Régió

Szavazással menthetik meg a krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleumot

Krasznahorkaváralja | Az Általános Hitelbank alapítványának (Nadácia VUB) immáron tizedik alkalommal meghirdetett, a kulturális műemlékek megmentését célzó verseny 750 benevezettje közül a döntős kilenc közé jutott a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumához tartozó, a krasznahorkai vár közelében díszelgő Andrássy Mauzóleum.
Németi Róbert

2019. április 25. 16:15

A mauzóleumra szavazók ingyen belépést kapnak a múzeumtól a rotundaszerű műemlékbe - Németi Róbert felvétele

A szecessziós, rotundaszerű épület építtetője Gróf Andrássy Dénes, Magyarország és később az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb nemesi családjának, az Andrássy család fiatalabb, monoki ágának utolsó férfi leszármazottja volt. A mauzóleumot felesége, Franciska és saját maga számára építette 1903-1904 között. Ahogy arról Krajči Judit, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Kastélymúzeum kommunikációs munkatársa lapunknak beszámolt, az építményt befejezése óta a 20. század jelentős építészeti emlékei között tartják számon. „A mauzóleumot rekordidő alatt, mintegy másfél évnyi megszakítás nélküli munkával sikerült felépíteni. Az építmény többek között sóskúti mészkőből épült, a belső teret a világ szinte minden tájáról származó márvánnyal díszítették. Azonban a mauzóleum felett eljárt az idő, de az épület megmentéséhez most bárki hozzájárulhat. Éppen ezért arra kérjük a segíteni akarókat, hogy április 28-ig a www.nadaciavub.sk/poklady oldalon keresztül adják le szavazatukat a mauzóleumra. Számunkra ez óriási segítség és lehetőség, ugyanis a voksolók által kiválasztott és a legtöbb szavazatot kapó műemlék 50 ezer eurós támogatást kap az alapítványtól” – nyilatkozta Krajči Judit, majd azt is elmondta, hogy a szavazás népszerűsítése és a mauzóleum felújítására szánt támogatás sikerességének növelése érdekében egy különleges kiállítással készülnek.

„A betléri kastély előcsarnokában a látogatók nemcsak a mauzóleum történetével, hanem a benne nyugalomra helyezett házaspárral, Gróf Andrássy Dénes és Franciska romantikus történetével is megismerkedhetnek. Mindezek meltett április 20-án délután háromkor Barczi Gyula művészettörténész tart tárlatvezetést a mauzóleum legértékesebb kincseiről, április 26-án 17.00 órai kezdettel pedig Máté Tímea, a Betléri Múzeum igazgatója mutatja be a grófi pár titokzatos-romantikus történetét és a múzeum építésével kapcsolatos eseményeket az érdeklődőknek” – zárta Krajči Judit. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik a szegénységi küszöb

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Iskolaügyi témák terítéken Gútán

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

Buffon visszatérhet a Juventusba

Miért viszket a fejbőr?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?