Ócska tankok, puskák, biofegyver, fanatizmus

Nem lesz könnyű dolga az Afganisztánba induló amerikai csapatoknak. Senki nem tudja, hány harcos várja őket. Arról sincs megbízható információ, hogy milyen fegyverzettel.

Nem lesz könnyű dolga az Afganisztánba induló amerikai csapatoknak. Senki nem tudja, hány harcos várja őket. Arról sincs megbízható információ, hogy milyen fegyverzettel. Becslések szerint az ország több mint kétharmadát uraló tálibok – akik többek között Oszama bin Ladent is befogadták – negyven-ötvenezer, könnyűfegyverzettel többé-kevésbé bánni tudó kiképzett harcosnak parancsolnak.

A tálibok hadserege főleg AK típusú kézifegyverekkel, ezen kívül gépfegyverekkel, aknavetőkkel rendelkezik. Körülbelül 650, zömében szovjet gyártmányú szárazföldi harci járművük lehet; katonai szakértők szerint főleg T-62, T-54 és T-55 típusú tankok. Tüzérségük 76 mm-es hegyi-, valamint 122 mm-es és 152 mm-es hordozható ágyúkból, 82 mm-es és 120 mm-es mozsarakból áll. Légvédelmük viszonylag primitív, néhány 23 mm-es ZU-23-2 és 100 mm-es légelhárító ágyújuk lehet. Légierejük valószínűleg 8-10 SU-22 vadászbombázóból, 5 darab Mig-21 vadászgépből, ezen kívül 10 csapatszállító helikopterből áll, ám pótalkatrészek hiányában ezek közül néhány képtelen lesz levegőbe emelkedni. Valószínűleg a CIA által becsempészett Stinger típusú, vállról indítható rakétákkal is rendelkeznek.

A tálibok ellen harcoló földalatti mozgalom, az Északi Szövetség műszaki felszereltsége hasonló, hadseregének létszáma azonban nem éri el a 15 ezer főt. A negyven-ötven darab T-62, T-54 és T-55 típusú tankon kívül egy ZSU-23-4 önjáró légelhárító ágyú, néhány ZU-23-2 típusú, autóra szerelt automata ágyú, valamint pár darab Stinger rakéta van a birtokukban. Rendelkeznek viszont FROG-7 föld–föld típusú, sőt – becslések szerint 25-30 darab – SCUD-B (rövid hatótávolságú) rakétával is. Ezen kívül nyolc csapatszállító helikopterük van.

Hogy Oszama bin Laden pontosan hány katonának parancsol, arról még a legóvatosabb elemzők sem bocsátkoznak becslésekbe. Az Al-Kaida „kötelékében” valószínűleg két-háromezer jól kiképzett fegyveres szolgál.

Felszereltségükről is megoszlanak a vélemények, annyi talán bizonyos, hogy atomfegyver nincs a birtokukban. Ezt leszámítva azonban bármi megtalálható arzenáljukban. Oszama bin Laden korábban vegyi fegyverekkel fenyegetőzött. (aflink, mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?