A béranyaság társadalmi kérdéseiről beszélgettek

A béranyaság ma is egy megosztó téma (Képarchívum)
Dunaszerdahely |

Durica Katalin új könyvének születéséről és fogadtatásáról beszélt Récsei Noémi televíziós műsorvezetővel a belvárosi NFG Klubban.

A somorjai származású, most Brüsszelben élő írónőtől megkérdezték, elképzelhetőnek tartja-e azt, hogy a meddő párnak a béranyaságot kikerülve, egy mesterséges méh segítségével születhessen gyereke. A legfrissebb tudományos kísérletekben bárányméhhel kísérleteztek, aminek pozitív eredményei gyakorlatilag is lehetővé teszik ezt megoldást. Ez persze komoly emberi jogi, illetve gyermekjogi kérdéseket vet fel, amivel kapcsolatban a szerző sem foglalt állást. Az este folyamán arról is beszélt Durica Katalin, hogy a béranyaság ára kontinensenként változó, ahogy az is, hogy mely területeken illegális. Ahol pedig legális, ott vajon elfogadott-e? Ukrajnát említették példaként, ahol még a háború előtt 20 000 euró körül mozgott egy béranya fizetsége. Arra a kérdésre, hogy hol szülnek béranyák a leggyakrabban, megdöbbentő válasz született: bárhol. Bármelyik szlovákiai kórházban is akár, és van úgy, hogy a személyzet sincs beavatva, csak maximum egy, vagy két kórházi dolgozó, akik segítenek a lebonyolításban. Szlovákiai magyar béranyával is találkozott az írónő.

A jelenlévők kérdezhettek is a szerzőtől (Képarchívum)

A „Mennyit adtál érte?” című kötet többek között arról szól, hogy mi tartja életben a béranyaság intézményét. Valamint arról is, hogy ki lehet béranya. Sokszor például olyanok is bekerülnek a „rendszerbe”, akik akaratuk ellenére sodródnak be, például a férjük, vagy a szeretőjük kényszeríti őket rá, hogy kiárusítsák a testüket. Egy részlet is elhangzott a könyvből, ami azt érzékeltette, hogy milyen súlyos lelki következményei lehetnek egy olyan gyermek kihordásának, akiről már az elején tudják, hogy továbbadják. Ez ugyancsak felveti a méltányosság, illetve méltánytalanság kérdését, ugyanis az egyik ember kiszolgáltatottságából fakadó kihasználtsága a másik ember legnagyobb boldogsága. Az a gazdag „szülő”, aki a béranyát megfizeti, gyakorlatilag élete legnagyobb boldogságára tesz szert, az életet adó anya pedig saját életének legnagyobb fájdalmával szembesül, amikor eladja a babáját. Az írónő által megszólított béranyák egyöntetűen elmondták, hogy a várandósság harmadik, negyedik hónapjától kezdve nagyon komoly pszichés nyomást élték át, amikor is az anyai ösztön azt súgta nekik, hogy az addigi életüket maguk mögött hagyva szökjenek el születendő gyermekükkel. Az átadást pedig rendszerint komoly trauma kísérte. 

A beszélgetés főszervezője Győry Attila, a Családi Könyvklub tulajdonosa volt, a teret pedig az NFG Klub biztosította. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?