Panoráma

Szlovákiában fogy a legkevesebb mobiladat

Az OECD 32 országa közül Szlovákiában használjuk a legkevesebb adatot mobil szélessávon – derült ki a szervezet felméréséből.
Szabó Laci

2017. november 3. 19:38

Míg az első helyen lévő Finnországban csaknem 11 gigabájtnyi (10,95 GB) adatmennyiséget használtak el, addig Szlovákiában ez a mennyiség csak 0,66 GB. A vizsgált 32 ország közül az átlag 2,66 GB volt. Az első helyen Finnország végzett (10,95 GB), a második Lettország (8,2 GB), míg a harmadik helyen Ausztria áll, 6,3 GB-tal. A lista elején jellemzően az északi országok találhatók, a végén pedig Szlovákia előtt Görögország (0,7 GB), Mexikó (0,7 GB), Belgium (0,9 GB) Csehország (1,0 GB) és Hollandia (1,0 GB) áll.
Bár a 32 ország közül a lista végén végzett hazánk, az eredményeket az is befolyásolta, hogy míg az elején lévő országokban a felhasználók elsősorban a mobileszközüket használják az internetezésre, addig nálunk sokan erre az ingyenes wifipontokat használják. Igaz, akkor is a mobiltelefonnal csatlakoznak, de már nem a szolgáltatónál megvásárolt adatkeretből merítenek, azzal spórolnak.
 
Bár a felmérés indoklásában nem tért ki rá, de valószínű, hogy a mobiladat-használat mennyisége egyenesen arányos az adatkeret nagyságával, és annak árával is. Minél drágább e téren egy ország, annál inkább valószínű, hogy a felhasználók inkább az ingyenes wifit részesítik előnyben, míg a korlátlan vagy nagyobb csomagokat kínáló országokban (az északi országokban a 30–50 GB is lehet egy csomagban, vagy teljesen korlátlan adatcsomagot is adnak) már nem jellemző ez a fajta spórolás. Ez indokolja azt is, hogy például Hollandia, Németország, Kanada, Franciaország is a lista második felében található.
Egy másik felmérés szerint Szlovákiában még mindig drága az adatkeret, és még mindig kevés adatmennyiséget adnak a szolgáltatók a havi díjas csomagokhoz. Talán éppen ez is lehet az oka annak, hogy a fenti felmérés sereghajtója éppen Szlovákia. Persze, már számos olyan ajánlat is van, amely már korlátlan adatkeretet kínál, jellemzően ezek a drágább tarifacsomagok. De ha egy lélektani 20 eurós csomagot nézünk, akkor ezért a pénzért tarifacsomagban 0,5–1 GB-nyi adatot kapunk, ami nem éppen sok, így érthető a spórolás és a wifipontok (akár nyilvános helyeken, akár a munkahelyen vagy otthon, a lakásban) preferálása.
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
hydina

Szétkapkodták a vásárlók a szalmonellás baromfihúst

Az autópályát ma délután négykor nyitják meg a forgalom előtt

VIDEÓ: Az M30-asnak köszönhetően végre Kassa és Pozsony is közvetlen összeköttetésbe került

Sulík Fico

Elmarad a Sulík leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülés

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Megalakult az új német szövetségi parlament

Megalakult az új német szövetségi parlament

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.