1956 ősze – Komáromban is szimpatizáltak a forradalommal

1956 ősze – Komáromban is szimpatizáltak a forradalommal
Komárom |

Bajcsi Ildikó történész volt a komáromi Duna Menti Múzeum Baráti Köre által szervezett őszi ismeretterjesztő programsorozat első előadója. Az előadás témája az 1956-os forradalom helyi, komáromi vonatkozásai voltak.

Erős kettősségek jellemzik az 1956-os forradalom komáromi hatásait – ez volt a fiatal történész legfontosabb következtetése. A hivatalos szervek korabeli iratai alapján nyugodtnak tűnt a helyi légkör, s a lakosság állítólag a magyarországi kommunistákkal vállalt szolidaritást. Ezzel szemben az emlékekben, s nyomokban más forrásokban is kitapintható a helyi magyarok passzív és szimbolikus ellenállása is.

Bajcsi Ildikó előadásának témáját magyarul már publikálta „Az 1956-os forradalom visszhangja Csehszlovákiában” című kötetben, amit 2018-ban közösen adott ki a magyarországi Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala és a Fórum Kisebbségkutató Intézet. Az estek lényege az interaktív ismeretterjesztés. Az előadás témája láthatóan több idős, 70 és 80 év körüli hallgatót is megérintett, ugyanis ennek a korosztálynak még vannak személyes emlékei 1956 őszének eseményeiről. Nem kérdések, hanem inkább élénk hozzászólások hangzottak el. Saját diákéveikről, a szüleikre és családjaikra nehezedő nyomásról, az akkori mindennapi életről, s az általuk látott történésekről számoltak be a közönség tagjai. Az egyik hölgy például arról mesélt, hogyan hallgatták a Szabad Európa Rádiót az éj leple alatt édesapjával. Bajcsi Ildikó a beszámolókat hallva megjegyezte, hogy pontosan ezért kell a történetírásnak foglalkoznia szlovákiai magyar nyelvterületen élő idős személyek emlékeivel, hiszen a korabeli hivatalos iratokból csak a pártállam magatartása olvasható ki, az akkori mindennapokat meg- és átélő embereké alig. A szlovákiai magyar történetírásnak pedig még bőven van feladata ezen a téren.

A Duna Menti Múzeum Baráti Körének hasonló eseményei korábban jobbára zártak voltak, azonban ahogy Galo Vilmos történész, a múzeum munkatársa fogalmazott, ősszel minden rendezvényük nyilvános lesz. Céljuk, hogy remélhetőleg új tagokkal is bővüljenek az egyesület sorai. Október 1-jén, a következő esten, L. Juhász Ilona néprajzkutató új könyvét fogják bemutatni, melynek címe: Komárom emlékjelei az államfordulatok és rendszerváltások tükrében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?