350 kilométeren élesztenék fel a szlovákiai folyókat

Ipoly
Komárom/Pozsony |

Az „Élő folyók” (Living Rivers) című nemzetközi, 10 éves projekt keretén belül a Duna, a Garam, az Ipoly és a Béla ökológiai állapotát szeretnék lényegesen feljavítani a következő évtizedben.

Bizonyos adatok szerint a szlovákiai folyók több mint fele van rossz állapotban. A helyzet egyre tarthatatlanabb, több esetben továbbra is rosszul kezelik a folyóvizeket – rossz hidromorfológiai változások bolygatják meg a folyók, vizenyős területek és egyéb élőhelyek természetes kapcsolatát. Ennek vetne legalább részben véget az „Élő folyók” elnevezésű projekt, amelyben a Vízgazdálkodási Kutatóintézet (VÚVH) mellett kilenc másik szlovák és cseh szervezet – köztük a környezetvédelmi minisztérium, egyetemek, állami vállalatok és civil szervezetek – vesz részt. A projekt nyitókonferenciáját május végén tartották Pozsonyban.

Szoros együttműködés

Katarína Holubová, a VÚVH igazgatója a lapunknak küldött közleményben kifejtette, az állami, hármas számú vízi tervhez igazodva a folyók, rétek és ártéri erdők felújítására fognak összpontosítani. Ebbe beletartozik a folyók fő medrének összekötése a korábban levágott oldalágakkal, a természetes folyópartok felújítása, ill. az élőlények mozgását korlátozó akadályok felszámolása is.

Miroslava Plassmann, a WWF Slovensko igazgatója úgy látja, a projekt egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy korszerű módon revitalizálják a folyóvizeket. A konkrét eljárások mellett ebbe bele lehet érteni a 10 intézmény közti szoros, nem szokványos együttműködést is. Ezen a téren különösen fontos a Szlovák Horgászszövetség szerepe, amelynek titkára, Bohuš Cintula kiemelte, a tervezett lépések az őshonos halfajták populációit is megnövelhetik.

Fokozatosan lendülnek be

A projekt keretén belül 15 olyan mesterséges akadály válik majd átjárhatóvá, amelyek eddig gátolták a halak és más vízi élőlények mozgását. A folyók ökológiai állapotának javulása nemcsak a biodiverzitás szempontjából fontos, mivel a jól működő folyóvizek fokozottabban képesek az öntisztulásra is, emellett javul a talajvizek minősége, valamint fenntarthatóbbá válik az árvízvédelem is. Végül pedig a klímaváltozás miatt fellépő száraz időszakok miatt az is egy lényeges szempont, hogy jobban megtartható a víz az országon belül.

A téma kapcsán megkerestük a szlovák Vízgazdasági Építő Társaságot (VV), amely a projekt egyik résztvevője. A szervezet közölte, az első néhány évben előkészítik a főbb lépéseket, részletes monitoringot vezetnek be, összeállítják a vonatkozó projektdokumentációkat, ill. előkészítik a szükséges mérnöki eljárásokat. Nagyjából a projekt negyedik évében kezdik majd el megvalósítani a konkrét lépéseket. Idén például elkészül az a mérnöki javaslat, amely átjárhatóvá tenné a bősi víztározót, ill. amely által megépülhet Dunacsúnnál egy hallépcső, így segítve például a vizák mozgását. Továbbá kísérletet tesznek arra is, hogy a Duna bal partjának ágrendszerét, ill. a régi medrét egyfajta biokorridorként működtessék a halak egyes csoportjai számára. Ezzel kapcsolatban idén júniusban fiatal kecsegéket eresztenek bele a Dunába, ősszel pedig ichtiológiai felmérésekre kerül sor. A projekt fejleményeiről és állomásairól részletesen beszámolunk majd az olvasóinknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?