2012-ben a túlélésre kell berendezkedniük a gazdáknak

Méhi (Včelince)/Hanva (Chanava) |

<p>Ki sem kelt a tavalyi őszi vetés nagy része, több száz hektáron már be is kellett szántani a repcét. A kenyérgabona gyenge, a változékony időjárás miatt már most legalább 75–80 százalékos kiesés várható a vetésterületeken.</p>

A gömöri gazdáknak idén megint komoly gondokkal kell szembenézniük.

„2011-ben jó közepes hozamok adtak okot a bizakodásra, ígéretesek voltak a felvásárlási árak is, de a több mint száznapos aszály ismét két vállra fektetheti a mezőgazdászokat. Értesüléseim szerint egyre több gazda kénytelen hitelt felvenni, hogy egyáltalán bele tudjon fogni a tavaszi munkálatokba, a tavalyi őszi vetés kiesése miatt katasztrofális lehet a helyzet” – mondta Asztalos Ferenc mezőgazdasági vállalkozó, a Regionális Agrárkamara elnöke. Juhász István, a hanvai Agrárius Kft. vezetője szerint a kisebb gazdaságok válságos évnek néznek elébe.

Asztalos Ferenc úgy látja, az idei év ismét komoly nehézségekkel indul az agrárágazatban. Tavaly még azzal biztatták a gazdákat, tartsák raktáron a terményt, télen biztosan emelkedni fognak a felvásárlási árak, ám ez az előrejelzés nem igazolódott be. Érdesség, hogy a kenyérgabona felvásárlási ára még mindig a tavalyi aratás utáni – a legolcsóbban ilyenkor kínálják a gazdák a terményt – szinten van. Eközben a tárolás miatt megnövekedtek a gazdák költségei, a termény minősége pedig a hosszú raktározással csak romlik.

Rossznak tartják a gazdák a dotációs rendszert is, számításaik szerint ugyanis a szlovákiai agrártámogatás alig harmadát teszi ki az Európai Unió nyugati részén kiutalt támogatásnak .A szomszédos Ausztriában legkevesebb 450 eurót kap egy gazda hektáronként, Szlovákiában ez az összeg mindössze 155 euró. A földterületek bérleti díja is emelkedett. A gazdasági válság miatti áremelkedés is rontja a versenyfeltételeket, idén várhatóan 10 százalékkal emelkedik a vetőmag, a vegyszerek és műtrágyák nagykereskedelmi ára, az üzemanyagárakról és az alkatrészárakról nem is beszélve. Az úgynevezett piros nafta támogatásának megszüntetése miatt sokkal költségesebb a gépek fenntartása. A tavalyi aszályos időszakban a talajművelés is sokkal nehezebben ment, a szerszámok, berendezések gyakrabban törtek, jobban koptak, pótlásuk idén szintén drágább lesz.

Igazságtalannak tartják a gazdák azt is, hogy míg az északi járásokban, ahol a termelékenység sokkal alacsonyabb, mint délen, ugyanannyi támogatást kapnak a vállalkozók. Decemberben megkapták a földterület utáni dotációt a mezőgazdászok, mégis egyre többen kényszerülnek hitelfelvételre, mert enélkül el sem tudják kezdeni a tavaszi munkákat. A kifagyott repce helyére kukoricát, napraforgót, szóját lehet vetni, ha az időjárás is engedi, de az ismételt agrotechnikai műveletek megduplázhatják a föld megművelésének költségeit. „Már az is jó lesz, ha nullára jövünk ki idén, 2012 sokunk számára a túlélés éve lehet. Egyelőre a nehézség ellenére sincs arról tudomásom, hogy a környéken valaki feladta volna a gazdálkodást, de ha tovább romlik a helyzet, ez sem kizárt” – tette hozzá Juhász István hanvai agrárvállalkozó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?