Értékesebbek, mint az influencerek: Mit értékelnek leginkább az idősek? Ez a videó meghatja Önt

soda

Múltjuknak köszönhetően éljük jelenünket. Egy élet munkája után ahelyett, hogy köszönetet és megérdemelt figyelmet kapnának, inkább háttérbe, a társadalom figyelmének peremére szorultak.

A " Értékesebbek, mint az influencerek " projekt részeként, a SodaStream égisze alatt a szociális otthonokban élő idősek életét, örömeit és gondjait mutatjuk be. A Domov n.o. ­- Otthon, n.sz. szociális intézményben 37 nagykaposi és környékbeli idős emberről gondoskodnak, akik elérték a nyugdíjkorhatárt és anyagi szükséghelyzetbe kerültek. "Azért választottuk ezt a nevet, mert nem csak tetőt szeretnénk adni a fejük fölé, hanem "igazi otthont" teremtünk, azaz olyan helyet, ahol az ember boldog, és ez számunkra a legfontosabb alapelv" - magyarázza az intézmény elnöke, Rapácsová Valéria. Ez felel meg az intézmény céljának is: olyan feltételeket teremteni kliensei számára, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy idős korukat a lehető legméltóságteljesebb módon élhessék meg.

Megható VIDEÓ: Nézze meg, mit értékelnek leginkább az idősek

"Ezt a gondolatot általánosságban a SodaStream márkához társítottuk, és az "Értékesebbek, mint az influencerek" projektben az idősek gyakran derűtlen élethelyzetére próbálunk rávilágítani. A 10/10 Communications PR-ügynökségünkön keresztül SodaStream Crystal vagy Spirit gépeket és Fuse palackokat adományozunk a kiválasztott létesítményeknek, melyekkel az idősek megtakarítják a palackozott szénsavas víz vásárlásának költségeit, és a dolgozók is mentesülnek a műanyag palackok cipelésének terhe alól" - magyarázza a projekt szándékát Forgon Attila, a SodaStream Slovakia termékmenedzsere.

 

Forgon Attila: "Vannak dolgok, amiket pénzért nem lehet megvenni. Örülünk, hogy legalább egy kicsit kellemesebbé tettük az idősek életét."

Rapácsová Valéria megerősíti szavait: "Az idősek kevésbé szomjaznak, ezért figyelemmel kell követnünk ivási szokásaikat. Szeretik a buborékos vizet, jót tesz az emésztésüknek, de ásványvizet nem ihatnak sokáig. Számunkra anyagilag megfizethetetlen, hogy szénsavas és enyhén szénsavas vizet vásároljunk, és nem mindenkinek van családja, aki bebiztosítaná a vizet az idős embernek. Arról nem is beszélve, hogy az üres palackokat valahol tárolni kell, majd vissza kell vinni a boltba. Most a SodaStream olyan buborékossá teszi a csapvizünket, amilyenné egyénileg szeretnénk."

"Viszlát, műanyag palackok!" - örvendeznek Nagykaposon. Fénykép: Muszka Patrik

Az idő a legértékesebb ajándék

"A nagykaposi idősek számára biztosítottuk a szénsavas vizet, de legnagyobb problémájukat nem tudjuk megoldani. Ez a szociális otthonokban gondozásra szoruló emberek magányossága. Ezt azonban nem róhatjuk fel a személyzetnek; én most a társadalom érdektelenségéről beszélek. Nincs mindenkinek idős ember a családjában, és ha gyermekkorunkban vagy munkaképes korunkban nem ismerkedünk meg az időskorral, akkor idős korunkban kellemetlen meglepetés érhet bennünket" - mondja Forgon Attila, és a Domov, n.o. - Otthon, n.sz. elnöke kiegészíti gondolatát: "Az idős embereknek valóban nem kell sok minden ahhoz, hogy szükségesnek és hasznosnak érezzék magukat. Elég, ha figyelünk rájuk, ha meghallgatjuk őket, ha beszélgetünk velük. Lelkileg nagyon jót tesz nekik, ha valaki leül melléjük a padra, és elbeszélget velük, vagy önkéntesként jön az intézménybe."

 

Életkortól függetlenül vágyunk a figyelemre és az érdeklődésre. Fénykép: Muszka Patrik

Az elnöknő elmondta, hogy az idősotthonok szívesen fogadnák az óvodások, árvaházak, fiatalok és empatikus emberek látogatását. "Szlovákiában ezek a tevékenységek még nem túl elterjedtek, és amik voltak is, azokat a covid leállította, és csak minimálisan újultak meg. Sajnos munkatársaink a legjobb akaratuk ellenére sem tudnak annyi időt szentelni mindenkinek, amennyit szeretnének. Munkájuk szellemileg, de fizikailag is rendkívül megterhelő, ezért az önkéntesek kétszeresen is segítenének - az időseknek csakúgy, mint az alkalmazottaknak" - zárja mondandóját Rapácsová Valéria. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?