50 éves a bősi Kék Duna Vegyeskar

A Kék Duna Vegyeskar nevet 1992-ben vette fel a kórus (A szerző felvétele)
Bős |

Sokan gyűltek össze a városi művelődési házban, hogy meghallgassák a Kék Duna Vegyeskar jubileumi koncertjét. Az est folyamán vendég énekkarok, néptáncosok és nótaénekesek szórakoztatták az ünneplő közönséget.

Szépen megterített, fehér abroszos, gyertyafényes asztalokkal, rajta pogácsával, borral és üdítőitalokkal várták a művelődési házba érkező látogatókat az 50 éves Kék Duna Vegyeskar jubileumi rendezvényére. A székek hamar megteltek, de sikerült még helyet szorítani a késve érkezőknek is. A program késő délután kezdődött és egész estés szórakozást kínált, ugyanis több baráti kórus, vendégfellépő színesítette az előadásokat. Nagy Anikó, a Csemadok bősi alapszervezetének elnöke nyitotta meg a programot, aki köszöntőjében elárulta, hogy az 50 éves jubileum idén tulajdonképpen már 51, ugyanis tavaly, a covid vírussal kapcsolatos korlátozások miatt nem volt lehetőségük ünneplésre.

1971-ben Szatmári Zoltán pedagógusnak, az Csemadok alapszervezet akkori elnökének köszönhetően alakult meg az énekkar. Az első jelentős sikert már 1972-ben elérték, amikor harmadik helyen végeztek az Énekkarok Járási Fesztiválján. Kezdetben csak itthon szerepeltek: nótaesteket, esztrádesteket rendeztek, melyeken mindig fellépett a kórus, illetve a férfi és női éneklőcsoport.

– mondta köszöntőjében Nagy Anikó.

Ág Tibor karnagy után 2002-ben Szabó Csaba, 2004-ben Simon Orsolya irányította a kórust. 2005-től pedig Hozák Margaréta vette át a karmesteri pálcát, aki a mai napig a kórus karnagya.

– tette hozzá.

Miklós Ferenc is együtt ünnepelt a kórussal (A szerző felvétele)

Jelenleg 20 taggal működnek, és hetente kétszer, fellépések előtt pedig háromszor próbálnak. Megemlítették Miklós Ferenc tanítót is, aki ugyancsak ott ült a sorok között családja gyűrűjében.

A kórus tiszteletbeli elnöke és vezetője Miklós Ferenc tanító úr, aki az alapítástól kezdve a motorja volt az énekkarnak. Buzdítása, fáradhatatlan szervezői képessége nélkül a kórus ma már talán nem létezne. Sajnos előrehaladott kora és betegsége miatt már nem tud részt venni a kórus munkájában, de lélekben mindig a vegyeskarral van. Szorgalma, tenni akarása legyen minden kórustag számára példa.

– mondta hálásan Nagy Anikó.

Egy színes tablót készítettek, ahol a tagok nevei és a kórushoz való csatlakozásuk évszáma látható (A szerző felvétele)

A rendezvényt a helyi Kék Duna Vegyeskar kezdte meg rövid énekével, majd sorra következtek a vendég kórusok, akikkel hosszú évek óta baráti viszonyt ápolnak. Felléptek a gyarmati, a pozsonyeperjesi, a nagymegyeri és a lébényi énekkarok, az Aranykert néptánccsoport, és a Kék Duna Vegyeskar is elénekelte jubileumi műsorát. Az előadások végeztével a kórusvezetők átadták ajándékaikat, virágcsokraikat az ünnepelteknek, majd feltűzték köszöntő szalagjaikat az énekkar zászlórudjára.

Mindegyik vendég kórus megköszöntötte a bősieket (A szerző felvétele)

A köszöntő, Fenes Iván polgármester beszéde után Dóka Zsuzsa és Szabó László műsora következett, majd Nagy Anikó emlékezett meg az időközben elhúnyt kórustagokról. A Kék Duna Vegyeskar Charpentier: Te Deum című szerzeményével zárta a színpadi műsort, majd következhetett a cigányprímás meglepetésvendég, akinek kiváló játékát nagy örömmel fogadta a nosztalgiázó közönség. Az vacsora után az est megkoronázásaként felszelték az ünnepi tortát is.

 

A nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?