Régió

A cédrusok és a képzőművészet

Komárom | A napokban a Vekker Műhely tagjai három alkalommal tartják meg #cédrusok című képzőművészeti foglalkozásukat Komáromban, amelyeket a kisszebeni (Sabinov) szüle-tésű Csontváry Kosztka Tivadar műve köré szerveztek.
Vataščin Péter

2020. szeptember 23. 09:00

Komárom
- Vataščin Péter felvétele

„Ez a struccszerű állat, ami kinő a fából, átkarolta a fátˮ – mondja az egyik diák Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrus című, 1907-es festményének egyik részletéről. A Eötvös utcai Alapiskola hatodikos diákjai megpróbálják pontosan megfigyelni az alkotás részleteit, majd megfogalmazzák, mit látnak. Láthatóan nem foglalkoztatja őket sem a festő tekintélye, sem a kép művészettörténeti jelentősége – bátran és nyitottan vizsgálják a művet. Benes Tarr Csilla, a Vekker Műhely (VM) színész-drámatanára összegzi a gyerekek megállapításait, aztán többen megpróbálják elnevezni a képet. „Fába szorult madárˮ, „Távol a szabadságtólˮ, „Beszorulvaˮ, „Egyedüllétˮ – hangzanak sorban a megoldások, majd miután megtudják a festmény valódi címét, nyugtázzák, hogy ahhoz nagyon jól illenek a saját megnevezéseik. Így fest a #cédrusok 2 és fél órás műhelymunka egyik epizódja, amelyet a Duna Menti Múzeum képtárában tartanak meg. A foglalkozás talán leglényegesebb része azonban a saját festmények készítése, amelyben Benes Tarr Csilla és vekkeres társa, Kuklis Katalin segíti a gyerekeket. Végül egészen színpompás és formagazdag alkotások kerülnek ki a kezük alól, amelyeknek mindenki bensőséges címet ad.

Komárom
Önismeret, önkifejezés
„Nagy hangsúlyt helyezünk a foglalkozás drámapedagógiai részére, arra, hogy a gyerekek az önismereti úton játékos formában vegyenek részt – mondja lapunknak Benes Tarr Csilla, aki szerint ez a projekt némileg kilóg az egyesületük eddigi tevékenységéből. „A Vekker Műhelyben főleg színházi neveléssel és kreatív olvasással foglalkozunk. Tavaly ez újítás volt, picit nyitottunk a képzőművészet felé, amellyel tágítottuk a repertoárunkat. Azt vettük észre, hogy a múzeumokba elég ritkán járnak a fiatalok, s azon gondolkodtunk, hogyan tudnának nyitottabbá válni a képzőművészet iránt is, valamint hogy miként lehet ezt játékos formában áthidalni. Ennek adott apropót Csontváry halálának 100. évfordulója. A játékosság és a befogadás dominanciája az összes foglalkozásunkat jellemzi. Olyan témákat igyekszünk kínálni a gyerekeknek, amelyek őket is foglalkoztatják, s ebben az esetben próbáljuk bevonni a képzőművészetet, hogy miként tudjuk magunkat kifejezni egy alkotói folyamatbanˮ – mondja, majd hozzáteszi, lényeges, hogy a gyerekek néhány fős csoportokban és közösségben is dolgozhatnak, amely egyfajta csapatépítést is jelent. 

Komárom
Úgy tűnik, a jövőben is nagyobb teret adnának a képzőművészetnek. „Most keressük azt az alkotót vagy alkotást, amely bennünket megszólít. Azt vesszük észre, hogy ennek a kamasz korosztálynak sokkal könnyebb ez a kifejezési forma a szóbeli kifejezéshez vagy színházi eszközökkel való foglalkoztatáshoz képest. Belemélyülnek az alkotásba, sokkal hamarabb tudnak összpontosítva dolgozni és kitárulkozóbbak. Ennek a korosztálynak a szavak világában szerintem az a sajátossága, hogy inkább a tagadást éli meg benne. Tudat alatt az önmeghatározás nagyon ott motoszkál bennük. S az is nagyon fontos, hogy akrillal festenek. Azt szerettük volna, hogy ne csak mímeljük az alkotóvá válást, hanem hogy tényleg igazi festékkel, igazi vászonnal dolgozzanakˮ.

Komárom
Csaknem 2 év
A projektet még a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában indította útjára a Vekker Műhely a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával 2019 elején, ahol összesen 10 foglalkozást tartottak, és az ezeken készült nagyjából 250 darab festményből ugyanott kiállítást is rendeztek. Komáromban eredetileg márciusban tartották volna meg a műhelymunkákat, de mint sok minden mást, ezt a programot is elsöpörte a járvány, így egészen szeptemberig csúsztak a megvalósítással. A Duna menti városban az Eötvös és a Béke utcai alapiskola, valamint a Marianum felső tagozatos diákjai vesznek részt a foglalkozáson, amelyet ezúttal a Kisebbségi Kulturális alap mellett Komárom városa is támogatott.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.