Nosztalgiázzunk együtt! – Életünk képei

Nosztalgiázzunk együtt!

Az Új Szó 75 éves lesz idén. Kérjük olvasóinkat, ünnepeljenek velünk! Lapozzanak vissza az időben, vegyék elő régi fényképeiket, és a legemlékezetesebbeket pár mondatos kísérőszöveggel (kik vannak a képen, mikor készült, milyen alkalommal) küldjék be nekünk. Olyan fotókat várunk, amelyek életüknek, családjuknak, közösségüknek, lakóhelyüknek egy-egy emlékezetes történéséhez kötődnek. Fotóikat és a kísérőszövegeket a beküldők nevének és lakhelyének megjelölésével a nosztalgia@ujszo.com e-mail-címre vagy az Új Szó szerkesztőség levélcímére (P.O.BOX 222, 830 00 Bratislava 3) várjuk. Nosztalgiázzunk együtt, lapozzuk fel életünk képeit! Íme egy csokorra való a közös múltunkból, hiszen sok-sok évtizede összetartozunk!

Emlékezés régi iskolánkra

Kedves Szerkesztőség! Egykori kollégaként üdvözlöm a velem egyidős Új Szót, s ha megnyeri a tetszésüket, néhány számomra-számunkra fontos emlékkel magam is szeretnék hozzájárulni a meghirdetett évfordulós emlékidézéshez.

Ipolyságon 1956 őszén nyitotta meg kapuit a Mezőgazdasági Műszaki Iskola, amely az eltelt évtizedek során – bizonyos szakosítási módosításokkal – több ezer jól képzett szakembert adott a dél-szlovákiai agrárszférának és általában a falvaknak. (2. kép)

Iskolánkban 1963-ban nyílt meg az ökonómiai szak, melynek első végzős növendékeivel magam is 1967-ben tettem érettségi vizsgát (1. kép). A felvételen – az osztályfőnökünkkel, Makrai Ilona tanárnővel – ballagáskor, illetve 50 évvel később, az aranymatúra átvételekor láthatók az osztályunk immár „öregdiák” végzősei (3. kép).

Előtérben Heizer Zoltán (Csallóköznádasd); első sor: Dojcsán Ilona (Kéménd), Kreko Gizella (Újbars), Lenyicky Éva (Felsőkirályi), Pék Ilona (Szőgyén), Zsidek Ilona (Marcelháza), Hulicska Erzsébet (Kürt); álló sor: Petik Ilona (Vilke), Gáspár Éva (Léva), Molnár Anna (Csata), Petrík Márta (Ipolyszakállas), Németh Anna (Oroszka), Kurcz Magdaléna (Szőgyén), Csókás Éva (Bart), Tóth Márta (Lédec), Nagy Márta (Perbete), Turányi Zsuzsanna (Pered), Badó János (Ipolyvarbó), Kádek Gábor (Marcelháza).

A ballagási kép már kicsit viseltes, de jobb nincs. Fő, hogy a régi iskolánkról és tanárainkról megemlékezzünk, hátha másnak nem jut eszébe. Az osztály nevében, köszönettel: Kádek Gábor.

Galéria

Hova tűntek a boldog gyermekévek?

Mosolygós gyermekarcok üzennek bő hatvan év távlatából a bősi Darnai Károlyné olvasónk által beküldött felvételeken. Azok közül, akik ebbe a korosztályba tartoznak, biztosan sok emlék felszakad a múltból ezeket a képeket nézegetve. „Bősön, a Dunasor végén, a Dunához vezető úton, ahol most blokkok sorakoznak és otthont adnak az az ukrán menekülteknek, az 50-es, 60-as években cigánypéró állt. Körülötte pedig nagy libalegelő volt. Az utcabeli gyerekek, köztük én is, itt őriztük a libákat. Ez a felvétel a libalegelőn készült 1960-ban. A képen Húsvéth Iluska (özvegy Krameliš Timotejné), Gottlieb Klári (özvegy Darnai Károlyné), Bodó Imi tévészerelő és Húsvéth Jenő buszsofőr, aki sajnos már több éve nincs közöttünk.”

Hova tűntek a boldog gyermekévek?

Egy hetvenöt éves kópé

„Bizony-bizony, én is ikertestvére vagyok az Új Szónak. A képen a bősi 3 éves Gottlieb Klárika dunasori kislány látható 1951-ben. Ma özvegy Darnai Károlyné. Már gyermekkoromban is olvasgattam a szüleim által megrendelt Új Szót, és ez még mostanában is így van. Utóirat: Ez a kislány üdvözletét küldi a Kópénak”.

Egy hetvenöt éves kópé

Amikor még a csileszben fürödtünk

„Hol van az az idő, amikor úgy bősiesen szólva a csileszben fürödtek a gyerekek, felnőttek? Ez a kép az Itatónál készült a temető feletti részen, ahol ma már rég családi házak állnak. Ez volt a kedvenc fürdőhelye a dunasori gyerekeknek, felnőtteknek. A képen Gottlieb Zoltán – Öcsi – látható 1964-ben. Sajnos Öcsi több éve már nincs közöttünk.”

Amikor még a csileszben fürödtünk
Kapcsolódó cikkünk
Kapcsolódó cikkünk
Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?