2010-ig megépül az új 10-es főút?

Párkány/Esztergom. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter védnöksége alatt nemzetközi konferenciát rendez szerdán Esztergomban az Ister-Granum Eurorégió Fejlesztési Ügynöksége és a Vállalkozók Esztergomért Egyesület.
A magyar és szlovákiai szakértők, parlamenti képviselők és a Magyar Suzuki Rt.

Párkány/Esztergom. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter védnöksége alatt nemzetközi konferenciát rendez szerdán Esztergomban az Ister-Granum Eurorégió Fejlesztési Ügynöksége és a Vállalkozók Esztergomért Egyesület.

A magyar és szlovákiai szakértők, parlamenti képviselők és a Magyar Suzuki Rt. részvételével zajló tanácskozáson az eurorégió magyarországi oldalán kiépítendő új, 10-es főút tervezett nyomvonalairól, az eurorégió közlekedésfejlesztési prioritásairól és az új magyar közúthálózat-fejlesztésnek az egységesülő európai gazdasági térben betöltött szerepéről is szó lesz.

Az Ister-Granum Eurorégió egyik legnagyobb közlekedési és teherforgalmi gondját a jelenlegi, Pilisvörösváron áthaladó 10-es főút túlterheltsége és zsúfoltsága okozza. A Párkány–Esztergom közt létesítendő teherhíd tavaly kiadott megvalósíthatósági tanulmánya is azt állapította meg: noha Pilisvörösváron már 2002-ben is több mint 23 ezer jármű haladt át egy nap alatt, Budapest eddig nem támogatta a 10-es főút fejlesztését, mert a főváros belterületén nem tud megfelelő bevezető utat biztosítani az óriási forgalom számára. Ugyanakkor az elmaradt fejlesztés gyakorlatilag lehetetlenné teszi a közlekedést ezen a vonalon. A kamionok mindmáig a részben járhatatlan 10-es úton, részben pedig alsóbb rendű hegyi utakon érik el a nagy kapacitású gyorsforgalmi vonalakat. A tanulmány szerint nem odázható sokáig az új, 10-es út megépítése, ez azonban csak részben oldja meg a gondot, ugyanis a jelenleg Budapestre zúduló forgalmat az úthálózat és az Árpádhíd nem képes fogadni. A zsúfoltságot csökkenteni hivatott M0-ás és az új északi Duna-híd beruházásainak késlekedése akuttá teszi ezt a problémát – állapítja meg a tanulmány.

Az Ister-Granum Eurorégióban egy, a Zsámbéki-medencén átvezető új, tehermentesítő út megépítését is szorgalmazták. Ez az út a jelenlegi 10-es forgalmát jelentős mértékben átvenné, a szlovákiai oldalra pedig a 2015-ig megépülő eszergom–párkányi teherhíddal csatlakozna. Piliscsabai leágazásával pedig részben helyettesítenék a jelenlegi M0-ás vonalat is. Továbbá ha az Esztergom–Párkány közti teherhíd megépülne, akkor a térség teherforgalmát a magyar oldalon, északi irányban településeken kívülre vezethetnék, s ebben az esetben a 10-es út főképp a bővülő agglomeráció lakosságát szolgálná ki.

Itt jegyezzük meg, hogy az Ister-Granum Eurorégióban már 2002-ben született egy olyan, a szlovákiai és magyarországi polgármesterek által aláírt nyilatkozat, amelyben a 10-es és a 76-os útvonalak fejlesztését, az új, Zsámbéki-medencén átvezető út kiépítését és az új Duna-híd megépítését, ez utóbbi elkészültéig pedig egy teherkomp üzembe helyezését szorgalmazták. Ezt a memorandumot akkor mindkét ország illetékes minisztériumához eljuttatták.

Ocskay Gyula, az Ister-Granum Eurorégió szakembere a szerdai konferenciával kapcsolatban előzetesen csak annyit közölt lapunkkal: az új 10-es út a legfrissebb tervek és elképzelések szerint 2010-ig épülne meg. (buch)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?