Miért drágábbak a hazai zöldségek és gyümölcsök?

kaufland

A hazai termelés támogatásának témája trendi. Beszélnek róla az üzletláncok, a politikusok és a háztartásokban is szó esik róla.

Mindannyian hazai zöldséget és gyümölcsöt szeretnénk vásárolni, támogatva ezzel a gazdálkodók munkáját, ám a gyakorlat nem ez mutatja. Felmérések szerint a szlovákiaiak elsősorban a frissességet és a termék árát figyelik, a származási hely a második helyre szorul. A szlovákiai termékek gyakran többe kerülnek, mint a külföldi áru, emiatt a választás az olcsóbb külföldi élelmiszerekre esik. De miért drágább a szlovákiai zöldség és gyümölcs?

Szlovákia már nem tartozik az olcsó élelmiszertermelő országok közé. Emögött számos tényező áll. Emelkednek a bérek, a bérleti díjak, az adók, a vetőmag, a vegyszerek, a műtrágya, a gépek és azok karbantartásának az ára, a szolgáltatások ára és még sorolhatnánk. A technológia napjainkban már sokkal igényesebb, és a gyümölcs- és zöldségtermesztés sokkal drágább ültetést, gondozást, betakarítás és tárolás igényel. „2017-ben a raktározott burgonya hektárköltsége a csomagolás előtt meghaladta a 8 000 eurót, csak a hagyma esetében tudtak ez alatt az érték alatt maradni" – mondta Šumichrast a Szlovák Zöldségtermesztők Szövetségéből.

Problémát okoz az állami pénzügyi támogatás hiánya is. A környező országok gyakran nagyobb járulékkedvezményeket kapnak, nem fizetnek az öntözővízért, vagy más formában kapnak támogatást. A hazai gyümölcs és zöldség árát negatívan befolyásolja a minőségi munkaerő hiánya, a szezonális munkák és a kiszámíthatatlan időjárás. A szomszédos országokkal összehasonlítva mi rendelkezünk a legmagasabb áfával is (DPH).

A Kaufland a bonyolult helyzet ellenére régóta igyekszik támogatni a szlovákiai beszállítókat. „Több mint 200 szlovákiai beszállítóval működünk együtt, akik a 2017-es évben közel 50 millió friss zöldséggel és gyümölccsel látták el üzleteinket. Lokális termelőkkel is együttműködünk, lehetőséget adva a fejlődésre“ – mondta Richard Bendík, a Kaufland beszerzési igazgatója.

Az önellátás előfeltétele a tökéletes állapotú burgonya, hagyma, répa, petrezselyem, káposzta és zeller kitermelése, és ezek modern raktárakban való elraktározása 8-9 hónapon át az új termés betakarításáig. „Ahhoz, hogy ezt elérjük, olyan termesztőkre van szükségünk, akik hajlandóak ezekbe a nagy kockázatokkal járó zöldségekbe befektetni, a termesztéshez szükséges technológiákat pedig rövid időn belül hozzáférhetővé kell tenni számukra. Ahhoz, hogy hajlandóak legyenek a befektetésre legalább 80-90 %-os esélyüknek kell lenni arra, hogy a terméküket értékesíteni tudják. Ezt a lehetőséget úgy érhetik el, ha termékeiket a piacon értékesítik, amit jelenleg nagyrészt a beszállítók foglalnak el. Ezek a beszállítók védeni fogják a pozíciójukat. Ahhoz, hogy a hazai termelők ki tudják szorítani a külföldi beszállítókat néhány éves veszteséget kell elszenvedniük, amit az árháború okoz” – tette hozzá Šumichrast. Az a legfontosabb, hogy a szlovákiai termesztők képesek legyenek felvenni a harcot a külföldiekkel. Ezért fontosak a zöldség- és gyümölcstermesztőket és a beszállítókat egyesítő szervezetek. Közös erővel létrehozhatják a vállalkozásuknak megfelelő körülményeket, a vásárlóknak pedig megfelelő árakat biztosítanak. Végezetül nagyon fontos, hogy az üzletláncok, ahogy a Kaufland is teszi folytonos kapcsolatban legyenek a beszállítókkal, segítségükre legyenek a tervezésben és a garantált beszerzéssel, valamint törekedjenek a hazai termelés maximális támogatására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?