Régió

A falusi gótika jellegzetes példája

Jánosi | Kastélyok, kúriák, mívesen szép parasztházak közt két régi templomot is talál a Jánosi községbe látogató.
Szászi Zoltán

2020. augusztus 3. 11:03

A gótika egyértelmű jele a régi bejáraton
A gótika egyértelmű jele a régi bejáraton - A szerző felvétele

A törökdúlás idején és a rendi fölkelések évszázadában elnéptelenedett román kori bencés apátsági templom mellett, ugyanazon a folyóteraszon áll egy eredetileg kora gótikus, többször is átalakított építmény. Az egykori plébániatemplom, amely közel fél évezrede már a reformátusokat szolgálja.

Régi község, régi épületek

A falu neve a történelmi kútfőként szolgáló Váradi regestrumban fordul elő először, 1221-ben mint Janus szerepel. Ez a magyar nyelvemlékeket, helyneveket, adatokat tartalmazó, egykor a nagyváradi székeskáptalanszámárakészültjegyzőkönyv43 korabeli megye 711 helynevét és 2500 család és személynevet őrzött meg az utókornak. A bejegyzések nagy részét bizonyos Anianus, azaz Ányos mester készítette 1217 és 1235 közt, akiről azt feltételezi a kutatás, hogy a magyar nyelvet tökéletesen beszélte. A bencés apátsági templom építése is a 13. század első negyedében történt. A tatárdúlás Jánosi fejlődését is megakasztotta, a plébániatemplom építése már a falu újratelepítése, újjáéledése utánra, a 13. század végére, sőt, inkább a 14. század első harmadára tehető. Jánosi plébániatemploma a jellegzetes vidéki gótika egyik szép példája.

Tájoló

Jánosi községbe a Rimaszombat–Feled közti 531-es úton lehet eljutni, a református templom a 48.341/20.061 GPSkoordinátáknál található.

A templomról

Eleve feltűnik a templom viszonylag nagy mérete. Ami arra utal, alapításakor tekintélyes lélekszámú volt maga a település. Alaprajza kvadratikus, ez a korai gótika jellemzője. Eredetileg – mint a gótika mindegyik más katolikus temploma – kelet– nyugati tájolása volt. Egykori bejárata nyugat felől nyílt. Befalazott állapotában ma is jól azonosítható a templom nyugati falán. A csúcsíves, viszonylag zömök és alacsony ajtó kőkeretének részletei néhol egészen jól láthatóak, teljes vonalában jól felismerhető a régi keret. Amely később ráhordott vakolatot mára már részben ledobta magáról. A templom építőanyaga főleg a környéken található folyami kavics és a közeli Pokorágy falu kőfejtőiből származó vulkanikus eredetű kő, de helyenként tégla is előfordul benne, mint a későbbi javítások anyaga. Fontos megjegyezni, hogy Jánosi egykori plébániatemploma nagy valószínűséggel a reformáció kezdetekor átkerült az új vallást hívők birtokába. Jánosi nemesi település, helyben számos neves GömörKishonti családnak volt úrilaka, így a Vécsey, Koós, Lévay, Fáy, Vajda, Vályi, Török, Szathmáry-Király, Borbély és Nyáry családoknak. A birtokosok nagy része áttért a reformált vallásra, s velük együtt a jobbágyság is. Az egyik, a templombelsőben máig megőrzött, de nem az eredeti helyén látható díszítésen olvasható egy időpont, mely szerint a karzat 1785-ben készült. Ez lehet a templom legnagyobb átalakításának időpontja, már az 1781-es, II. József által kiadott türelmi rendelet utáni időből. Mintavidéknéhánytöbbimás római katolikusról ágostai evangélikus vagy református vallásra áttért templomában, itt is megváltozott, jobban mondva érvényét és értelmét vesztette az eredeti kelet–nyugati tájolás. A keleti részen lévő szentélyt elbontották, helyére egy háromszintes, messziről jól látható torony épült 1806-ban, hogy az eredeti szentély négyszög vagy sokszögzáródású volt-e, ma már megállapíthatatlan. Ennek négyszögletesen induló toronynak a toronysisakja nyolcszögletűvé bővül, egyedi arculatot adva a templomtoronynak. A hajó minden bizonnyal a gótika idején is egyenes, deszkamennyezet lehetett, külső támpillérek és belső támasztóknak nyoma nem maradt fenn, nem féltételezhető a boltíves mennyezet. A templomnak a belső felszerelése a reformátusság puritánságát mutatja. Kovácsoltvas úrasztala, klasszicista orgonaszekrénye, karzata, szószéke nemes egyszerűségű. Figyelemre érdemes a padlózat, amely minden bizonnyal még a 19. század elején készült. A templomban régészeti feltárás még nem volt, így akár az sem kizárt, hogy a lassan már fél évezrede református templom padlózata alatt egykori donátorának sírkamrája, vakolata és meszelése alatt pedig néhány helyen freskók vagy azok töredékei várják felfedezésüket. Jánosi mai református, egykori plébániatemploma és a bencés apátsági templom egy igen figyelemreméltó településközpontkomplexum!

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Hegyéte

Vélemények ütköztek a hegyétei ipari park ügyében

Komárom

Virtuális tanévnyitó a Selye Egyetemen

Marek Krajčí
Frissítve

Krajčí: Fokozatosan romlik a járványügyi helyzet Szlovákiában

A polgármesterekkel a megalakítandó stratégiai területi csoportokról tárgyaltak

Ülésezett a Déli Régió – stratégiai területi csoportok alakulnak

dac szurkolókd

VIDEÓ: Így ünnepelték a játékosok és a szurkolók a DAC győzelmét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.