Panoráma

Tűz és víz pusztít Ausztráliában

Tűz pusztít Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmánián, a kontinens méretű ország keleti részében, Queenslandben pedig a heves esőzések keltette árvíz okoz gondot.
MTI

2019. február 2. 13:51

- TASR/AP-felvétel

Tasmánián az elmúlt két napban már 170-190 ezer hektáron ég az erdő - közölte a tartományi tűzoltóság. A száraz, szeles idő nehezíti az oltást, még mintegy negyven tűzfészek terjedését nem állították meg. Hatalmas területek borultak lángba a tartomány középső, déli és délkeleti részén. Lakott területeket is fenyeget a tűz. Egyelőre ötszáz embert kellett kimenekíteni a veszélyeztetett déli Huonville-ből. Az állam tizenhat körzetére adtak ki figyelmeztetést, hogy adott esetben nagyon gyorsan hagyják el lakhelyüket az emberek. A hatóságok közölték, hogy az érintetteknek segélyeket osztanak, ruhákat és élelmiszert adnak.

Az Ausztrália keleti részén fekvő Queenslandben a monszunesők következtében tovább romlik az árvízhelyzet. A meteorológusok előrejelzése szerint szombaton 150-200 milliméternyi eső hullhat az állam északi részén fekvő Townsville környékén. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ha tovább romlik az árvíz helyzet igyekezzenek magasabban fekvő területekre menni. Korábban a környéket katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. A következő két napban további heves esőzések várhatók. Mintegy négyszáz katonát mozgósítottak, hogy megvédjék a veszélybe került településeket. 

Middleton közelében a Diamantina folyó miatt egy farmer saját helikopterén mentett ki a megáradt területen rekedt autóból két német és két svájci turistát. Mind a négyen sértetlenül kerültek biztonságos helyre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Kiska: A választások megmutatták,hogy az emberek tisztességes országot akarnak

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Udvardon és Muzslán is győzött Čaputová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?