Végleg vége a zaklató, marketinges hívásoknak

A listára ingyenesen lehet feliratkozni, a jövőben a cégeknek, mielőtt valakivel kapcsolatba lépnek, előbb ellenőrizniük kell, hogy az illető telefonszáma szerepel-e a tiltások között 

Önt is zavarja, hogy gyakran csörög a telefon, és a vonal túloldalán lévő úr/hölgy valamilyen terméket, szolgáltatást szeretne eladni? Hogy mindig a legrosszabb időpontban hívják? Ennek most vége, már letilthatjuk az ilyen hívásokat.

A szlovák távközlési hivatal a napokban jelentette be, hogy már használható a marketinghívásokat korlátozó oldal. Ezen mindenki saját maga tudja beállítani, mely területekről nem szeretne többé ilyen hívásokat kapni, és melyek azok, amelyek akár érdekelhetik is, így ez nyitva hagyható, azokban a szakágakban tevékenykedő cégek továbbra is megkereshetik ajánlataikkal. A listára minden Szlovákiában kiadott telefonszám regisztrálható, függetlenül attól, hogy azt magánszemély vagy cég használja. A lista havonta kétszer, mindig elsején és 16-án frissül. A hivatal több mint 1,5 évig dolgozott a platform létrehozásán, november végén vált elérhetővé.

Hogyan működik? Mindenki regisztrálhatja a telefonszámát a nevyziadanevolania.sk oldalon. Ezt követően vissza kell igazolni a számot, azaz fel kell hívni a 0800 888 000-as, ingyenesen hívható telefonszámot, amely után egy kódot kap az ügyfél, ezt kell megadni a webes felületen, ezzel felkerül a rendszerbe. A regisztráció után egy lista jelenik meg, melyben a regisztráló megadhatja, hogy milyen szakterületekről szeretne továbbra is marketinges hívásokat kapni. Pl. energetika, pénzügyi szolgáltatások, biztosítások, távközlés, egészség, gasztronómia, idegenforgalom, gasztronómia, informatika stb.

A listára ingyenesen lehet feliratkozni, a jövőben a cégek, mielőtt valakivel kapcsolatba lépnek, előbb ellenőrizniük kell, hogy az illető telefonszáma szerepel-e a tiltások között. Ha megsértik a szabályt, akkor jelentős, 200 eurótól akár a forgalmuk 5 százalékáig terjedő bírságot szabhat ki rá a hatóság. Ha valaki tiltott egy szakterületet, ám mégis megkeresték újabb ajánlatokkal, akkor ezt bejelentheti a podnety@teleoff.gov.sk címen.

Jelenleg ilyen hívások befuthatnak külföldi telefonszámokról is, ez továbbra is lehetséges lesz, erre a hivatalnak egyelőre nincs ráhatása.

Természetesen vannak kivételek, amikor nem kell a cégeknek ellenőrizni, hogy valaki szerepel-e a listán. Az egyik ilyen, ha valaki vásárolt egy terméket, és belinkelte, hogy szeretne további ajánlatokat kapni. A másik, ha a szolgáltatója keresi meg önt (pl. a távközlési szolgáltató) ajánlatokkal – hiszen velük élő szerződése van, így jogosult kapcsolatba lépni az ügyféllel. A harmadik kivétel, ha pl. egy utazási irodától kért ajánlatot, ezzel azt is jóváhagyta, hogy felhívják önt.

További újdonság, hogy jövő nyártól már csak speciális előhívószámmal lehet marketinges ajánlatokkal megkeresni az ügyfeleket. Ez a szám a 0888-assal fog kezdődni, így, ha ez jelenik meg a készülék kijelzőjén, már tudni fogjuk, hogy valamit el akarnak adni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában