PR CIKKEK

Bugár Béla: A 2019-es év újabb pozitív változásokat hoz az emberek életébe

Bugár Béla köztársaságielnök-jelölttel és pártelnökkel arról beszélgettünk, milyen változások várhatók az életszínvonal és az állami szociális támogatások terén, és hogyan gazdálkodik majd az állam 2019-ben
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 19. 12:46

bugar

Ön úgy döntött, hogy indul a szlovákiai elnökválasztáson. Nálunk azonban a köztársasági elnöki tisztség inkább reprezentatív jellegű. Gondolja, hogy köztársasági elnökként befolyásolni tudná a dolgokat szociális és gazdasági téren?

Meggyőződésem, hogy igen. Tekintélyét felhasználva az elnök be tud avatkozni a kormány és a parlament döntéseibe, viszont ehhez aktívnak kell lennie, és figyelembe kell vennie minden érdekelt véleményét. Az elnöknek egyrészt integráló szerepet kell vállalnia azzal, hogy olyan törvényeket támogat, amelyek kedvező vállalkozói környezetet teremtenek, és biztosítják a vállalkozás szabadságát. Másrészt támogatnia kell a biztonságos munkakörnyezet kialakítását, valamint az emberhez méltó életkörülményeket azok számára is, akik gazdaságilag inaktívak. Növelnünk kell a vállalkozás szabadságát, és ezzel párhuzamosan csökkentenünk kell a szegénységet, a társadalmi kirekesztettség mértékét. Ez azt jelenti, hogy mindenki számára meg kell teremteni az emberhez méltó élet feltételeit.

A kormánykoalíció az utóbbi hónapokban több olyan intézkedést vezetett be, amellyel igyekszik növelni az átlagemberek életszínvonalát. Ezt a célt szolgálta az Ön által említett minimálbér-emelés is.

Igen, az államháztartás jelenlegi helyzete ugyanis lehetővé teszi, hogy a gazdasági növekedés és az elért eredmények az emberek jólétét szolgáló, konkrét szociális intézkedésekben is megnyilvánuljanak. A legjelentősebb intézkedések egyike, hogy növelni fogjuk az államigazgatásban és a közigazgatásban dolgozók bérét. Ugyanakkor tovább növekszik a pedagógusok bére, a jövő évtől pedig az egészségügyi nővérek, a katonák és a rendőrök is többet vihetnek haza.

A hosszútávú kutatási adatok alapján a legveszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak a fiatal családok és a nyugdíjasok. Milyen intézkedésekkel javítják az ő helyzetüket?

Az egyik ilyen intézkedés a hatéves kor alatti gyermekekért járó adóbónusz megduplázása, ami egygyermekes szülők esetében évi több mint 250 euróval csökkenti az adót, illetve növeli a nettó bért. Két kisgyermek esetében ez több mint 500 eurót tesz ki, ami jelentős megtakarítást jelent a családoknak. Ezzel egyidőben előkészület alatt áll a gyermekes családokat támogató ún. startkölcsön elnevezésű intézkedés, amely a családalapító fiatalokat célozza meg, és amely várhatóan jövő év közepén lép életbe. A startkölcsön fontos eleme, hogy gyermek születése esetén a kölcsöntőke egy részét az állam elengedi. Tizenötezer euró összegű kölcsönt véve alapul, három gyermek esetében a kölcsöntőkéből 6 ezer euró visszafizetését lehetne elengedni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
klus

Kettős állampolgárság: semmi változás?

koronavírus bevásárlás
Frissítve

Matovič további engedményeket jelentett be

Storck sajtó

Storck: „A szurkolókkal együtt akarom ünnepelni a kupagyőzelmet”

kézmosás szappan

Koronavírus - A hagyományos szappan vagy az alkoholos gél a jobb?

Igor Matovič

Matovič trianoni megemlékezésre hívta a szlovákiai magyarokat

Komárom

Újra iskolapadban az Eötvös sulisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.