A hónap végére felújítják a Koronát

Somorja
Somorja |

A végéhez közelít a somorjai Korona felújítása, a tervek szerint a hónap végén átadhatják a határon átnyúló együttműködés keretében restaurált épületet. A közeljövőben a város kulturális életének szerves része lehet az egykori kolostor.

Somorján 2018-ban az Arrabona EGTC által szerzett támogatásból láttak hozzá a Korona, az egykori pálos kolostor felújításához. A Modern kolostorok projekt keretében párhuzamosan Győrben is dolgoztak, ott a Széchenyi téren álló bencés kolostort újítják fel a támogatásból. A Korona homlokzata már elkészült. A városi hivatal tájékoztatása szerint a héten a padlóburkolatot és a térköveket is lerakták az épületben és az udvaron, emellett a restaurátori munkákkal is a befejezéshez közelednek, épülnek a szociális helyiségek.

„Heteken belül elkészül a Korona. Műemlékről van szó, így a megyei műemlékvédelmi hivatal koordinálta a felújítást, és mivel sokszor átértékeltek bizonyos terveket, például, hogy milyen anyagot mivel lehessen helyettesíteni, ez pluszköltséggel és idővel is járt”

– tájékoztatott Orosz Csaba, Somorja polgármestere.

Az elsődleges tervek szerint tavaly októberben befejezték volna a rekonstrukciót, de még a felújítás megkezdése előtt is hátráltató tényezők nehezítették a határidők betartását. Legutóbb az épület statikai hibáira utaló repedések jelentek meg a falakon, amelyek miatt tovább tolódott az átadás, ugyanis a hibák kijavításához is szükség volt a Nagyszombati Műemlékvédelmi Hivatal jóváhagyására. Orosz Csaba szerint október végére befejezik a munkát.

A polgármester korábban elmondta, hogy többször meg kellett hosz-szabbítaniuk a projektet, majd a koronavírus-járvány is hátráltatta a befejezést. Az önkormányzat az év eleji nehéz gazdasági helyzet ellenére nem állíttatta le az épület rekonstrukcióját, pedig nőtt a felújításra fordított keret. „Az önrész összege most eléri a 150 ezer eurót, ezzel ugyan számoltunk, de nem tudtuk, hogy mennyi lesz a végső összeg” – folytatta Orosz Csaba.


A jelenleg érvényes járványügyi szabályozások miatt a tervezett megnyitót is átszervezik. „Most nehéz méltó módon megnyitni a Koronát” – jegyezte meg a polgármester. Ha a megnyitó nem is alakul a tervek szerint, az épület később szerves része lehet Somorja kulturális és közösségi életének. A projekt keretében az épület földszintjét restaurálták – itt egy dísztermet alakítottak ki, van zárható folyosó, amely például kiállítások megszervezésére is alkalmas, workshopokat is tarthatnak a Koronában, valamint turisztikai információs iroda is helyet kap a régi falak között. Nemcsak az épület belterét, hanem az udvarát is rendbe tették a támogatásból.

„A díszterem ünnepi eseményeknek adhat helyet, itt a biztonsági vitrinekben egyházi ereklyéket is kiállítunk majd. A folyosón kiállításokat szerveznénk, például a Szigetközről, vagy a helyi művészek alkotásaiból. A workshop helyiségben fiatalok, iskolások is szervezhetnek találkozókat”

– sorolta a lehetőségeket Orosz Csaba. A Korona udvarán nemcsak a zenei napokon csendülhetne fel a muzsika, hanem hangversenyeket, a hely szellemiségéhez illő zenei programokat is szervezhetnének, és a polgármester szerint kültéri kiállítócsarnokként is működhet, ahol egyebek mellett a régi Somorját bemutató fényképek egy részét is bemutathatják. 

„Számos elképzelésünk van. Ezek egyike egy karácsonyi vásár megszervezése, amire már régóta vágyunk” – közölte Orosz Csaba polgármester.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?