Panoráma

Sokba kerülhet egy síbaleset

Javában tart a síszezon, és a téli sportok szerelmesei hajlamosak megfeledkezni a kockázatokról – szakemberek szerint ajánlott hegyi sportbiztosítást kötni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. január 27. 18:00

A téli sportok magasabb baleseti kockázattal járnak, és a hegyekben a legkisebb balesetből is, például a havas ösvényeken tett séta alatt kibicsaklott boka vagy a síelés közben szerzett térdficam komoly gondot okozhat, előfordulhat, hogy a mentők segítsége nélkül nem jutunk orvoshoz vagy vissza a szállásunkra. A tavalyi síszezonra vonatkozó statisztikai adatok alapján a szakemberek szerint a havas lejtőkön nem elég csupán óvatosnak lenni. Főleg az európai egészségügyi kártyával kapcsolatban figyelmeztetnek: ha valaki külföldön szenved balesetet, ez a kártya nem szavatolja a standardot meghaladó ellátást, sokszor még azt sem, amihez Szlovákiában hozzászokhattunk. A magánintézményekben például nem fogadják el.

Háromszoros ár

A ČSOB biztosító és az AWP Solutions asszisztenciaszolgálat adatai szerint a különböző sérülések kezelési költségei külföldön háromszor olyan magasak, mint idehaza. A pontos ár attól függ, hogy a sérültet hova szállítják. Ha az európai kártyát mutatja fel, ugyanolyan feltételekkel látják el, mint az adott ország lakosait. Csakhogy a síközpontok közelében általában magánintézmények vannak, melyekben magas árat kérnek a kezelésért. Általánosságban elmondható, hogy a sebészeti beavatkozást igénylő kéz- és lábtörés ellátása több ezer euróba kerülhet, és drága a helikopteres szállítás is, amire a téli hónapokban könnyen szükség lehet. „A sípcsonttörések átlagos költségei tavaly 5600 euró körül mozogtak, a combcsonttörés átlag 13 000 euróba került. Viszonylag gyakoriak voltak a fejsérülések, azok ellátásáért mintegy 2500 eurót számláztak” – összegezte a tavalyi évet Anna Jámborová, a ČSOB munkatársa.

Aki külföldre megy, feltétlenül kössön utasbiztosítást, azon belül is hegyi sportbiztosítást. A termék kiválasztása előtt azonban ellenőrizni kell, pontosan mit tartalmaz, milyen sportokra vonatkozik. Aki a hazai hegyekbe készül, annak is végig kell gondolnia, mit tervez. Aki csak a kijelölt ösvényeken fog sétálni, a szálloda melletti dombon fog szánkózni, a hivatalos sípályát akarja használni, annak nem kell külön biztosítást kötnie, egészségi problémák esetén elég a rendes egészségbiztosítás, az fedi az összes baleset költségeit, amelyek kijelölt pályákon történnek. A hatályos törvény értelmében a síközpont és a sípálya üzemeltetőjének a hivatalos pályán a saját költségére kell biztosítania az ügyfél mentését. Ez kimondottan a sípályára vonatkozik. Ha viszont valaki a parkoló és a sípálya közötti szakaszon lesz rosszul vagy 100 méterre a sípályától, esetleg séta közben sérül meg, a hegyimentő szolgálat szolgáltatásaiért már fizetni kell. A mentőakció költségeit attól a helytől, ahová már eljut a mentőautó, az egészségbiztosító állja. Ha olyan helyen történik baleset, melyet nem a hegyimentő szolgálat (HMSZ) felügyel, a mentési költségeket ugyancsak fedi a rendes egészségbiztosítás. Ilyenkor a 112-es telefonszámon kell segítséget kérni, s a mozgósított mentőalakulat kiszállásáért nem kell fizetni.

Mit fedez a biztosítás

A síalpinistáknak és a különböző adrenalinsportok rajongóinak, akik az igényesebb terepeket részesítik előnyben, azonban tanácsos külön hegyi sportbiztosítást kötni, mely fedezi a hegyimentő szolgálat költségeit, beleértve a helikopteres szállítás árát. A hegyimentő szolgálat egy-egy mentése – légi technika használata nélkül – legkevesebb 350 euróba kerül, a helikopteres mentés ára meghaladhatja a 4500 eurót. Megfelelő biztosítás híján már egyetlen nagyobb mentési akció, mely során helikoptert is igénybe vesznek, anyagilag tönkretehet egy családot.

Ki a felelős?

Főleg külföldi sítúrára tanácsos olyan biztosítást kötni, mely fedezi az összes kockázatot: a külföldi gyógykezelés költségeit, a helyi hegyimentő szolgálat bevetését, tartalmaz poggyász-, valamint kiegészítő biztosítást halálos vagy tartós egészségkárosodással végződő balesetre. Jámborová szerint ha külföldre megyünk síelni, a felelősségbiztosításról sem szabad elfeledkezni. Olyankor nyújt védelmet, amikor valaki figyelmetlenségből kárt okoz valakinek vagy egy intézménynek. A felelősségbiztosításhoz tanácsadás és aszszisztenciaszolgálat is tartozhat, hogy könnyebben tájékozódhassunk az adott állam törvényeiben, ha pedig a rendőrség letartóztat, jogsegélyt, tolmácsot, ügyvédet szerezzenek, kifizetik a kauciót stb. Ezt a biztosítást a legtöbben alábecsülik, de gyermekes családoknak különösen ajánlott. Külföldön ugyanis általános, hogy mindent bírósági úton próbálnak intézni. „Az utóbbi években megszaporodtak az olyan esetek, amikor a síelők egy-egy ütközés után a jogászaik közvetítésével több ezer eurót próbálnak kicsikarni más síelőkből olyan balesetekért, melyeket valójában nem is ők idéztek elő” – mutatott rá Jámborová. Gyakori stratégia, hogy ha a helyi síelőnek nincs felelősségbiztosítása, felveszi az áldozat szerepét, hogy ne neki kelljen kártérítést fizetnie, miközben arra számítanak, hogy a külföldiek nem beszélik jól a nyelvet, s nem ismerik jól a helyi viszonyokat. „A felelősségbiztosítás ilyenkor is jól jöhet” – tette hozzá a ČSOB munkatársa. (tasr, sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.