Hogyan neveljünk boldog és elégedett gyermeket? Van 6 tippünk, ami segíthet!

család

„Mit akar ez a gyerek egyáltalán?” Kérdezi magától a szülő, amikor a gyermeke sír vagy a földhöz vágja magát, és gőze sincs róla, hogy mi lehet a baja. A gyermeknevelést az atomfizikához lehetne hasonlítani, legalábbis a nehézségeket tekintve a kettő egy kaliber. Nem egy könnyű feladat, és egyáltalán nem kéne alábecsülni. Minden szülő vágya, hogy boldog és elégedett gyermeket neveljen, megfelelő alapokkal a sikeres élethez. Sokfajta nevelési módszer létezik, de minden gyermekre valami teljesen más illik. Íme néhány tipp, ami segíthet.

1. A szülők jelentik az alapot

Fontos megjegyezni, hogy ha a szülő elégedett, a gyermek is az lesz. A kicsik kezdettől fogva érzékelik a környezetüket. A terhesség során a baba hallja az anyuka és a környezet hangjait, érzékeli, hogy az anyuka hogyan érzi magát, de azt is, hogy milyen viselkedésbeli megnyilvánulásai vannak. A pszichológusok szerint minden szülőnek naponta két órát kéne eltöltenie a gyerekei nélkül. Persze rájöttek, hogy ezt lehetetlen kivitelezni, ezért harminc percre csökkentették. Fél óra a gyermek nélkül elég a pihenéshez és a feltöltődéshez. Ha a gyermek azt érzi, hogy a szülei jól vannak, nincs oka az idegességre. Valójában a gyerekek sok esetben szüleik tükörképei.

2. Hallgassuk meg

Ez az egyik legfontosabb önbecsülés-építő tényező. A gyermeknek éreznie kell, hogy a véleménye fontos. Biztosítsuk afelől, hogy ránk mindig számíthat, hogy megértjük őt, és hogy törődünk vele. Válaszoljunk minden kérdésre, hogy ne féljen olyan dolgokról kérdezni, amelyek érdeklik. Kerüljük a szarkazmust, a gúnyolódást és a lekezelő viselkedést. Ehelyett próbáljunk érdeklődéssel és pozitív módon válaszolni a kérdésekre. Mindenképpen dicsérjük meg azért, hogy kifejezte a véleményét, és hangosan kimondta azt. Legyünk legjobb barátok, akik órákig tudnak beszélgetni, így bennünk látják majd a támogatást, akihez minden problémájukkal fordulhatnak, hiszen minden probléma megoldása után boldogabbnak érezzük magunkat.

3. Ösztönözzük és fejlesszük tehetségét és készségeit

Mindenki tehetséges valamiben. Ha fejlesztjük és bátorítjuk gyermekünk tehetségét, önbizalmat és önismeretet is tanítunk neki. A képességek ösztönzése és fejlesztése magában foglalja a csodálatot és az elismerést is. Mindannyian ismerjük azt érzést, amikor valaki megdicséri a munkánkat, és ez boldoggá és izgatottá tesz bennünket, ösztönöz, hogy tovább dolgozzunk, sőt néha még arra is, hogy fejlődjünk. Ez a gyermekekre még inkább igaz. A gyermek fejlődésének nagyon fontos része a fókusz és az odafigyelés. A társasjátékok, a kirakós játékok vagy a rajzolás fejlesztik ezt a két tulajdonságot.

Fontos, hogy ha csak rövid időre is, de 100%-os figyelmet szenteljünk gyermekünknek. Sétálás közben próbáljuk meg rávenni, hogy vegye észre az autók, növények vagy különböző táblák színét. A lényeg, hogy megtanulja teljes figyelmét a végzett tevékenységre fordítani. Figyeljünk arra, hogy ne vonja el a figyelmét semmilyen más hatás. A kreativitás, a csapatmunka vagy a kommunikáció további fontos készségek, amelyeket jó, ha már fiatal korban elsajátít, mert egész életében használni fogja őket. Ezek az úgynevezett puha készségek (soft skills), amelyek közé tartozik a konfliktuskezelés, az előrelátás, a függetlenség, az asszertivitás és a stresszel szembeni ellenálló képesség.

4. Tanítsuk empátiára

Mint már említettük, a gyermekek a szülők tükörképei. Legyünk empatikusak velük és a környezetünkkel. Fontos, hogy a gyerekek lássák, milyen az empatikus viselkedés, és ezt beépítsék a saját viselkedésükbe. Mutassuk meg nekik, mit jelent a tolerancia és az együttérzés. Már fiatal korban fontos, hogy a gyerekeket rávezessük arra, hogy mindenki más, és hogy az emberek és a környezet sokfélesége gyönyörű. Az együttérzés megtanít minket arra, hogy másokkal is törődjünk, ne csak magunkkal. Kérdezzük meg a gyerekeket, hogyan érzik magukat, mi tette őket boldoggá a nap folyamán, és mi okozott nekik csalódást.

5. Húzzunk határokat

Ez a pont különösen a szülők számára fontos, mégpedig olyan összefüggésben, hogy ha megtiltunk valamit a gyerekünknek, azt neki többé nem szabadna megismételnie. Meg kell szabni azokat a határokat, amelyeken túl nem mehet. Jó, ha a gyerek tudatosítja, hogy amit tilos, az bizony tilos. Mindkét szülőnek azonos nézeteket kell vallania, és egyet kell érteniük. Kommunikálniuk kell egymással, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet, hogy az egyikük megtilt valamit, amit a másikuk megenged. Sejthetjük, hogy ez milyen hatással van az egyik szülő tekintélyére.

6. Tiszta gyerek, boldog gyerek

Mi magunk is nagyon jól tudjuk, milyen idegesítő tud lenni, ha koszos a kezünk, és nincs mibe megtörölni. A gyermekeknél sincs ez másképp. Szeretnek mindent megfogni, új dolgokat felfedezni, de ha koszosak lesznek, akkor elég nagy hűhót csapnak. Ez alól a teli pelenka sem kivétel, amely bőrkipállást okozhat. Ez a bőrprobléma csecsemőknél főként a fenéktájon alakul ki, amikor az érzékeny bababőr a vizeletben és a székletben lévő természetes, de irritáló vegyi anyagokkal érintkezik. Fontos, hogy rendszeresen cseréljük a pelenkát, a baba bőrének regenerálására használjunk krémet. A szakértők nem javasolják a napi fürdetést – kivéve a pelenka alatti bőrfelület tisztán tartását – mivel az a bőr védőrétegének megzavarásához vezethet.

Szeretni, szeretni és még egyszer, SZERETNI

Az egyik legfontosabb pont az, hogy mindig és mindenhol kimutassuk a szeretetünket. Mondjuk el gyermekeinknek, hogy mennyire szeretjük őket. Ha odajön, hogy megöleljen, hagyjuk abba a munkát, amit addig végeztünk, és viszonozzuk az ölelést. Igaz, csak néhány másodpercig tart, a gyermek azonban örökké emlékezni fog rá. Bizonyított, hogy az érintés már kisgyermekkorban is pozitívan befolyásolja az agy fejlődését. Egy puszi, egy ölelés és egy egyszerű „szeretlek” mindent megváltoztathat. Megnyugtathatják a nyűgös csecsemőt, megtaníthatják a szeretet kimutatására, és erős köteléket teremthetnek ön és gyermeke között.

Ami a legfontosabb: ha a szülő boldog, a gyermek is az!

A családi békéért és nyugalomért

A gyermekek és a szülők jólétét is befolyásolja a bőrük állapota. Ha a bőr irritált, piros foltok alakulnak ki vagy pelenkakiütés jelenik meg, azt sürgősen orvosolni kell. A Bepanthen Baby kozmetikai termék egy olyan krém, amely nem tartalmaz illatanyagokat vagy tartósítószereket. Olajos állagának köszönhetően hagyja lélegezni a bőrt. B-provitamint tartalmaz, amely segít regenerálni, hidratálni a bőrt és hozzájárul a természetes bőrgát helyreállításához. Használja bőrirritációk, pelenkakiütés esetén, vagy érzékeny bőrre. A krémet hosszú távon is alkalmazhatjuk, nemcsak a baba, hanem az egész család bőrének ápolására. A Bepanthen Baby kozmetikai termékről a www.bepanthen.sk weboldalon talál bővebb tájékoztatást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?