2006-os szinten a munkanélküliség a Komáromi járásban

Komárom |

<p>Február végére 10,45 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya a Komáromi járásban; utoljára 2006 elején volt ilyen kedvezőtlen ez a mutató a térségben – tudtuk meg Mária Poláčkovától, a Komáromi Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal igazgatójától. Az elmúlt hónapban 657 személyt vettek nyilvántartásba, ezzel 5786-ra nőtt az álláskeresők száma. Az újonnan regisztrált személyek többsége a dél-komáromi ipari parkban dolgozott és az ottani tömeges elbocsátások következtében veszítette el munkahelyét.</p>

Sajnos a kedvezőtlen tendencia folytatódik, március elején ugyanis a járás három munkáltatója jelentett be tömeges létszámleépítést: a gútai Kromberg&Schubert kábelgyár 514, a többek között kohászati termékek eladásával, speciális konténerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Stavkov 44, a Stroje a mechanizmy gépipari vállalat pedig 45 főtől készül megválni az elkövetkező hónapokban. Információnk szerint a gútai kábelgyárban március elejétől csökkentett munkaidőben, heti négy napot dolgoznak az alkalmazottak. Az iskolai tavaszi szünidő alatt egy hétre leállt a termelés.

Dagmar Tureková, a munkahivatal főosztályvezetőjének tájékoztatása szerint jelenleg 84 szabad helyet tudnak felkínálni az álláskeresőknek. A dél-komáromi ipari parkba ötven gyártósori munkást vennének fel, meghatározott időre. Míg néhány hónappal ezelőtt aránylag nagy volt a kereslet hegesztők, lakatosok, gépésztechnikusok iránt, jelenleg nem tudnak számukra szakmájukban állást kínálni a járásban. Egészségügyi nővért, gondozót viszont több munkáltató is alkalmazna, és a szolgáltatások területén is vannak szabad helyek (pincér, szakács, eladó, raktáros). Az elkövetkező hetekben több átképző tanfolyamot indít a munkahivatal, egyebek között vállalkozói, gondozói és targoncás tanfolyamot. „Bízom benne, hogy az idénymunkák beindulásával több munkahelyet tudunk felkínálni az álláskeresőknek, itthon és külföldön egyaránt –mondta Dagmar Tureková. – A külföldi lehetőségekről az Eures irodában érdeklődhetnek az érintettek.” 

A munkahivatalban a megváltozott helyzetre való tekintettel öt fővel növelték az ügyfelekkel elsődlegesen foglalkozó dolgozók számát, az ügyfélfogadást pedig a hét minden munkanapjára kiterjesztették.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?