Régió

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pozsony | Hétvégéig lehet szavazni az Általános Hitelbank által meghirdetett Szlovákia kincsei programban, a pozsonyi Jeszenák-sírboltra, valamint a Krasznahorkaváralján álló Andrássy-mauzóleumra. A bank alapítványa 50 ezer eurót ajánlott fel annak az emlékműnek a felújítására, amely a legtöbb szavazatot kapja.
Bartalos Éva

2019. április 23. 19:00

Folyamatban van a Kecske-kapui temetőben álló Jeszenák-sírbolt részleges felújítása, de a teljes tatarozáshoz további forrásokra van szükség (Csemadok-felvétel)

„A Csemadok országos irodája magyarországi állami támogatással nekilátott a pozsonyi Jeszenák-sírbolt részleges felújításának. A támogatás egy jelentős részét felemésztette a szükséges dokumentumok, engedélyek beszerzése. A munkák közben jelent meg az Általános Hitelbank (VÚB) idei, kulturális emlékek felújítására elnyerhető támogatás pályázati felhívása, ez esély a felújítás befejezésére” - tájékoztatott a szavazás kapcsán a Csemadok. Görföl Jenő a szövetség országos titkára lapunknak elmondta, bőven akad tennivaló az Kecske-kapui evangélikus temetőben található sírbolton. Néhány sílapon már olvashatatlan a felirat, de Jeszenák János sírját fel lehet újítani. A titkártól megtudtuk, hogy azokat is ide temették, akik hozzájárultak a sírbolt felépítéséhez. „Őszig biztos helyreállítjuk azt a részt, ahol koszorúzunk, de kérdéses, hogy mehetünk majd tovább, ez attól is függ, hogy mennyire nedvesek a falak” – folytatta Görföl Jenő. Október 6-án minden évben itt emlékeznek meg az aradi és a pozsonyi vértanúkról. Jeszenák Jánost az 1948-as forradalom egyik pozsonyi vértanúját 1949-ben végezték ki Pesten. A sírboltot Feigler Ignác tervezte, a falát carrarai márványból készült dombormű díszíti. A pozsonyi emlékhely mellett a Krasznahorkaváralján álló Andrássy-mauzóleum is versenyez a szavazatokért. A mauzóleumot a 20. század elején Gróf Andrássy Dénes építtette feleségének, Franciskának. A sugárzóan fehér épület külseje emlékeztet a ravennai Theodorik-mauzóleumra. A sírbolt díszes bronzajtóit két angyal őrzi.

Vasárnapig várják a szavazatokat a www.nadaciavub.sk honlapon. Az emlékmű kiválasztása és a telefonszámunk megadása után egy válaszüzenetben kapjuk meg az érvényes vokshoz szükséges kódot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?