Régió

223 gyermeket írattak be a komáromi magyar alapiskolákba

Komárom | Az önkormányzat adatai szerint a városban jelenleg összesen 381 elsőssel számolhatunk. Ez a szám az elmúlt öt év beiratkozási számait tekintve a legmagasabbnak számít.
Vataščin Péter

2021. április 14. 19:14

Komárom
- Somogyi Tibor illusztrációs felvétele

A három magyar tannyelvű alap-iskolába és az egy egyházi alapiskolába összesen 223 gyermeket írattak be a szülők. A Jókai Mór Alapiskolába 49, az Eötvös Utcai Alapiskolába 78, a Munka Utcai Alapiskolába 66, a Marianum Egyházi Iskolaközpontba pedig 30 leendő kisdiákot írattak be. Nincs komolyabb eltérés, az iskolák nagyjából tartották az elmúlt évekre jellemző beiratkozási számokat, noha vannak látványos különbségek is.

A három szlovák alapiskola 158 diákkal számolhat ősztől. Legtöbben, összesen 56-an a Rozmaring Utcai Alapiskolát választották. Éppen a Rozmaring Utcai Alapiskolában megkétszereződtek a 2020-as beiratkozási adatok, tavaly ugyanis 26 kicsi szülei választották ezt az iskolát. A kis elsősök komáromi összlétszáma is folyamatosan növekszik. Míg 2017-ben 328 gyermek készült első osztályba, addig idén már 381 főről beszélhetünk.

Hasznos időpontok

A magyar iskolák közül, ahogy tavaly, úgy idén is az Eötvös utcára íratták be a legtöbb gyermeket. Ma-jer Péter igazgató lapunknak kifejtette, papíron 80 fővel számolhatnak, ugyanis vannak, akik csak törzs-iskolaként döntöttek az Eötvös iskola mellett, valójában Dél-Komáromba fognak járni, ezzel párhuzamosan pedig biztosan sor kerül majd halasztásokra is. Jelenleg úgy látja, szeptemberben 65 kis elsőst üdvözölhetnek, ez három párhuzamos osztály megnyitására ad lehetőséget. A beiratkozás margójára elmondta, nagyon hasznosnak tartják, az előzetes időpont-egyeztetésen alapuló rendszert. Majer Péter úgy látja, ezzel a járvány előtti időben szokásos tumultust is csökkenteni tudnák. „Akkor kijelöltünk két napot, jöttek a szülők a gyerekekkel, mindenki rohant. Igaz, hogy több helyszínen valósult meg a beiratkozás, de azért időben is tovább tartott. Már jeleztem is a városnak, hogy jövőre is adjunk időpontokat, mert nagyon jól működött a rendszerˮ – fejtette ki az igazgató. Összesen 16 óvodából érkeznek hozzájuk gyerekek.

Személyes kontaktus

Károlyi Szikonya Judit, a Munka Utcai Alapiskola igazgatója megkeresésünkre kiemelte, évről évre kiegyensúlyozottak a számaik. A beiratkozási folyamatot zökkenőmentesnek írta le. Az előre beküldött űrlapokat időben fel tudták dolgozni, s mire az adott szülő személyesen felkereste az iskolát, 10–15 perc alatt el tudták intézni a formaságokat. Ami viszont a folyamat pedagógiai oldalát illeti, az igazgató lényeges hiányosságokra hívta fel a figyelmet: „Nagyon nehéz úgy a felvételről dönteni, hogy nem látjuk a gyermeket. Vannak ugyebár szülők, akik halasztást kérnek. Annak idején, amikor el tudták hozni hozzánk a gyermeküket, a kérést a pedagógusaink is alá tudták támasztani, esetleg buzdították a szülőt, hogy próbálják meg mégis az iskolakezdést.ˮ

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

Szputnyik

Matovič szerint a napokban kezdődhet a Szputnyikkal való oltás Szlovákiában

arkana

Renault Arkana: megérkezett Szlovákiába a francia újdonság

Škoda Fabia

Az új Fabia modernebb és szebb lett, gazdagabb felszerelést is kapott

Tibor Gašpar
Frissítve

Őrizetben marad Tibor Gašpar és több volt magas rangú rendőr is

ddddd

Mégis lesz idén valami Pohoda-szerűség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.