Vélemény

Pacni a forgatókönyvön

Nyilván sokat törhették a fejüket a Smer politikai boszorkánykonyhájában amiatt, hogy a kampányhajrában miként lehetne megállítani támogatottságuk lassú, de nem jelentéktelen csökkenését. Milyen témát dobjanak be a közbeszédbe, amellyel elérik a célt: legalább részben elvonják a figyelmet Ján Kuciak és jegyese meggyilkolásának évfordulójáról.
Szilvássy József

2020. február 19. 18:00

poliacik
(Fotó: Facebook/Martin Poliačik) 

Meg Marián Kočner és a kormánypárti politikusok, különösen a Ficóék holdudvarába tartozó közszereplők felháborító kapcsolatáról. Hatásosnak vélt tervet kotyvasztottak. Gyorsított eljárásban indítványozták a 13. nyugdíj törvénybe iktatását és a családi pótlék megduplázását. Tizenkét éve vannak hatalmon, bármikor előrukkolhattak volna ezekkel a jóléti javaslatokkal, de eddig csak ígérgettek, legfeljebb aprópénzzel emelték a juttatásokat. Most viszont bevetették a csodafegyvert.
Cinkost könnyen találtak, hiszen Andrej Danko és pártja az ötszázalékos parlamenti küszöb körül billeg. Ráadásul még Ján Slota is belecsapott a sztrapacskába. Videóüzenetében az utódját tette felelőssé azért, hogy „egyre nagyobb Orbánék befolyása Dél-Szlovákiában”. Emiatt a volt pártelnök – most talán józanul – arra szólította fel a híveit, hogy inkább Štefan Harabinra voksoljanak, csak ő az igaz hazafi. 

A várható bukástól berezelt Danko két feltétellel adta be derekát a Smernek: jövő évtől a 3,5 tonnásnál könnyebb járművek vezetői ne fizessenek sztrádamatricát, és a parlament végre utasítsa el az Isztambuli Egyezményt. A Smer mindkettőre bólintott, habár az utóbbi követelés miatt a kormány politikai bukfencre kényszerült. Ugyanis a Pozsony által aláírt nemzetközi szerződésre más kormány sem mondhat nemet, ahogy Pellegriniék tették nemrég. Csak a törvényhozás utasíthatja el. Az ingyenes sztrádahasználat elmeszüleményétől meg égnek áll minden közgazdász haja. 
Danko sebtében összehívta a parlament rendkívüli ülését, Fico pedig elégedetten integetett a bársonyszékéből Kotlebáéknak és a szerepzavarba került Ľubonír Galko csapatának, mert az ő szavazataikkal lett határozatképes a törvényhozás. 

Sínen vagyunk, gondolhatta az exkormányfő, aki biztosra vette, hogy a Híd távolmaradása ellenére a törvénytervezetek zöld utat kapnak. Aztán már Zuzana Čaputová következne, akinek a parlamenti határozat kézbesítése után 15 napja van arra, hogy aláírja a dokumentumokat – de ez szinte kizárt. Ugyanis kifogásaival együtt visszaküldheti a megfontolásra a testületnek. Kérdés, mikor teszi meg. Ha február 29-e előtt, akkor esetleg újabb rendkívüli ülésen megtörhetnék az elnöki vétót. Legvalószínűbb azonban, hogy kivárná a törvényes határidőt, s akkor ezeket az indítványokat az új összetételű parlament napirendre sem köteles tűzni. Fico azzal számolt, hogy ha netán az első változat válik valóra, akkor diadalittasan harsoghatja, mennyi pénzzel akarják segíteni a rászorulókat. Ha az elnök asszony kivárna a döntéssel, akkor meg őt tenné felelőssé, hogy kútba esett a jóléti tervük. Szinte tökéletesnek tűnt tehát a Smer forgatókönyve, mégis került rá egy pacni.

Még nem tudni, mi lesz a tragikomédia vége. A PS/Spolu képviselői keddtől akadályozzák az ülés megtartását, mert szerintük törvénytelenül hívták össze a rendkívüli parlamenti ülést, ezért alkotmánybírósági döntést kérnek.

És választási korrupcióval vádolják a Smert és az SNS-t. Talán még Danko sem tudja, hogyan vezényelhetné le a rendkívüli ülést. A moratórium miatt pedig nincsenek közvélemény-kutatások, így már csak a jövő szombati választáson derül ki, milyen hatása volt a Smer és az SNS indítványainak. 
Vajon a kétmilliónyi nyugdíjas, továbbá a sok fiatal családos közül hányan azonosulnak a parlamentben tiltakozó képviselőkkel, akik szerint valóban megilletné őket a jelenleginél több támogatás, de erről nem másfél héttel a választás előtt, és főleg nem szavazatszerzési szándékkal kell határozni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Húsvét alatt korlátozná a kormány az emberek mozgását

koronavírus rendőrség határ

Regisztrálniuk kell magukat a külföldről visszatérőknek

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.