A borbély, aki lélekfodrásszá is válik a szalonjában

Szabó Balázs
PERED |

Szabó Balázs fogadásból kezdett segédkezni egy fodrászműhelyben néhány évvel ezelőtt, most pedig saját borbély szalont működtet. Úgy érzi, megtalálta magát ebben a szakmában, és szívesen képezi magát folyamatosan.

A peredi Szabó Balázs nevét sokan ismerik szülőfalujában és a környéken. Hét éve dolgozik borbélyként, saját szalonját öt éve nyitotta meg Vágsellyén. Vendéglátó szakot végzett Nyitrán, de mint mondta, már az első évfolyamban tudta, hogy nincs jó helyen, nem érezte magát jól abban a közegben, de muszáj volt valamilyen középiskolát elvégeznie.

Fogadásból új szakma

A 2016-os Európa-bajnokság döntője előtt Balázs fogadást kötött akkori fodrászával, Mészáros Annamáriával, hogy ha neki lesz igaza és Portugália nyer, Balázs egy hónapon keresztül hétvégente felsöpri a fodrászműhelyt.

„Meggyőződésem volt, hogy csak Franciaország nyerheti meg a meccset, egyébként is szinte mindig jól tippelem meg a meccsek eredményeit, így lazán belementem a fogadásba, amit a legnagyobb meglepetésemre elvesztettem, mert végül Portugália nyerte a döntőt. Így kerültem a fodrászműhelybe. Amma elégedett volt a munkámmal, és megkérdezte, lenne-e kedvem borbélyként segíteni létrehozni egy szépségszalont, amit már korábban tervezett. Elkezdtem játszani a gondolattal, milyen lenne ezzel foglalkozni. Akkoriban kezdett újra divatba jönni, hogy a férfiak borbélyhoz járnak, de sokan vélekedtek úgy a környezetemben, hogy szépítkezni amolyan nőcis dolog, nem férfiaknak való. Mivel a középiskolát befejeztem, alkalmi munkából éltem, de szerettem volna valamit kezdeni az életemmel, ezért úgy döntöttem, belevágok. Pozsonyban elvégeztem egy hét hónapos intenzív borbély tanfolyamot és beálltam mellé dolgozni. Sokat segített gyakorlatot szerezni”

– mondta el Balázs. Kifejtette, a pozsonyi kurzuson elég jó alapokat szerzett, azonban eleinte voltak kudarcai is. A legtöbb biztatást és támogatást barátjától, Juhos Ákostól kapta, ő volt az első, aki megengedte, hogy leborotválja.

„A legnagyobb igyekezetem ellenére is öt-hat helyen megvágtam az arcát, nagyon sajnáltam, amikor megláttam a vérző sebeit, de szerencsére ő nem bánta. Magabiztos szakmai tudást szerezni több évbe telik, sőt, most is előfordul, hogy nem éppen olyan lesz a végeredmény, mint amilyen az elképzelés volt, de mindig elégedettek a vendégek”

– tette hozzá.

A szakma szépségei

A borbély szakmáról úgy fogalmazott, mindent szeret benne, de a legjobban talán azt, hogy sok emberrel találkozik, akikkel jól érzi magát.

„Az évek során sikerült kialakítanom a vendégekkel olyan jó, szinte baráti kapcsolatot, hogy ha segítségre van szükségem, akkor én is nyugodtan fordulhatok hozzájuk. Ha reggel belenézek a naptáramba, már az is örömmel tölt el, ha látom a neveket, hogy kikkel találkozom aznap, mert munka közben mindenkivel jól el lehet beszélgetni is. Az is jó érzés, amikor látom az embereken az átváltozást, onnantól, hogy beülnek a székbe és rájuk terítem a palástot, odáig, hogy felfrissülve elhagyják a szalont. A legjobb visszajelzés, amikor elégedett mosolyt látok az arcokon. Egyénenként változó, hogy milyen gyakran járnak borbélyhoz a férfiak. Van, aki havonta, de van, aki hetente kétszer is eljön. Akinek kevés haja van, annak a gyakran leborotvált kopasz fej és szépen megigazított szakáll ad ápolt megjelenést. A legfiatalabb vendégeim között vannak két-három évesek, a legidősebb pedig 75 éves. Úgy tapasztalom, hogy a legtöbben azért visszatérő vendégek, mert jól érzik magukat nálam. A három leggyakoribb téma, ami szóba kerül munka közben: a foci, a nők és az italok. Sokszor többet kell foglalkozni az emberek lelkével, mint a külsejükkel. Szerencsés vagyok, mert szeretem a munkám, soha nem mondom azt, hogy dolgozni megyek, hanem hogy bemegyek a szalonba”

– részletezte. Balázs napi 10-11 órát dolgozik, a foci az, ami négyéves kora óta az élete része, és amivel karbantartja magát, valamint tornázik is, hogy az egyoldalú testtartást kompenzálja. A koronavírus-járványt szavai szerint megsínylették a szolgáltatásban dolgozók, nagyon rossz volt, hogy nem dolgozhattak, és mivel nem sokkal előtte nyitották meg a vágsellyei szalont, attól tartott, hogy elveszíti a vevőkörét, de szerencsére visszatértek hozzá a vendégei.

Trendek és kívánságok

Balázs azt is elmondta, hogy a férfifrizura- és szakálldivat is minden évben változik.

„Tavaly szinte mindenki ősz hajat szeretett volna, idén viszont az oldalt rövid, a fejtetőn hosszabb, hullámos haj a menő. A férfiak nagyon hiúk, sokan többet foglalkoznak magukkal, mint a nők. Aki borbélyhoz jár, az nagyon szereti, ha beszélgetünk vele, és csak vele foglalkozunk, és képes azért felkelni reggelente egy órával korábban, hogy tökéletes frizurát készítsen magának. Vannak, akik nagyon szeretik az erős kontrasztot, ezért festetik a szakállukat. Személy szerint nekem ez nem tetszik, ezért nagyon ritka, hogy szakállt festek, de van egy-két vendégem, akinek furcsa módon nem egyforma színű az arcszőrzete, ezért az ő esetükben én javasoltam a festést. Többnyire elfogadják a javaslataimat, akár a frizuráról, akár a szakállról van szó, mert vannak olyan elképzelések, amelyekről tudom, hogy az adott személynek nem lesz előnyös. Az eddigi legérdekesebb kívánság az volt, amikor karácsonyfát kellett egy vendég fejére mintáznom. Igyekszem állandóan követni a trendeket, vannak nagyon ügyes borbélyok, akiktől sokat lehet tanulni. Sok kurzust elvégeztem, és az interneten is követek olyanokat, akik számomra példaképek. Mindig van hová fejlődni”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy igazán megtalálta magát a borbély szakmában, ezért szeretne még jobban belemélyedni és tökéletesíteni a tudását.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?