„Volt, hogy az ujszo.com eredményeivel álmodtam”

Volt, hogy az ujszo.com eredményeivel álmodtam

Egyre fontosabb szerepet tölt be a nyomtatott napilap online verziója.

Bár az ujszo.com még nem 75 éves, mégis rendkívül fontos szerepet tölt be a kiadónk portfóliójában. Nem titok, hogy az egész világon csökken a nyomtatott sajtót olvasók száma, a cél pedig mindenütt az, hogy a csökkenő tendenciát az online erősödésével tudják kompenzálni. Büszkén jelenthetem ki, hogy nálunk sikerrel jár ez a súlypontáthelyezés, mára az Új Szó az egyértelmű piacvezető a szlovákiai magyar média világában, nyomtatott és online térben egyaránt.

Online szerkesztőként az elsődleges munkám az volt, hogy figyeljem a szlovákiai magyar olvasók szokásait és ízlését. Ennek fényében kellett gyártanom az anyagokat és növelni hírportálunk eredményeit (az online médiák világában két alap mutatóról beszélhetünk, a PV-ről, azaz oldalmegtekintésekről és az RU-ról, a reális userekről, tehát felhasználókról). Ezt a két eredményt próbáltam hétről hétre, hónapról hónapra feltornázni. 2020-ban aztán megváltoztak mindennapjaim, ugyanis azt a feladatot kaptam, hogy vegyem át az online szekció vezetését. Természetesen elvállaltam az új pozíciót, ám ekkor még nem tudtam, hogy mibe is kezdtem.

Milliók kellenek

A projektmenedzser igencsak elhasznált megnevezés, a reggeli kávé vásárlásakor legalább négy emberrel találkozik az ember, akinek ez áll a névjegykártyáján. Összefoglalva: minden, ami összefügg az ujszo.com-mal, az az én asztalomon landol, tehát minden technikai újításért és projektért én felelek.

A weboldalnak tisztának kell lennie jogi szempontból, a képek nem kerülhetnek fel bizonytalan forrásból, az adatainkat gyűjtő adatbázisok szabályzata pedig kőtáblába van vésve, nem szabad őket megsérteni. Az utóbbi pont első blikkre nem túl nagy was ist das, viszont ezek a cégek nagy előszeretettel hoznak olyan döntéseket, amelyek befolyásolják az oldal teljes technikai hátterét, és 30 órányi munkát kell megoldani egy nap alatt. Na de nem is ez a lényeg, hanem a számok. Azok a bizonyos milliók.

Kinevezésemkor nagyjából 2,5–3 millió oldalmegtekintést termelt a weboldalunk havonta, csupán egyetlen magyar hírportál volt, ami ennek néha a dupláját is hozta. Magyarán nem voltunk piacvezetők ebben az időben (legalábbis online térben), a cél az volt, hogy azzá válljunk. Megkaptam az ukázt, hogy a cél a havi 7, azaz hetes számú millió. Első pillantásra ez egy megugorhatatlan határ volt, amit az akkori összeállításban álmunkban sem tudtunk volna elérni. Újra elővettem a szerkesztőként írt jegyzeteimet a szlovákiai felhasználók „működéséről”, és áttanulmányoztam a leírtakat. Nem gondoltam volna, hogy a statisztikák lehetnek addiktívak, de végül munkából rutinná, rutinból szokássá, végül szokásból egyfajta függőséggé vált, hogy tanulmányozzam a számok mozgását és az olvasóink szokásait. Nem számított, hogy hétvége vagy éppen szenteste van, a telefonomban kinyitva vártak az elemzések, számsorok, hogy élőben figyelhessem a cikkek eredményeit, sőt, volt, hogy az ujszo.com eredményeivel álmodtam.

A statisztikák iránti érdeklődésem és az online térben lévő trendek tanulmányozása vezetett az oldal új struktúrájának definiálásához. Végül, az újfajta kommunikáció, másfajta cikkek és a meghosszabbított ügyeleti idő után a várt eredményt el is értük. Bár egy kicsit túltoltuk, végül 23 millió lett belőle. Ilyen ugrást, nagyjából egy év alatt – bár nem láttam még felmérést ezzel kapcsolatban, nem tudom, hogy Európában bárki is elért volna. Természetesen a felhasználók száma is kilőtt az egekbe, ma pedig már az ujszo.com az egyértelmű piacvezető a szlovákiai magyar (online és print) sajtó körében.

A recept

A hatalmas ugrás több embernek is szemet szúrt. Volt kollégák kérdezték tőlem: „Na jó, de ezek nem hamisított eredmények? Nem kambodzsai felhasználók hozzák az eredményeket?” Nem tagadom, teljesen helytálló a kérdés, ha külső szemmel nézném, én is gyanakodtam volna. A válasz viszont sokkal egyszerűbb. Az ujszo.com mögött egy olyan csapat áll, amelyre vakon rá lehet bízni a munkát. Balaskó Réka, Mészáros Richárd és Kulcsár Péter odaadása és profizmusa nélkül semmit sem tudtunk volna elérni, hiába készült új weboldal és hiába lobogtak előttem a célok. Tiszta lelkiismerettel jelenthetem ki, hogy jobb hangulatú és barátságosabb csapathoz még nem volt szerencsém, abban is biztos vagyok, hogy rendkívül ritka az ennyire szimbiózisban dolgozó társaság, beszéljünk bármilyen szféráról. A felsorolt emberek érdeme, hogy a print csökkenését (ami bízom benne, hogy nem fog gyorsulni) kompenzálni tudjuk az online növekedésével. Hatalmas köszönet jár nekik.

A mi hírportálunk

Adott a kérdés, hogy a tartalom szempontjából mivel jár az ilyen volumenű célorientáltság. Bár hallottam már, hogy az „ujszo.com bulvárosodni kezdett”, én ezzel mégis vitatkoznék. Természetesen nálunk is megtalálhatóak a könnyebb, ún. színes anyagok, ezek akár a bulvár kategóriába is besorolhatóak, mégsem léptünk át olyan szintet, amely a jó ízlést sértené. Sőt, büszkén mondhatom el, hogy a csúsztatásoktól is mentesül a portálunk. Nem volt és sosem lesz célunk az uszítás, a sárdobálás, sem pedig a hangulatkeltés. Az ujszo.com azért létezhet, mert a nyomtatott napilapot máig vásárolják az olvasók, nem pedig azért, mert egy kormány szócsöveként milliókat öntenek a zsebünkbe, vagy azért, mert egy politikus a saját renoméját szeretné javítani. A pletykákkal, álhírekkel szemben nem áll mögöttünk semmilyen politikai erő, sem mozgalom vagy háttérhatalom – ez pedig manapság egyre ritkább a média világában, ezért kiemelten örülök, hogy az ujszo.com működését bízták rám, így tiszta lelkiismerettel fejezzük be a munkát minden egyes nap.

Pörgős munkanapok

Kevés olyan mentálisan megterhelő munkát ismerek, mint az ügyeletes kollégákét. Az ujszo.com-ra egy átlagos napon 10 percenként publikálunk cikkeket, önmagában már ez is nagy teljesítmény. Ezeknek az anyagoknak ellenőrzött forrásból kell érkezniük, gyorsan kell íródniuk és helyesírási hibák nélkül kell kikerülniük a világhálóra. Természetesen a gyorsaság miatt olykor-olykor becsúszik egy-egy elütés, ez az online velejárója, mint ahogyan a hosszabbított, speciális ügyeletek is, melyeket például a parlamenti választások alatt láthat az ember az oldalon. Ekkor az online csapat intenzíven kommunikál a helyszínen lévő kollégákkal, sajtótájékoztatót figyel, fordít és statisztikákat dolgoz fel. Rendkívül nehéz dolog ez, a korábban felsorolt személyek viszont gond nélkül teljesítik, sőt, még élvezik is. Aligha lehetne ezt a szakmát odaadás, sőt, olykor önfeláldozás nélkül művelni. Ugyanis ha éjjel lángok lepik el a Notre-Dame-ot, akkor bizony éjjel is ügyelni kell. A karácsony és a hétvége sem jelent szabadnapot, nem túlzás azt mondani, hogy egy online szerkesztő az életében, minden nap 24 órát áll készenlétben. Bár országunkban a sajtó megítélése egyre negatívabb és a független médiát egyre több támadás éri, mégiscsak ezek azok az emberek, akik által naprakészek és informáltak lehetünk.

Volt, hogy az ujszo.com eredményeivel álmodtam

Átlépve az államhatáron

Az Új Szónál minden évben igyekszünk a szolgáltatások bővítéséért dolgozni. Az idő múlásával elengedhetetlen a digitalizáció, nem várható el például, hogy az apróhirdetéseket a mai napig postán adják fel nekünk, így ezt ma már teljes mértékben online is megtehetik az olvasók, illetve a napilap előfizetését is elvégezhetik a neten. Adódik viszont, hogy nem az eleve gyorsuló idő, hanem egy szituáció, adott esetben egy világjárvány kényszeríti ki a változást.

A koronavírus felbukkanásakor elkezdtük digitálisan, PDF-formában kiküldeni a napilapot az előfizetőknek, a nagy érdeklődés miatt pedig máig lehetőséget nyújtunk erre a szolgáltatásra minden előfizetőnek.

A folyamatos újítások mellett a teljesen új projektekre is nagy hangsúlyt kell fektetni, az utóbbi három évben elindítottuk az Új Szó-blogot, teljes mértékben felújítottuk az ujszo.com-ot, és átléptük Szlovákia határait, megalapítva a Győr-Moson-Sopron vármegyében működő Új Szó Nálunkat. Az Új Szó lett ezzel az első szlovákiai média, amely Magyarországon kezdett el terjeszkedni – ez általában fordítva szokott történni. Nagy örömmel tölt el minket, hogy a „Nálunkat” máig követik a régióban élők.

Kiadónkon belül egyre nagyobb teret kapnak a videók, ez nálunk sincs másképp. Az Új Szó-stúdió  mellett az Autó-Motor rovat idén kezdte el videós autótesztjeit gyártani, a fontos sajtótájékoztatókat élőben közvetítjük, a cél elérése mégis még várat magára: a jövőben több, jobb minőségi anyaggal szeretnénk kedveskedni az olvasóknak, több sorozatot is tervezünk elindítani.

Aki gyakran látogat a weboldalunkra, biztosan találkozott már a kvízeinkkel. Nagy örömmel látjuk, hogy az olvasók imádják őket kitölteni, ezért nekik külön szeretnénk kedveskedni egy projekttel, ami a tervek szerint még idén rajtol. Nem titok, hogy az óriási számbeli emelkedéshez a kvízeink is hozzájárultak, sok kitöltőnk pedig Magyarországról jelentkezik be, ami külön öröm számunkra, mert így új kapuk nyílnak a magyarországi hirdetők felé, ez pedig biztosítja a hírportál gondtalan működését.

Volt, hogy az ujszo.com eredményeivel álmodtam

Köszönet az olvasónak

Nem maradt más hátra, mint a köszönetnyilvánítás a számunkra legfontosabb fél számára: az olvasóknak. Nélkületek (ugye nem gond a tegeződés) nem tartanánk ott, ahol most, illetve nem tudnánk új dolgokat megvalósítani. Külön köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik anyagilag támogatják a weboldal működését és fontos számukra a független média működése – különösen ilyen időben, mint amilyenben élünk, olyan drágulás mellett, mellyel minden nap szembesülünk. Köszönjük a lájkokat, a klikkeket, az üzeneteket és minden velünk töltött percet. Értetek dolgozunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?