Szavazással menthetik meg a krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleumot

A mauzóleumra szavazók ingyen belépést kapnak a múzeumtól a rotundaszerű műemlékbe
Krasznahorkaváralja |

Az Általános Hitelbank alapítványának (Nadácia VUB) immáron tizedik alkalommal meghirdetett, a kulturális műemlékek megmentését célzó verseny 750 benevezettje közül a döntős kilenc közé jutott a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumához tartozó, a krasznahorkai vár közelében díszelgő Andrássy Mauzóleum. 

A szecessziós, rotundaszerű épület építtetője Gróf Andrássy Dénes, Magyarország és később az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb nemesi családjának, az Andrássy család fiatalabb, monoki ágának utolsó férfi leszármazottja volt. A mauzóleumot felesége, Franciska és saját maga számára építette 1903-1904 között. Ahogy arról Krajči Judit, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Kastélymúzeum kommunikációs munkatársa lapunknak beszámolt, az építményt befejezése óta a 20. század jelentős építészeti emlékei között tartják számon. „A mauzóleumot rekordidő alatt, mintegy másfél évnyi megszakítás nélküli munkával sikerült felépíteni. Az építmény többek között sóskúti mészkőből épült, a belső teret a világ szinte minden tájáról származó márvánnyal díszítették. Azonban a mauzóleum felett eljárt az idő, de az épület megmentéséhez most bárki hozzájárulhat. Éppen ezért arra kérjük a segíteni akarókat, hogy április 28-ig a www.nadaciavub.sk/poklady oldalon keresztül adják le szavazatukat a mauzóleumra. Számunkra ez óriási segítség és lehetőség, ugyanis a voksolók által kiválasztott és a legtöbb szavazatot kapó műemlék 50 ezer eurós támogatást kap az alapítványtól” – nyilatkozta Krajči Judit, majd azt is elmondta, hogy a szavazás népszerűsítése és a mauzóleum felújítására szánt támogatás sikerességének növelése érdekében egy különleges kiállítással készülnek.

„A betléri kastély előcsarnokában a látogatók nemcsak a mauzóleum történetével, hanem a benne nyugalomra helyezett házaspárral, Gróf Andrássy Dénes és Franciska romantikus történetével is megismerkedhetnek. Mindezek meltett április 20-án délután háromkor Barczi Gyula művészettörténész tart tárlatvezetést a mauzóleum legértékesebb kincseiről, április 26-án 17.00 órai kezdettel pedig Máté Tímea, a Betléri Múzeum igazgatója mutatja be a grófi pár titokzatos-romantikus történetét és a múzeum építésével kapcsolatos eseményeket az érdeklődőknek” – zárta Krajči Judit. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?