Panoráma

Helikopterek is kaphatnak lézerfegyvert

Az amerikai illetékesek szerint ezzel megspórolnák a drága rakéták költségeit - írja az sg.hu.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. június 4. 20:01

A lézerfegyverek jelenlegi és jövőbeni alkalmazását illetően az utóbbi időben több érdekes kezdeményezésről olvashattunk, itt az amerikai oldalon mindhárom fő fegyvernem eszközei szóba kerültek már. A helikopterek eddig valamilyen oknál fogva kimaradtak a szórásból, a jelek szerint azonban dolgoznak ezek bevonásán. 

A májusban megrendezett éves Special Operations Forces Industry Conference alatt esett szó a helikopteres lézerfegyverekről, amelyek bevezetése egy amerikai ezredes elmondása szerint nagyon is logikus lépésnek tűnik, különösen ami a támadó helikoptereket illeti. Az Apache típus mellett felmerül itt az MH-60 Black Hawk felhasználása is, hiszen mindkét esetben komoly összegeket takarítanának meg, már amennyiben azt vesszük alapul, hogy a drága, több százezer dollárba kerülő rakéták alkalmazása nem feltétlenül gazdaságos a könnyebb fegyverekkel felszerelt teherautók megsemmisítésénél. 

A megfelelő lézerfegyverek kifejlesztése ugyan nagyon drága, ezt követően azonban az éles alkalmazás kifejezetten olcsó, egyes becslések szerint ez lövésenként alig 1 dollárt emésztene fel. A problémát az jelenti, hogy a munka még a korai szakaszban jár, az erősebb példányokhoz pedig rengeteg energia szükséges, ami viszont általában nagyobb helyigénnyel párosul - nem véletlen, hogy élesben először a haditengerészet egyik hajóján próbáltak ki ilyen rendszert. Ugyanígy felmerül a füst, a köd, valamint a por problematikája, ezek mind befolyásolhatják a hatékonyságot, a helikopterek sivatagi alkalmazása pedig csak súlyosbítja ezt. 

Az első lépés az AC-130J Ghostrider repülőgép lézerfegyverrel való felszerelése lesz majd, ezt a tervek szerint az évtized végére kell megvalósítani. Ezt követné a helikopterek bevonása, nyilván némi csúszással.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

A független képviselők sikerét hozták a választások

Kék és fehér színkóddal különböztetik meg a választásokat ősszel

ll

Szlovákiai magyar írót díjaztak

liz truss

Brit külügyminiszter: Túl keveset költött a Nyugat Ukrajnára, ezért sikerült Putyinnak lerohannia

mentők rendőrök

Két napja keresnek egy folyó közelében eltűnt kétéves kisfiút, eddig nem találták (FOTÓK)

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.