46 hidat újít fel idén Nyitra megye

Garamszentgyörgy
Nyitra/Garamszentgyörgy |

A felújítási tervet, valamint a megye kezelésében levő hidak állapotáról szóló jelentést a legutóbbi ülésén hagyta jóvá a megyei képviselő-testület. A régi garamszentgyörgyi híd van a legrosszabb állapotban, ám sorsa még függőben van.

A megye birtokában összesen 533 híd van, amelyek másod- és harmadrendű utakon találhatóak. Az állapotukról szóló jelentést febuár 8-án hagyta jóvá a megyei közlekedési bizottság. Eszerint 2020 és 2023 között 530 esetben vizsgálták át a konstrukciók állapotát, amelyeket egy hétfokú értékelési rendszer szerint mértek fel. 2023-ban csupán egy híd volt műszakilag tökéletes állapotban, míg 12 nagyon jó, 93 jó, 286 kielégítő minősítést kapott. 106 hídnál azonban már rossz, 31-nél nagyon rossz, egynél pedig balesetveszélyes állapotot konstatáltak. 

Összességében a Lévai járás áll a legrosszabbul. Az utolsó három értékelési kategóriából 54 híd található itt – köztük a balesetveszélyesnek minősített garamszentgyörgyi is. Ezzel szemben a Nyitrai járás jelenti a másik végletet, ahol csak 13 híd van rossz vagy nagyon rossz állapotban.

A nyitrai útkarbantartó vállalat – még 2022-ben – két hídjavító csoportot hozott létre komáromi és nyitrai telephelyekkel. 2023-ban 22 javítást végeztek el csaknem 280 euró összértékben.

A többség déli híd

Az idei évre vonatkozó 46-os listán nagyjából 30 híd határozható meg úgy, hogy a megye déli részén, vagyis magyar nyelvterületen vagy annak közelében található. Vannak olyan települések, ahol több javítást is beterveztek három különböző helyszínen, például Perbetén. Ugyanennyi hídjavítással számolhatunk Párkányban is. A teljes listát tekintve előkelő helyet foglal el a Komáromi járás, ahol 11 híd renoválásával számolnak.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a lista szerint a korábbi tervekhez képest 10 hidat 2023-ban, kettőt pedig 2022-ben nem sikerült rendbe tenniük. Ezekkel a konstrukciókkal is az idei év során terveznek foglalkozni. 

Garamszentgyörgy függőben

Az egyetlen balesetveszélyes besorolást nyert konstrukció a régi garamszentgyörgyi híd, amely az 1573-as számú úton található. A most elfogadott jelentésben 2025-öt tüntették fel a felújítás lehetséges céldátumakén. Lapunk ezzel kapcsolatban bővebb tájékoztatást kért Csenger Tibor (Magyar Szövetség) megyei alelnöktől, aki egyben a megyei közlekedési bizottság tagja is. Emlékeztetett, a hidat már hosszú évekkel ezelőtt lezárták. A hiánya pedig azért nem járt eddig súlyosabb közlekedési gondokkal, mert a 75-ös elsőrendű úton található újabb Garam-hídon keresztül rövid kerülővel lehet átkelni a túlpartra.

Csenger kifejtette, elsősorban pénzügyi akadályai vannak a felújításnak. Bármelyik forgatókönyv valósul ugyanis meg, legalább egymillió euróba fognak kerülni a munkálatok. Még az is lehetséges, hogy végül elbontják az egészet. A középső két pillér már veszélyesen megsüllyedt. Valószínű, hogy ha meg is történik a renoválás, csak a 3,5 tonnánál könnyebb járművek használhatják majd.

A megyei közlekedési bizottság egyébként a februári ülésén arra kérte fel az illetékes megyei részleget, hogy a júniusi ülésükre készítsen el egy, a híd építészeti-műszaki állapotáról szóló jelentést. Ez a dokumentum tartalmazni fogja a lehetséges felújítási forgatókönyveket is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?