Régió

7537 aláírás gyűlt össze Párkányban

Párkány | Farkas Iván és Szigeti László szerdán leadta a környezetvédelmi minisztériumban a Párkány területére tervezett hulladékégető központ elleni petíció aláírásait. Néhány nap alatt 7537 aláírást gyűjtöttek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. február 24. 08:33

„Ez óriási eredmény. Ez is mutatja, hogy az emberek felbőszültek a tervezett beruházáson. A polgárok maguk jöttek a petíciót aláírni, nem kellett őket erre késztetni. Köszönet minden segítőnek, aktivistának. Ésfolytatjuk!Szeretnénk,ha a párkányi régió felnőtt lakosainak többsége aláírná a petíciót” – nyilatkozta Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja gazdasági és régiófejlesztési alelnöke, Muzsla polgármestere, Nyitra megye képviselője. Az MKP már korábbi nyilatkozatában egyértelműsítette, mindent megtesz azért, hogy a hulladékfeldolgozó üzem ne épüljön meg Párkányban. Ezért kezdeményezték az aláírásgyűjtést. 

A kétnyelvű petíciós íveken a következő magyar szöveg olvasható: „A Szlovák Köztársaság alulírott polgárai az SzK Alkotmányának 27. fejezete és a petíciós jogról szóló 85/1990 Tt. törvény értelmében tiltakozunk a Párkány város területére tervezett hulladékfelhasználási és -újrahasznosítási központ felépítésének szándéka ellen. Meggyőződésünk, hogy a tervezett üzem tovább rontaná az amúgy is kedvezőtlen légszennyezettségi mutatókat, s ezáltal a város és a környező települések életkörnyezetére negatív hatással lenne. Párkány jelentős idegenforgalmi és turisztikai központ – fürdőváros, ahol az ilyen jellegű környezetszennyező üzemnek semmi helye. Kérjük az illetékes állami és önkormányzati szerveket, ne engedélyezzék a tervezet megvalósítását.” 

Szigeti László MKP-s megyei képviselő rámutatott, hogy a több mint 7 ezer aláírás arról tanúskodik, Párkány és környékének lakossága attól tart, hogy az amúgy is fél évszázadon keresztül szennyezett környezet most még veszélyesebb kihívással szembesül.

A környezetvédelmi minisztérium megállapította, hogy a projekt elbírálásának folyamata még a legelején tart. „Az elbírálás még hónapokig tarthat“ - mondta Tomáš Ferenčák szóvivő. A beruházó által benyújtott pályázatot jelenleg bárki bírálhatja, a polgároktól kezdve a városokon át. A petíció margójára Ferenčák annyit mondtott, hogy mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?