Külföld

Szigorítják a felhőkarcolók építésére vonatkozó szabályokat Londonban

London | Szigorítják a felhőkarcolók építésére vonatkozó szabályokat Londonban a járókelők és a kerékpárosok érdekében. A toronyépületek miatt ugyanis olyannyira felerősödhet a szél az utcákon, hogy az már a gyalogosok és a biciklisták épségét veszélyeztetheti.
MTI

2019. szeptember 8. 10:30

Szigorítják a felhőkarcolók építésére vonatkozó szabályokat Londonban
A londoni polgármesternek nem tetszett a Tulip dizájnja, úgy véli, hogy a torony nem illik egy ilyen előkelő környezetbe, rontaná a londoni panoráma összképét, valamint a szomszédos világörökségi helyszín, a londoni Tower látványát. - Fotó: Shutterstock

Amikor 2014-ben elkészült a 39 emeletes Walkie Talkie néven emlegetett felhőkarcoló a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, az emberek panaszkodni kezdtek, hogy olyan erős szél alakult ki miatta, amely járókelőket sodort el – emlékeztettek brit lapok.

Ismertették a helyi vezetés arról szóló friss döntését, hogy azoknak az építőipari cégeknek, amelyek 25 méternél magasabb épületet akarnak felhúzni a Cityben, alá kell támasztaniuk, hogy a tervbe vett felhőkarcoló nem okoz elviselhetetlen szelet az utcaszinten.

Szélcsatornák könnyen ki tudnak alakulni a magas épületek halmazában: az épületek közötti szűk terek alacsony nyomást teremtenek, emiatt a szél felerősödik az épületek alján és a sarkain. Ez kellemetlen körülményeket teremthet a gyalogosok és a kerékpárosok számára, szélsőséges esetben pedig az is előfordulhat, hogy utóbbiakat a járművek elé sodorja. A tervek szerint a szél legfeljebb megengedett erejét óránkénti 29 kilométerben korlátoznák, azokon a helyeken, ahol pedig állni szoktak az emberek, például a buszmegállókban, 21 kilométer/óra lenne a maximum. Az utcai „beülős” helyeken – kávézók, éttermek teraszán – nem haladhatná meg a 10 kilométer/órát a szélerősség.

London modern felhőkarcolói: baloldalt a 39 emeletes Walkie Talkie, jobbra az „uborka”. - Fotó: Shutterstock

Az irányelvek kialakításakor most először vették figyelembe a kerékpárosok érdekeit is. Megállapították továbbá, hogy a főútvonalakon és a kerékpárutakon a szél átlagos ereje nem haladhatja meg az 55 kilométer/órát.

Emellett az építtetőknek a „legrosszabb esetre” szóló forgatókönyvet is be kell mutatniuk. Továbbá elvárják tőlük, hogy a rendelkezésre álló legfrissebb technológiát alkalmazzák a tervezéskor a szélcsatorna erejének felmérésére, valamint két szakértőt is fel kell kérniük külön-külön tesztek elvégzésére. Az esetleges eltéréseknek pedig a végére kell járni.

Londonban az elmúlt években nőtt a felhőkarcolók száma, különösen a Cityben. Köztük van a Walkie Talkie mellett a helyiek által csak Sajtreszelőként emlegetett Leadenhall Building is. További 13 toronyépület, mind 78 és 305 méter közötti emelkedhet a magasba 2026-ig. Hat már épülőben van, hét pedig megkapta az engedélyt.

London polgármestere viszont megvétózta a 305 méter magas, tulipán alakú toronyépületnek a terveit. Ezt a felhőkarcolót a brit főváros Gherkin (uborka) nevű felhőkarcolójának szomszédságában emelték volna. A brit építész, Norman Foster cége által tervezett épület lett volna a második legmagasabb felhőkarcoló Nyugat-Európában a szintén a brit fővárosban magasodó The Shard (üvegszilánk) után.

„A polgármesternek számos kifogása van a beadvánnyal kapcsolatban, amelynek részletes tanulmányozása után arra jutott, hogy nem ad engedélyt egy olyan terv megvalósítására, amely véleménye szerint csak nagyon kis mértékben szolgálná a köz javát”

– mondta Sadiq Khan szóvivője.

Khan ezúttal azonban nem is annyira az épület magasságát kifogásolta, hanem különösen az épület dizájnját tartja alacsony színvonalúnak egy ilyen előkelő környezetbe, és úgy véli, hogy a torony rontaná a londoni panoráma összképét, valamint a szomszédos világörökségi helyszín, a londoni Tower látványát.

A projekt kivitelezője sajnálatát fejezte ki Khan döntésével kapcsolatban, és megjegyezte, hogy az épület, amelynek terveiben csupa üveg kilátótér, étterem és oktatási központ is szerepelt, gazdasági haszonnal járt volna.

A torony építési munkálatait jövőre akarták elkezdeni és 2025-re befejezni. A projekt költségeit egy brazil milliárdos, Jacob Safra vállalta magára. A kivitelező egyelőre nem döntötte el, hogy megpróbálkozik-e a tervek módosításával és ismételt benyújtásával.
Az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England üdvözölte a polgármester döntését.

(MTI

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Zavart okozott a NER-ben a nem várt választási eredmény

A Karoq Scout a Škoda kisebb SUV modelljének gumicsizmás változata

GALÉRIA: Özönlenek a mémek a magyarországi választásokról

Botrány a Vatikánban: benyújtotta lemondását a pápa biztonsági szolgálatának vezetője

A teszt fényt deríthet a C típusú májgyulladásra

Szexuális zaklatással vádolják Paul Gascoigne-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!