Valóban hatással van szervezetünkre a telihold?

telihold

Sokan hiszik, hogy a teliholdnak különféle hatásai vannak az emberi szervezetre és viselkedésre. De vajon mennyi igazság rejlik ezekben a hiedelmekben, és mit mond a tudomány a telihold és az emberi szervezet kapcsolatáról?

A telihold a Föld és a Hold elrendeződéséből adódik, amikor a Föld közvetlenül a Hold és a Nap között található. Ebben az időszakban a Hold teljes felülete látható a Földről. Az emberek az évek során hoztak összefüggéseket a telihold és az emberek viselkedése között, de a tudományos bizonyítékok kevésbé egyértelműek.

Az egyik leggyakoribb hiedelem, hogy a telihold hatással van az alvásra és az emberek viselkedésére. Néhány kutatás azt mutatja, hogy bizonyos emberek érzékenyebbek lehetnek a telihold hatásaira, ami alvászavarokhoz vezethet. Azonban a tudósok még mindig vitatkoznak azon, hogy a teliholdnak valóban van-e közvetlen hatása, vagy ez inkább a pszichológiai hatások és a placeboeffektus következménye-e.

Néhány vészhelyzeti szolgálat, például a rendőrség vagy az egészségügyi dolgozók, beszámoltak arról, hogy a telihold idején nő a sürgősségi esetek száma. Azonban a tudósok ezen összefüggésekkel kapcsolatban is óvatosak, mivel a számok nagy részét további tényezők, például az éjszakai órák vagy az alkoholfogyasztás is befolyásolhatja.

A tudomány jelenlegi állása szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a teliholdnak valóban van közvetlen hatása az emberi szervezetre. A pszichológiai hatások, az elvárások és más tényezők sokkal valószínűbbek, mintsem maga a holdállás. A telihold hatásairól szóló hiedelmek nagy része hagyományokra és mítoszokra vezethető vissza, de a tudomány szempontjából ezek kevésbé állnak helyt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?