PR CIKKEK

Bugár Béla: A 2019-es év újabb pozitív változásokat hoz az emberek életébe

Bugár Béla köztársaságielnök-jelölttel és pártelnökkel arról beszélgettünk, milyen változások várhatók az életszínvonal és az állami szociális támogatások terén, és hogyan gazdálkodik majd az állam 2019-ben
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 19. 12:46

Ön úgy döntött, hogy indul a szlovákiai elnökválasztáson. Nálunk azonban a köztársasági elnöki tisztség inkább reprezentatív jellegű. Gondolja, hogy köztársasági elnökként befolyásolni tudná a dolgokat szociális és gazdasági téren?

Meggyőződésem, hogy igen. Tekintélyét felhasználva az elnök be tud avatkozni a kormány és a parlament döntéseibe, viszont ehhez aktívnak kell lennie, és figyelembe kell vennie minden érdekelt véleményét. Az elnöknek egyrészt integráló szerepet kell vállalnia azzal, hogy olyan törvényeket támogat, amelyek kedvező vállalkozói környezetet teremtenek, és biztosítják a vállalkozás szabadságát. Másrészt támogatnia kell a biztonságos munkakörnyezet kialakítását, valamint az emberhez méltó életkörülményeket azok számára is, akik gazdaságilag inaktívak. Növelnünk kell a vállalkozás szabadságát, és ezzel párhuzamosan csökkentenünk kell a szegénységet, a társadalmi kirekesztettség mértékét. Ez azt jelenti, hogy mindenki számára meg kell teremteni az emberhez méltó élet feltételeit.

A kormánykoalíció az utóbbi hónapokban több olyan intézkedést vezetett be, amellyel igyekszik növelni az átlagemberek életszínvonalát. Ezt a célt szolgálta az Ön által említett minimálbér-emelés is.

Igen, az államháztartás jelenlegi helyzete ugyanis lehetővé teszi, hogy a gazdasági növekedés és az elért eredmények az emberek jólétét szolgáló, konkrét szociális intézkedésekben is megnyilvánuljanak. A legjelentősebb intézkedések egyike, hogy növelni fogjuk az államigazgatásban és a közigazgatásban dolgozók bérét. Ugyanakkor tovább növekszik a pedagógusok bére, a jövő évtől pedig az egészségügyi nővérek, a katonák és a rendőrök is többet vihetnek haza.

A hosszútávú kutatási adatok alapján a legveszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak a fiatal családok és a nyugdíjasok. Milyen intézkedésekkel javítják az ő helyzetüket?

Az egyik ilyen intézkedés a hatéves kor alatti gyermekekért járó adóbónusz megduplázása, ami egygyermekes szülők esetében évi több mint 250 euróval csökkenti az adót, illetve növeli a nettó bért. Két kisgyermek esetében ez több mint 500 eurót tesz ki, ami jelentős megtakarítást jelent a családoknak. Ezzel egyidőben előkészület alatt áll a gyermekes családokat támogató ún. startkölcsön elnevezésű intézkedés, amely a családalapító fiatalokat célozza meg, és amely várhatóan jövő év közepén lép életbe. A startkölcsön fontos eleme, hogy gyermek születése esetén a kölcsöntőke egy részét az állam elengedi. Tizenötezer euró összegű kölcsönt véve alapul, három gyermek esetében a kölcsöntőkéből 6 ezer euró visszafizetését lehetne elengedni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Matovič nekiment a Tisztességes Szlovákiáért mozgalomnak

Tévhitek az ételmérgezésről

Az alkalmazottak több mint harmada akar munkahelyet váltani, és jók az esélyeik

Tűzoltóakció a pozsonyi Lafranconi hídon, lezárták a D1-est

1,1 millió betegbiztosítási járadékot fizetett ki a Szociális Biztosító

WWF: hétfőre elfogynak a Föld éves erőforrásai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?