Régió

A 19. századi gömöri gyógyfürdőkről nyílt kiállítás Rimaszombatban

Rimaszombat | Szerdán nyílt meg a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban a gömöri régió gyógyfürdőinek 19. századi kialakulását és fejlődését bemutató kiállítás. Kerényi Éva kurátor a megnyitón elmondta: a látogatók megismerkedhetnek a híres fürdőorvosokkal, illetve a régi gömöri gyógyfürdőkkel, melyek többsége ma már nem létezik.
TASR

2019. április 18. 08:20

„A kiállítás kultúrtörténeti szempontból mutatja be az egyes gyógyfürdők keletkezését, a leghíresebb gömöri fürdőorvosokat és balneológusokat, valamint képet ad az egyes fürdőhelyek népszerűségéről és látogatottságágáról is. A tárlat a dobsinai, ajnácskői, várgedei, jolsvai, lévárti, nagyrőcei és rozsnyói gyógyfürdőkkel foglalkozik, de figyelmet szentel az egyetlen, máig működő gyógykomplexumnak, a csízi gyógyfürdőnek is” – fejtette ki Kerényi.

A kurátor hozzátette: a kiállításon bemutatott, az egyes fürdőkből származó emléktárgyak a helyi fürdőélet és a régió kultúrtörténeti gazdagságát dokumentálják. „Mindegyik nyomat és tárgy hitelesen dokumentálja, az őseink mikor és hova jártak pihenni és kikapcsolódni” – mondta Kerényi. A tárlat több hazai és külföldi intézmény, valamint magángyűjtő együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kiska pártot alapítva fogná össze az ellenzéket

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Ez az öt csapat lehet a DAC ellenfele az EL-ben

Čaputová kedden fogadja Dankót és Pellegrinit

Női asztronautát küldene fel a Holdra a NASA

Már az óvodásoknak is magas lehet a vérnyomása a túlsúlytól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?