Régió

A Dunakanyar legendái és mesterségei

Párkány | A nyertes uniós WaVE projekt részeként olyan legendákat és kihalófélben lévő mesteségeket keresnek, amelyek valamilyen formában a vízhez kötődnek.
Buchlovics Péter

2021. június 16. 18:03

dunakanyar
A Dunán hajózva mindkét parton találunk természeti kincseket, kulturális emlékeket (forrás: Ister-Granum EGTC)

Közel 75 ezer eurós uniós támogatást nyert el a Párkány és Esztergom térségét magába foglaló Ister - Granum EGTC, a Duna menti települések épített és szellemi örökségének feltérképezésére, bemutatására és népszerűsítésére. Mint arról korábban beszámoltunk, a WaVE projekt keretében az Eurorégió 15 kiválasztott településén számba veszik az épített és szellemi örökséget, minden olyan épületet, legendát, régi mesterséget, foglalkozást, szokást, amely kultúrtörténetileg is a vízhez vagy konkrétan a folyóhoz kapcsolható és ebből leltár készül. Az érintett településeken népszerűsítő, bemutató videósorozatot is forgatnak, továbbá tematikus turisztikai útvonalakat tartalmazó térképek és információs táblák is készülnek.

Nyereményjátékot hirdettek

Keressük azokat a környékbeli legendákat és kihalófélben lévő mesterségeket, melyek valamilyen formában a vízhez kötődnek. Számos érdekes történetet azonban csak a helyiek ismernek, közülük is sokszor csak az idősebbek. A legenda- és mesterségkereső játékunk célja, hogy megőrizzük ezeket a szellemi értékeket. A fellelhető történeteket összegyűjtjük és a legizgalmasabbakat videós formában is feldolgozva őrizzük meg az utókornak. Így a térségben élők és az idelátogatók megismerhetik szellemi és kulturális örökségünk eddig rejtett részleteit, miközben népszerűsítjük lakóhelyünk egyedülálló adottságait is“ – taglalta lapunknak Eck András, az Ister-Granum Eurorégió projektmenedzsere. Ezért kérik mindazokat, akik ismerik a térség régi legendáit, mesterségeit, vagy tudnak olyan személyekről, akik erről részletesen mesélni tudnának, hogy kapcsolódjanak be az eurorégiós játékba. Írjanak levelet, amelyben röviden ismertetik a legendát, annak történetét, helyszínét, szereplőit és esetleges utóéletét is. Kihalófélben lévő vagy már nem űzött mesterség esetén röviden mutassák be a mesterséget, megemlítve a hozzá kapcsolódó eszközöket és helyszíneket. Ha esetleg rendelkeznek bármilyen tárgyi emlékkel, akkor készítsenek róla fotót és mellékeljék a levélhez. A szervezők kérik, hogy aki legendákat, régi foglalkozásokat ismerő és arról mesélni tudó személyeket ismer, akkor a levélben azt is jelezze. A történeteket e-mailben lehet beküldeni, mégpedig június 25-ig, a következő címre: legenda@kalandosdunakanyar.hu

A díjazottak finomságokkal teli ajándékcsomagot kapnak

A beküldők közt június 28-án három ajándékcsomagot sorsolnak ki, mégpedig az eurorégió háztáji termelőinek legfinomabb termékeiből, ínyencségeiből. A nyerteseket e-mailben is értesítik, nevüket a Kalandos Dunakanyar facebook-oldalán teszik közzé. A legjobb történeteket a Kalandos Dunakanyar feldolgozza és egy-egy izgalmas videóban bemutatja. A 12 részből álló videósorozatot a Kalandos Dunakanyar honlapján és YouTube csatornáján lehet majd megtekinteni. További részletek a kalandosdunakanyar.hu internetes oldalon. A WaVE projektjében magyarországi oldalról Dömös, Esztergom, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Letkés, Nagybörzsöny, Nagymaros, Szob, Visegrád, Zebegény, szlovákiai oldalról pedig Dunamocs. Karva. Kisgyarmat. Párkány és Zalaba települések szerepelnek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

laboratórium

Az őssejtkezelés lehetőségei Szlovákiában

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

kfc

Nehéz komáromi győzelem az évadnyitón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.