata is van a pozsonyi gázolásnak

balestekek

Szigorúbb büntetést javasolnak az ittas vezetésért

Domonkos

Fortuna Liga: Hosszú kihagyás vár Domonkos Kristófra

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Kredenc, céda, hokedli… Hogy mondtuk régen?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.