Panoráma

Új iránymutatást adott ki a női szerzetesrendeknek a pápa

A közösségi média használatára is kitér pénteken kiadott, a női szerzetesrendeknek szóló úgynevezett apostoli konstitúciójában Ferenc pápa. Az egyházfő emellett a kontemplatív, azaz szemlélődő, elmélkedő életet segítő tanácsokat fogalmaz meg, és kitér a női szerzetesrendek fennmaradásának kérdésére is.
MTI

2016. július 22. 21:30

A külvilágtól elzárkózva élő szerzetesnőkhöz intézett, latinul Vultum Dei quaerere (Isten arcát  keresni) kezdetű apostoli konstitúció a szerzetesrendek működését szabályozza.
   

A dokumentum vatikáni bemutatásán José Rodríguez Carballo érsek, a Római Kúria szerzetesrendekkel foglalkozó kongregációjának vezetője hangsúlyozta, hogy a női szerzetesrendeknek szóló apostoli konstitúció régóta váratott magára, mert 66 évvel ezelőtt utoljára XII. Pius adott ki hasonló dokumentumot.
   

A rendek fennmaradásának kérdésével összefüggésben Ferenc pápa kiemeli, hogy egyes rendek külföldi  "toborzással" igyekeznek biztosítani az utánpótlást, s szavatolni fennmaradásukat, ez azonban szerinte igazi hivatástudat nélkül nem jelent hosszú távú megoldást. Ferenc pápa javaslatai szerint a kevesebb szerzetest számláló vagy szegényebb rendek "hálózatba szerveződve" tudnak jobban működni.
   

Ferenc  pápa szerint az internetes közösségi kultúrától ma már a kontemplatív közösségek sem "mentesülnek", éppen ezért arra kéri a szerzetesnőket, ne engedjenek a túlzott internethasználat és a közösségi oldalakon való részvétel kísértésének.
   

A pápa egyik legelső látogatása 2013 októberében az Assisi kolostoraiban elzárkózva élő szerzetesnőkhöz vezetett. Akkor a tévékamerák előtt azt tanácsolta nekik, hogy mosolyogjanak többet. Tavaly márciusban nápolyi látogatása során Ferenc pápát a város székesegyházában a klauzúrás szerzetesnők olyan kitörő örömmel üdvözölték, hogy Crescenzio Sepe nápolyi érseknek kellett rájuk szólnia, hogy ne zavarják az egyházfőt.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský

Júliustól a körzeti orvosok és a gyermekorvosok is oltanak

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

*

ZÖLD ÚT a nyári utazásoknak

biskup

Savval támadt a püspökökre egy kokainozó pap

kir

Elege van a zajos hotelekből? Béreljen szobát egy tó közepén!

rendőrség

Áthajtott a piroson – egy rendőrautóval ütközött

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.