Régió

140 éve született Sziklay Szeréna, a Magyar Hiszekegy szerzője

Jánok | Sokan talán nem is tudják, hogy a magyarok Hiszekegye egy Szepsi közelében fekvő kistelepülés elszármazottjához, az 1881. április 18-án született Váry Elemérné Sziklay Szeréna nevéhez fűződik. Az ima kapcsán Bankó Ibolya, a Szeréna-kultusz ápolója mesélt lapunknak.
author
Németi Róbert

2021. április 16. 14:00

A jánoki születésű Sziklay Szeréna, a Magyar Hiszekegy szerzője. Emlékszobát rendeznének be a tiszteletére.
A jánoki születésű Sziklay Szeréna, a Magyar Hiszekegy szerzője. Emlékszobát rendeznének be a tiszteletére. - Németi Róbert felvételei

Bankó Ibolya, a helyi kulturális élet egyik mozgatórugója már több helyi esemény és aktualitással kapcsolatban mesélt szerkesztőségünknek. Legutóbb azokról a csemadokos nyári néprajzi gyűjtésekről mondott néhány érdekességet, melyek során egyszer Szanyi Mária néprajzkutatóval hozta össze a sors. „Igaz, ő is jánoki, de elkerült a faluból, Budapesten keresztül Rozsnyóra, majd Galántára. Ő hívta fel a figyelmem akkoriban arra, hogy Sziklay Szeréna Jánok szülötte. Ez az információ szöget ütött a fejembe, örömmel töltött el, hogy falunk kulturális életét illetően van mibe kapaszkodnunk. A lakosság emlékezett a Sziklay családra, de talán senki nem ismerte Szeréna munkásságátˮ – mesélte Bankó Ibolya.

Emléket állítottak

Amikor a magyar kormány meghirdette a nemzeti összetartozás napját, a falusiak úgy érezték, elérkezett az idő arra, hogy az alkalmat a Szerénára való megemlékezéssel kapcsolják össze. Először 2013-ban a templomkertben lévő sírkövet tették rendbe. „Itt nyugszik Szeréna két testvére, egy lány és egy fiú, de később ide helyezték örök nyugalomra édesapját (1929) és édesanyját (1939) is. Szeréna (1923) a budapesti Kerepesi temetőben nyugszik. A sírkövek felújításának átadásakor elfogadta meghívásunkat Szinyei András, Hatvan város alpolgármestere, Szeréna egyik unokája. A vele való találkozás indított el egy magasztos folyamatot. Kezdeményezésére emlékoszlopot állítottunk nagymamája, Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna emlékére, s egyúttal felújítottuk a Sziklay család sírkertjét is. A következő évben, az átadáskor több mint harminc leszármazottja látogatott el Jánokra. Felemelő érzés volt hallgatni az ükunoka kürtjátékát.

A Hiszekegy

Az ünnepséget megtisztelték a környék éneklőcsoportjai és közösen a jánoki Napsugár éneklőcsoporttal elénekelték a hitvallást. Majdnem 100 ember szájából zengett Szeréna verse, és több mint 300 ember volt jelen. Azóta minden évben, június 4-én megemlékezünk Szerénáról és a Sziklay családrólˮ – mesélte Bankó Ibolya, aki a település lakosaként úgy érzi, ettől nemesebb feladatra nem is vágyhat az ember. „Az egész világ magyarsága ismeri fohászát. Kötelességünk eljuttatni a lakosság köztudatába, hogy itt élt közöttünkˮ– tette hozzá a büszke lokálpatrióta. 

Jövőbeni tervek

A Szeréna-kultusz ápolása óta különféle csoportok, kerékpártúrások látogatnak el a helyszínre, a helyiek pedig nagyon büszkék rá, hogy ezt a helyet ilyen sokan választják a megemlékezések helyszínéül. „Szeréna a miénk. Viharos, történelmi események átélője, elszenvedője volt ő és családja, ugyanúgy, mint sok más család közülünk. Ezek tények. Tudnunk kell ezekről nekünk, unokáinknak. Míg magyar lesz a földön, fohászát ismerni, szavalni fogják mindenütt a nagyvilágban, így hát nekünk is kötelességünk tudomásul venni az eseményeket, ragaszkodnunk kell kicsi falunkból elszármazott elődeink nevének ápolásához. Becsülni kell, büszkének kell lenni magyarságunkra. Meg kell tanítanunk Szeréna versei által gyermekeinket, hogy vállalják hovatartozásukat. Jelenleg a járvány miatt sajnos meg van kötve a kezünk, de a háttérben dolgozunk. Tervezzük, hogy a fiatalabb korosztállyal megismertetjük a verseit. A Bódva völgyében sok az éneklőcsoport. Három csoport még nem tudja énekelni a Hiszekegyet, velük kellene begyakorolni. Jelentkeztek kedves emberek, akik Szeréna-szoborral ajándékoznák meg a falunkat. Szeretnénk olyan Szeréna kulturális napot szervezni ahol összekötnénk azokat a helyszíneket, ahol megfordult. Rozsnyón töltötte iskolás éveit és itt található nagyszülei sírhelye, Almáson volt az esküvője. Szorosabbra fűzni a kapcsolatot Hatvan városával és Szinyei András alpolgármesterrel, Szeréna unokájával az együttműködést. Megvalósítani azt a projektet, melynek keretében Szeréna-emlékszobát alakítanánk ki, de ezek a Covid-19-járvány miatt még váratnak magukraˮ – zárta Bankó Ibolya. 

Magyar Hiszekegy

„Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában:
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában! Ámen."

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Csökkent az orosz olaj- és gáztermelés márciusban

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Szlovák Posta

Az elmúlt időszakban nem érkezett gyanús küldemény a nagykövetségre

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.