Napelem olyan épületeken, ahol nem számítanánk rá

iskola

A napelemeknek köszönhetően a Gútori Általános Iskola közel 35%-ot takarít meg a villamosenergia költségekből.

A Gútori Általános Iskola az egyik első olyan oktatási intézmény Nyugat-Szlovákiában, amely saját energiát termel. Ehhez napelemeket használnak, amelyeket a Napos tetők kísérleti projekt keretében szereztek, teljesen ingyenesen.

Hogyan?

Manapság mindannyian keressük a lehetőségeket és megoldásokat arra, hogyan takarítsunk meg az energiaköltségekből. Valakinek csak optimalizálásra van szüksége, míg mások ezt csak beruházások árán érhetik el. Éppen ezért keresik a megfelelő megoldást. Az egyik megoldás a költségek megtakarítására a napelem. A saját energia előállítása a fogyasztás egy részének fedezéséhez az egyik leghatékonyabb módszer nemcsak a jelenlegi nehéz időkben, hanem a jövőre nézve is.

„A napelemekben mindenképpen a jövő olyan megoldását látom, amely segíthet nemcsak az energiaválság, hanem a környezetvédelmi válság enyhítésében is. Jelenleg hatalmas érdeklődést tapasztalunk a napelemes megoldások iránt, ami érthető, hiszen a geopolitikai helyzetet és a rekordárakat figyelembe véve egyre jövedelmezőbb befektetés. Másrészt maguk az ügyfelek is úgy látják, hogy szükség van arra, hogy támogassuk azokat a megoldásokat, amelyek hozzájárulnak természeti erőforrásaink nagyobb fenntarthatóságához” – mondta Juraj Krajcár, a ZSE igazgatótanácsának tagja.

A napelemes berendezések megtérülési ideje ma 6 és 12 év között mozog, és az emelkedő nyersanyagárak miatt egyre rövidebb. A tényleges megtakarítás attól függ, hogy a megtermelt villamos energia mekkora részét tudja az ügyfél azonnal saját fogyasztásra felhasználni. Minél nagyobb az önfogyasztás aránya, annál nagyobb a megtakarítás. Ha egy háztartás a megtermelt villamos energia 50%-át vagy annál többet közvetlenül el tud fogyasztani, a beruházás a mai villamosenergia-árak mellett 7-8 év alatt megtérül. Természetesen a megtakarítás mértéke a választott műszaki megoldástól is függ.

A Gútori Általános Iskola több épületben található. Annak az épületnek a villamosenergia-fogyasztása, amelyen a napelemes panelek vannak elhelyezve, körülbelül 7 MWh. A becsült közvetlen villamosenergia-megtakarítás ezen az épületen közel 35 %.

A ZSE az adásvételi szerződésben megállapított áron felvásárolja tőlük a fel nem használt villamos energiát, ami további forrásokat biztosít az iskola számára.

„Örömmel fogadtuk a lehetőséget, hogy részt vehetünk a Napos tetők kísérleti programban, és teljes mértékben kihasználhatjuk a napelemet iskolánk tetőszerkezetén. Ez lehetőséget ad arra, hogy aktív szerepet vállaljunk a környezetvédelemben. Hosszú ideje együttműködünk a ZSE-vel, hiszen a vállalat nemcsak a környezet védelmében, hanem annak javításában is segíti az iskolákat. Nemcsak anyagilag segítik az iskolákat, de az ilyen programok motivációs hatással is bírnak” – mondta Mgr. Alena Maschkanová, a Gútori Általános Iskola igazgatónője.

Segítenek a zöldmegoldások

Az úgynevezett „zöldmegoldások“ iránti érdeklődés évek óta növekszik. A napelemek iránti nagy kereslet mellett ezt mutatja a ZSE Zöldáram terméke iránti érdeklődés is, amelyet két évvel ezelőtti bevezetése óta több mint 115 000 háztartás vett igénybe. A zöldáramot 100%-ban megújuló energiaforrásokból, például napból, szélből és vízből állítják elő, és használata jelentősen hozzájárul a megújuló energiaforrások fejlesztéséhez Szlovákiában és az egész Európai Unióban.

A napelemes tetők program kísérleti szakaszának részeként jelenleg 8 napelemes megoldást telepítettek iskolákra és szociális intézményekre Nyugat-Szlovákiában. A program csak a nyugat-szlovákiai intézményeknek szól, régiók szerinti különbségtétel nélkül, amit a pozsonyi régió Gútori Általános Iskolájában végzett kísérleti program is megerősített.

A Napos tetők programba november végéig lehet bekapcsolódni, eddig az időpontig más érdeklődők is pályázhatnak, hogy napelemes eszközöket szerezzenek be intézményük számára. A sikeres és támogatott szervezetek listáját 2023 januárjában hozza nyilvánosságra a ZSE. Ezt követően kerül sor a telepítésre, így bővül azon intézmények száma, amelyek a napelemes paneleknek köszönhetően csökkenthetik működési költségeiket.

A ZSE tudatában van annak, hogy a megújuló energiaforrások fejlesztése hosszú távú tevékenység, ezért készen áll arra, hogy ezt a programot az elkövetkező években is folytassa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?