Nyár, tábor, puska, gyerekek

Nyár, tábor, puska, gyerekek

Kaptam egy linket egy fotósorozathoz. Kommentárt el sem olvasva rákattintottam, megbíztam a feladóban. A Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj 2018-as győztese, Bartha Máté fotós munkája jelent meg a képernyőmön.

Nem akármilyen munka. Az első képeken fiatalok láthatók, katonai környezetben, egyenruhában. Arcfestett, terepszínű ruhát viselő fiúcska; sáros fejű lány, sok természet, néha egy-egy vidéki jellegű ház és udvar a háttérben. Szülőként nehéz szívvel nézi az ember a katonáskodó fiatalokat bevetésen.

Először még el is gondolkodtam, hogy vajon Ukrajna vagy más közeli hadszíntér lehet, de az egyenruhák mind magyarok voltak. Éles harc nem látszott, halottak sem. A fotók nem máshol készültek, mint annak a hazai mozgalomnak az eseményein, amely 10–18 éves fiataloknak rendez honvédelmi szabadidős táborokat. Mondhatnánk, hogy önkéntes kiképzőhely tinédzsereknek.

 

A fotósorozat lehetővé teszi, hogy az urbánus 21. századi ember szembesüljön pár kényelmetlen kérdéssel. Milyen a viszonya a természethez? Belemenne derékig a patakba (vagy drága termálba jár), bírja a szúnyogcsípést (vagy spray-jel megy piknikezni is), megsüti a szalonnát az esti tábortűzön (vagy gázpalackos barbecue masinája van), hagyja magát telefon nélkül létezni egy hétig (vagy naponta 60-80-szor nyúl a telefonja után)...? Ezek persze kiélezett kérdések, és miért kéne a fentieket szembeállítani? Lehet néha kirándulni, néha barbecue-zni a szomszéddal... de azzal legyünk tisztában, hogy ahova a szívünk húz, az lesz a gyermekeinknek is természetes.

Úgy is feltehetjük a kérdést, hogy a mostani szülők generációja mit akar igazán átadni a gyerekeknek? A természet ebben a sorban hol áll? És a honvédelem? Mit jelent ez az utóbbi? Önfeláldozást a közösségért? Vagy éppen az erőszakot, mint megoldási formát legitimálja? Önvédelmi képességet vagy agressziót indukál? A katonás hétköznapi fegyelem belső rendhez vezet, vagy éppen a rendetlenséget időlegesen eltakarva a nagy rendrakást akadályozza? Alighanem mindkettőre bőven kaphatunk érveket a különböző szülői közösségekben. Természetbarát körtől a cserkésztáboron át az úszótáborig sokféle hely adott a fiatalok számára, és ezek között szerepel honvédő, hagyományőrző, íjásztábor is. De nemcsak a tábor alakítja a gyereket, hanem a gyerek is a tábort. Ez látszik itt is. A fotók elemi erővel mutatnak meg olyan pillanatokat egy nyári tábor perceiből, amelyek jobbára rejtve maradnak a szülői tekintetek előtt. A gyémántokat csiszolás közben látni, csakhogy katonás fegyelemre, harcra edzenek. A konvencionális katonaság egykori éthosza visszaállítható-e a két világégést magára hozó kontinensen? Vagy a kiberkatonáké a jövő?

 

Az élmény csak az inputot jelenti, annak feldolgozása a valódi építőanyag a gyerekek fejlődésében.

A mikroszkóp mellől is lehet szeretni a természetet, ahogy a cserkésztáborban is lehet valaki természetromboló. A felfűzött élmények füzére számít. Ez kellően homályban marad a fotókon, nem eldönthető. Ettől lesz izgalmas a tárlat, hiszen a kérdéseket nyitva hagyja. Nem kapunk sokperces videóinterjút és szocio-mélyriportot, hanem egy érzelmi impressziót. Mit gondolunk a harcról a gyerekeink jövőjében? Hol helyezzük ezt el az értékrendben? Tudjuk-e rétegezni? Számomra a Capa-díjas fotósorozat egy olyan élményt adott, amely rávilágít amúgy természetesnek vélt kérdésekre, szülőként, polgárként, emberként.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?