Panoráma

Sokba kerülhet egy síbaleset

Javában tart a síszezon, és a téli sportok szerelmesei hajlamosak megfeledkezni a kockázatokról – szakemberek szerint ajánlott hegyi sportbiztosítást kötni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. január 27. 18:00

A téli sportok magasabb baleseti kockázattal járnak, és a hegyekben a legkisebb balesetből is, például a havas ösvényeken tett séta alatt kibicsaklott boka vagy a síelés közben szerzett térdficam komoly gondot okozhat, előfordulhat, hogy a mentők segítsége nélkül nem jutunk orvoshoz vagy vissza a szállásunkra. A tavalyi síszezonra vonatkozó statisztikai adatok alapján a szakemberek szerint a havas lejtőkön nem elég csupán óvatosnak lenni. Főleg az európai egészségügyi kártyával kapcsolatban figyelmeztetnek: ha valaki külföldön szenved balesetet, ez a kártya nem szavatolja a standardot meghaladó ellátást, sokszor még azt sem, amihez Szlovákiában hozzászokhattunk. A magánintézményekben például nem fogadják el.

Háromszoros ár

A ČSOB biztosító és az AWP Solutions asszisztenciaszolgálat adatai szerint a különböző sérülések kezelési költségei külföldön háromszor olyan magasak, mint idehaza. A pontos ár attól függ, hogy a sérültet hova szállítják. Ha az európai kártyát mutatja fel, ugyanolyan feltételekkel látják el, mint az adott ország lakosait. Csakhogy a síközpontok közelében általában magánintézmények vannak, melyekben magas árat kérnek a kezelésért. Általánosságban elmondható, hogy a sebészeti beavatkozást igénylő kéz- és lábtörés ellátása több ezer euróba kerülhet, és drága a helikopteres szállítás is, amire a téli hónapokban könnyen szükség lehet. „A sípcsonttörések átlagos költségei tavaly 5600 euró körül mozogtak, a combcsonttörés átlag 13 000 euróba került. Viszonylag gyakoriak voltak a fejsérülések, azok ellátásáért mintegy 2500 eurót számláztak” – összegezte a tavalyi évet Anna Jámborová, a ČSOB munkatársa.

Aki külföldre megy, feltétlenül kössön utasbiztosítást, azon belül is hegyi sportbiztosítást. A termék kiválasztása előtt azonban ellenőrizni kell, pontosan mit tartalmaz, milyen sportokra vonatkozik. Aki a hazai hegyekbe készül, annak is végig kell gondolnia, mit tervez. Aki csak a kijelölt ösvényeken fog sétálni, a szálloda melletti dombon fog szánkózni, a hivatalos sípályát akarja használni, annak nem kell külön biztosítást kötnie, egészségi problémák esetén elég a rendes egészségbiztosítás, az fedi az összes baleset költségeit, amelyek kijelölt pályákon történnek. A hatályos törvény értelmében a síközpont és a sípálya üzemeltetőjének a hivatalos pályán a saját költségére kell biztosítania az ügyfél mentését. Ez kimondottan a sípályára vonatkozik. Ha viszont valaki a parkoló és a sípálya közötti szakaszon lesz rosszul vagy 100 méterre a sípályától, esetleg séta közben sérül meg, a hegyimentő szolgálat szolgáltatásaiért már fizetni kell. A mentőakció költségeit attól a helytől, ahová már eljut a mentőautó, az egészségbiztosító állja. Ha olyan helyen történik baleset, melyet nem a hegyimentő szolgálat (HMSZ) felügyel, a mentési költségeket ugyancsak fedi a rendes egészségbiztosítás. Ilyenkor a 112-es telefonszámon kell segítséget kérni, s a mozgósított mentőalakulat kiszállásáért nem kell fizetni.

Mit fedez a biztosítás

A síalpinistáknak és a különböző adrenalinsportok rajongóinak, akik az igényesebb terepeket részesítik előnyben, azonban tanácsos külön hegyi sportbiztosítást kötni, mely fedezi a hegyimentő szolgálat költségeit, beleértve a helikopteres szállítás árát. A hegyimentő szolgálat egy-egy mentése – légi technika használata nélkül – legkevesebb 350 euróba kerül, a helikopteres mentés ára meghaladhatja a 4500 eurót. Megfelelő biztosítás híján már egyetlen nagyobb mentési akció, mely során helikoptert is igénybe vesznek, anyagilag tönkretehet egy családot.

Ki a felelős?

Főleg külföldi sítúrára tanácsos olyan biztosítást kötni, mely fedezi az összes kockázatot: a külföldi gyógykezelés költségeit, a helyi hegyimentő szolgálat bevetését, tartalmaz poggyász-, valamint kiegészítő biztosítást halálos vagy tartós egészségkárosodással végződő balesetre. Jámborová szerint ha külföldre megyünk síelni, a felelősségbiztosításról sem szabad elfeledkezni. Olyankor nyújt védelmet, amikor valaki figyelmetlenségből kárt okoz valakinek vagy egy intézménynek. A felelősségbiztosításhoz tanácsadás és aszszisztenciaszolgálat is tartozhat, hogy könnyebben tájékozódhassunk az adott állam törvényeiben, ha pedig a rendőrség letartóztat, jogsegélyt, tolmácsot, ügyvédet szerezzenek, kifizetik a kauciót stb. Ezt a biztosítást a legtöbben alábecsülik, de gyermekes családoknak különösen ajánlott. Külföldön ugyanis általános, hogy mindent bírósági úton próbálnak intézni. „Az utóbbi években megszaporodtak az olyan esetek, amikor a síelők egy-egy ütközés után a jogászaik közvetítésével több ezer eurót próbálnak kicsikarni más síelőkből olyan balesetekért, melyeket valójában nem is ők idéztek elő” – mutatott rá Jámborová. Gyakori stratégia, hogy ha a helyi síelőnek nincs felelősségbiztosítása, felveszi az áldozat szerepét, hogy ne neki kelljen kártérítést fizetnie, miközben arra számítanak, hogy a külföldiek nem beszélik jól a nyelvet, s nem ismerik jól a helyi viszonyokat. „A felelősségbiztosítás ilyenkor is jól jöhet” – tette hozzá a ČSOB munkatársa. (tasr, sza)

Önnek ajánljuk

Matovič nekiment a Tisztességes Szlovákiáért mozgalomnak

Tévhitek az ételmérgezésről

Az alkalmazottak több mint harmada akar munkahelyet váltani, és jók az esélyeik

Tűzoltóakció a pozsonyi Lafranconi hídon, lezárták a D1-est

1,1 millió betegbiztosítási járadékot fizetett ki a Szociális Biztosító

WWF: hétfőre elfogynak a Föld éves erőforrásai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?