A helyi madárvilágról tanulhatunk az ebedi határban

Ebed
Ebed |

Hat lényegretörő ismeretterjesztő tábla került ki a falu déli, Duna menti határába, amelyeken a környék madárvilágáról olvashatnak az érdeklődők.Hat lényegretörő ismeretterjesztő tábla került ki a falu déli, Duna menti határába, amelyeken a környék madárvilágáról olvashatnak az érdeklődők.

Amikor 2020 nyarán bejártuk az EuroVelo 6 kerékpáros korridor Pozsony és Komárom, valamint a Komárom és Párkány közti szakaszait, azt tapasztaltuk, hogy a különféle információs táblákból csak szinte mutatóba akad néhány a több mint 150 kilométeres távon – akár a táj természeti, történeti vagy kulturális értékeiről van szó. Legutóbb Ebeden tettek azért, hogy néhány jól elhelyezett, tartalmas táblával megpróbálják lekötni az erre közlekedő emberek figyelmét. A madárvilág helyi értékeit bemutató objektumokat a községen áthaladó EuroVelo útvonalon helyezte el az önkormányzat a Duna-töltés a Lapos utca között.

Magyar és szlovák nyelven többek között olyan fajok életéből villantanak fel néhány érdekességet öt táblán, mint például a különféle vízimadarak, baglyok, gólyák, héják, fecskék vagy gyurgyalagok – a hatodikon pedig egy turistatérkép szerepel. Lapunknak Vajda Mónika (független) polgármester elmondta, a szerkesztésnél arra törekedtek, hogy a madarak helyi élőhelyeiről is szerepeljenek információk és fényképek. Ilyen lokációnak számít például a gurgyali löszfal, a Mellékér és az Öreg-fok környéke, vagy a római katolikus templom tornya, ahol a 80-as években gyöngybagoly fészkelt. A szövegeket Roman Slobodník ornitológus írta, QR-kódok segítségével pedig egy-egy madár hangját is meg tudjuk hallgatni. A polgármester szerint a Nemesócsa melletti Túzokos természetvédelmi terület adta az inspirációt, s noha angol vagy német szövegben is gondolkodtak, a táblák szűkös felülete miatt ezt a lehetőséget végül elvetették.

A „Bringaút melletti oktatótáblák a madárvédelmi területen” című projektet a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatala 4800 euró értékben támogatta.

A polgármester érdeklődésünkre elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy később az ugyanebben a határrészben 1200 évvel ezelőtt létezett, régészetileg pedig részben feltárt avar falut és temetőt is hasonló módon mutatják be a jövőben.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?