Panoráma

Új taggal bővült az ember családfája

Washington | Az ember családfájának egy eddig ismeretlen tagját képviselik azok az állkapocscsont- és fogkövületek, amelyekre 2103-ban bukkant egy nemzetközi antropológuscsoport az Etiópia északkeleti részén fekvő Afar-földön. A szakemberek által australopithecus deyiremedának elnevezett faj mintegy 3,3-3,5 millió évvel ezelőtt élt a térségben a korai emberfélék leghíresebb képviselőjével, Lucyval együtt.
MTI

2015. május 28. 09:55

Az új fajnak az Australopithecus afarensis fajhoz tartozó Lucyhoz hasonlóan emberszerű és majomszerű vonásai voltak, de ismertető jegyei jelentős mértékben különböztek tőle, ezért gondolják a szakemberek, hogy teljesen különálló fajról van szó. Lucy csontvázát 1974-ben tárták fel mintegy 50 kilométerre attól a helytől, ahol az új faj kövületeit megtalálták a paleontológusok.

Az új faj arccsontjának állása és a kisebb fogak későbbi emberekére emlékeztet, nem pedig a Lucy képviselte egyedekre - mondta Yohannes Haile-Selassie, a Clevelandi Természettudományi Múzeum paleoantorpológusa, a felfedezésről a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezetője szerzője.

A szakemberek Afar-földön találtak egy felső és egy alsó állkapocscsontot, és legalább három különböző egyedtől származó fogakat, de más maradványokra nem bukkantak. Korábban ugyanez a kutatócsoport talált egy 3,4 millió éves részleges lábfejcsontot, és már akkor sem zárták ki, hogy az egy új fajhoz tartozhat - magyarázta Haile-Selassie.

Lucyval összehasonlítva az új fajnak sokkal markánsabb alsó álkapcsa volt, örlőfogain vastagabb volt a zománc, felső és alsó zápfogai kisebbek voltak - magyarázta Stephanie Melillo, a Max Planck Intézet emberi evolúció részlegének antropológusa.

A lelettel kapcsolatos egyik megválaszolatlan kérdés az, hogyan élt együtt Lucy az újonnan felfedezett fajjal. "Riválisok lehettek, ha ugyanazokra a forrásokra támaszkodtak és ha hasonló túlélési stratégiájuk volt. A fogak különbözősége azonban azt mutatja, hogy különböző volt az étrendjük, ami azt jelenti, hogy nem ugyanazokért a táplálékforrásokért versengtek - magyarázta Haile-Selassie. Egy másik rokon, a Kenyanthropus platyops faj egyedei akkoron szintén a közelben, a mai Kenyában éltek.

A most élő emberfaj, a Homo sapiens mintegy 200 ezer évvel jelent meg. Az emberi nem legkorábbi ismert tagja mintegy 2,8 millió évvel ezelőtt élt.  "A történtet kezd egyre bonyolultabb válni, ahogy több ág jelenik meg az emberi törzsfejlődés fáján" - hangoztatta Melillo.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Kérdések és válaszok az országos tesztelésről, az új szabályokról

hegymászó

Történelmi siker a K2-n

Komárom

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Mecenzéf templom

Mecenzéfi mánták érdekes temploma

fülek városháza

Füleken négy mintavételi pont létrehozását tervezik a hétvégén

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.