1956-ra emlékeztek Dunaszerdahelyen

A szerző felvétele
Dunaszerdahely |

A városháza melletti diktatúrák áldozatainak emlékművénél emlékeztek az 1956-os magyar forradalom 68. évfordulójára. Köszöntőt Hájos Zoltán polgármester mondott, történelmi visszatekintést Kolek Zsolt tartott.

A város 2006-ban, a forradalom 50. évfordulóján állított mementót, az alkotást Nagy János szobrászművész készítette. Az idei megemlékezésre mintegy százan gyűltek össze, az ünnepi műsorban közreműködött Nagy Balázs, a Madách Színház és a Győri Nemzeti Színház művésze, a Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium diákjai, valamint a 10. sz. Szent György cserkészcsapat. Hájos Zoltán beszédében kitért arra, hogy a Nagyszombat megyei képviselő-testület tagjai egyperces néma csenddel adóztak a forradalom hőseinek emléke előtt, ezt megelőzően Jozef Viskupič megyeelnök méltatta a szabadságharcot és párhuzamot vont az 1968-as prágai tavasz között. 

„Azokra a fiatal forradalmárokra emlékezünk, akik a szabadságért és Magyarország függetlenségéért harcoltak. Bátorságukról és hazaszeretetükről is bizonyságot tettek, amikor szembeszálltak a világ egyik legnagyobb hadseregével, a szovjet hadsereggel” 

– mondta Hájos és hozzátette, nemcsak a mártírok előtt hajtunk ma fejet, hanem az elhurcoltak, a börtönbe zártak és a kivégzettek előtt is. 

Kolek Zsolt, történész, a Ma7 Médiacsalád vezető szerkesztője beszédében felhívta a figyelmet, hogy az 1956-os forradalom már a „szűkre szabott ország határain belül” zajlott, mégis a mai napig egész Kárpát-medencében megemlékeznek róla, mert közös ügyünk, közös felelősségünk, amit őrizni kell és tovább adni. 

„1956 legfőbb üzenete, a nemzeti egység. Azokban a napokban, ha rövid időre is, de megszületett a nemzet összefogása. A magyarság összeforrott a szabadság iránti vágyban” 

– mondta és reflektált a hazai magyar politikai helyzetre, hogy összefogásra és nemzeti egységre van szükség. 

„Tudom jól, ezt a fogalmat az elmúlt évek politikai küzdelmei elkoptatták, ha szigorúbban fogalmazok, lejáratták” 

– tette hozzá. 1956 katarzisa mégis biztatást adhat, hogy van értelme beszélni nemzeti egységről és összefogásról. 

„Minden újrakezdés reményt ad” – húzta alá és emlékeztetett, hogy a szlovákiai magyar közösség új vezetést választott szeptember elején, új elnökkel, új elnökséggel vág neki a következő időszaknak. 

„Új korszak kezdődik. Nyilván van mögötte politikai üzenet és szándék is. Tartalommal, lehetőséggel mi tudjuk megtölteni, mi magyarok, ha fontos számunkra a közösség sorsa és jövője.” 

Majd kitért arra, hogy a politika alakítóinak egyetlen fontos feladata van, kiállni értünk. 

„A politika nem egy bonyolult műfaj, képviselet. Érdekképviselet. Ez a jövő fontos kihívása.” A közösség sorsa mellett Kolek Zsolt kiemelte a személyes felelősségvállalás fontosságát is, mindenkinek feladata van, előbbre vinni, jobbá tenni a dolgokat a maga területén, rajtunk is múlik a fiatalok jövője. 

„Egyet sose feledjünk, a politikusaink éppen olyanok, amilyenek mi magunk vagyunk, hiszen mi választjuk őket” 

– mondta Kolek Zsolt, végül azzal zárta, hogy a politika tud jó és szép is lenni és csak rajtunk múlik, hogy újra legyen képviseletünk a törvényhozásban. 

„Legyen a következő időszak a magyar gerincesség korszaka, amikor nem azt mérlegeljük, hogyan lehet jó üzletet kötni, hanem álljunk ki határozottan a magyar érdekek mellett. Ha így teszünk, a fogyatkozó számú közösségünk újra visszaszerzi majd a képviseletét.” 

A megemlékezés végén a város vezetői, a társadalmi és civil szervezetek elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?