A bényi tojásfaragó

<p>Teljesen új irányt vett Kremmer Dezső élete, miután egy szélütés következtében testének jobb fele lebénult. A dolgos hétköznapokhoz és aktív élethez szokott férfi nehezen békélt meg helyzetével.</p>

„Lassan ugyan, de megtanultam használni lebénult végtagjaimat. A kezem sajnos azóta is reszket, a faragásban ez mégsem jelent akadályt” – állítja Kremmer Dezső, akinek két éve a tojások körül forog az élete. Leheletfinom mintákkal díszített, kisplasztikának is beillő csodákat varázsol belőlük.

Amikor megáll az idő…

Az ebedi születésű, Bényben élő tojásfaragó korábban a párkányi papírgyár alkalmazottja volt. „Akkoriban még csak fel sem merült az az ötlet, hogy tojásfaragásra adom a fejem. A tojást viszont mindig szerettem. Akár főve, akár sülve” – mesélte mosolyogva. Miután megtanulta használni lebénult lábát és kezét, azon kezdte törni a fejét, mit kezdjen a rá szakadt szabadidővel. „A szélütés következményeként állandó kézremegéssel küzdök. Sokan kérdezik, hogyan lehet remegő kézzel tojást faragni. Ilyenkor azt szoktam válaszolni, hogy magam sem tudom hogyan, de ilyenkor nyilván megállítom az időt” – mondta a faragó, akinek a közelmúltban a párkányi városi múzeumban nyílt kiállítása.

Fontos az előkészítés

Egy-egy műremek elkészítése több napot vesz igénybe. „Először beáztatom a tojásokat, hogy eltávolítsam róluk a szennyeződéseket. A kifújást követően ismét mosogatószeres vízbe kerülnek. A szárítással együtt ez több napig is eltart. Maga a megmunkálás a munka igényességétől és a munkakedvemtől függően ennél rövidebb ideig tart. Vannak olyan faragott tojások, amelyek egy nap alatt készültek el, de akadnak olyanok is, amelyeken egy hétig dolgoztam. Na és vannak összetört tojások is, amelyek az utolsó pillanatban roppantak össze egy erősebb szorítástól vagy törtek össze, miután legurultak az asztalról” – mosolyog az alkotó, aki műveinek nagy részét elajándékozza.

A mindent látó szem

A párkányi városi múzeumban látható közel kétszáz leheletfinom, változatos motívumokkal díszített tojást korábban Ebeden és Dunaszerdahelyen láthatták az érdeklődők. A tyúk-, kacsa- és libatojás mellett faragott fürj-, emu- és strucctojás is található a gyűjteményben. „Nagyon ritkán fordul elő, hogy előre eltervezett vagy kigondolt minta alapján munkálok meg egy-egy tojást. Általában munka közben dől el, a hangulatom határozza meg a végeredményt. Ellenpéldaként a »mindent látó szemet« és a Mága Zoltánnak ajándékozott faragott tojást hoznám fel. A mindent látó szemet egy hatalmas kristályból alakítottam ki, amelyre az esztergomi piacon bukkantam rá. Egy strucctojásba építettem be. Kedves emlék számomra az a találkozás is, amikor személyesen adhattam át Mága Zoltán hegedűművésznek a kottavonalas motívummal díszített tojást” – árulta el Kremmer Dezső, akinek tojáscsodái június 10-ig láthatók Párkányban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?